Title of a News Article

Urfa'da bir ilk gerçekleşti...

.

Türkiye fıstığının 3/ 2’sinin üretildiği Şanlıurfa’da,  yüzde 50’sinin de yetiştirildiği Birecik İlçesinde fıstık hasadı yapıldı. Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna ve diğer protokol üyeleri kendi elleriyle ağaçlardan fıstık topladı  Yaklaşık 8 Milyon fıstık ağacının bulunduğu Birecik İlçesinde; fıstık üreticileri, fındığa verilen destek gibi fıstığa da destek verilmesini talep ederek, bunun için Bakan Faruk Çelik'e çağrıda bulundular.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Şanlıurfa Valiliği ve Birecik Belediyesi tarafından ‘Fıstık Hasadı Şenliği’ düzenlendi.Birecik Beliye Başkanı Faruk Pınarbaşı’ya ait olan fıstık bahçesinde düzenlenen ‘Fıstık Hasadı Şenliği’ne Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba,Halfeti Kaymakamı, Birecik Kaymakam Vekili Mutlu Köksal, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Çakmaklı, , GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Mehmet Açıkgöz, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Müdürü Hasan Kılıç, İş Adamı Mahmut Mirkelam ve Gazeteci Reşat Uzun ile çok sayıda davetli katıldı.

 

Çakmaklı: Türkiye’de fıstığın yüzde 33’ü Urfa’da üretiliyor

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Çakmaklı, Şanlıurfa’daki fıstık üretimi ile ilgili bilgiler verdi. Ülkemizde üretilen fıstığın yaklaşık yüzde 33’ünün Şanlıurfa’da üretildiğini belirten Çakmaklı, “Üretimimizin her geçen yıl artması söz konusudur. 2015 yılında fıstık üretimimiz 47 bin tonken 2016 yılında Şanlıurfa’da fıstk üretimimiz 51 bin ton olacağın tahmin ediliyor” dedi.

 

Pınarbaşı: Fıstık bölgenin can damarıdır

Daha sonra konuşma kürsüsüne gelen Birecik Belediye Başkanı Faruk Pınarbaşı da, bu hasadın tüm ülkemize, Şanlıurfa’ya ve Birecik’e hayırlı uğurlu olmasını diledi. Aslında fıstık Türkiye’nin ekonomisinde, bölgesel olarak da baktığımızda Urfa için çok büyük bir önem arz ediyor. Urfa bölgesinin ağaç sayısı 17 Milyonken bunun 8 Milyon adedi sadece Birecik’te bulunuyor. Dolayısıyla Urfa gelirinin fıstık ağacında yüzde 50’sine tekabül eden bir rakam, Birecik için çok önemli bir ekonomik gelir. Çünkü Birecik’te sanayi yok ama fıstık ağaçları var. Bir fakir ailenin yılda 2 ton fıstık aldığı zaman 40 Bin TL’ye tekabül eden bir geliri hesapladığımız zaman aylık bazda 3 buçuk Bin TL gibi bir gelire sahp oluyor. Dolayısıyla fıstık bu bölgenin can damarıdır. Ama ne yazık ki; Fıstık bugüne kadar fındığa verilen önem kadar önem görmedi. Çok enteresan bu kadar ekonomik geliri olan, bu kadar ülke gelirine katkıda bulunan fıstık ne yazık ki desteklenen ürünler arasında değil. Bu Türkiye için ve Urfa için hakikaten büyük bir eksiklik ve devletin bu konuda hassasiyet göstermesini istiyoruz” diye ifade etti.

 

Çiftçi; Fıstık yaşam demektir

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi de, "Şanlıurfa’da fıstık yaşam demektir. Çok cefayla, emekle büyüyen bir ağaç aynen bir evlat gibidir.15-20 yıl hizmet ederseniz verimini daha sonra ağır ağır almaya başlarsınız. Bu kadar emek istiyor, bu kadar ilgi istiyor. Ama daha sonra Urfa’da bu fıstık ağaçlarının dallarında belki de dünyanın en lezzeti ortaya çıkıyor” diye kaydetti.

Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba da, Birecik’te fıstık üreticiliğinin fazla olmasının en büyük etkeninin Şanlıurfa eski Milletvekili Birecikli Rahmetli Aydın Mirkelam olduğunu dile getirdi. Fakıbaba, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından fıstığa destek verilebilmesi için çalışma başlatacağını da müjdeledi.

Vali Tuna: Düşman çatlatıyoruz

Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna ise, bugün sabah Şırnak’ın Cizre ilçesinde meydana gelen bombalı araç saldırısından dolayı üzüntülü olduklarını ifade ederek, “Şehit olan polis memurlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz” dedi.

Cizre’den gelen acı olaya üzüldüklerini vurgulayan Vali Tuna, “15 Temmuz bir milattır, 15 Temmuz ve sonrasına yaşadıklarımız bizim için gerçekten önemlidir. Biz adeta 2. Kurtuluş Savaşı yaşadık ama biz daha çok bir araya geldik, kenetleniyoruz, düşman çatlatıyoruz. Bu tür saldırılar bizi daha çok kenetleyecek. Kesinlikle olumsuzluğa, yıldırganlığa kapılmayacağız. Tabi ki her şeyin bir bedeli var, bağımsız olmanın da bir bedeli var. Bunu ecdadımız geçmişte nasıl ödediyse bunu bizler de onların torunları olarak ödüyoruz, ödeyeceğiz” diye vurguladı.  

Tuna, Şanlıurfa’nın çok önemli potansiyeli ile  gelecek vaat ettiğini dile getirerek, “Gelecekte Şanlıurfa daha iyi yere gelecek, hak ettiği yeri alacak. Şanlıurfa bundan sonra fıstığıyla birlikte birçok alanda adından söz ettirecek, sanayisinden de adından söz ettirecek” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından fıstık üretimine katkılarından dolayı Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna tarafından İş Adamı Mahmut Mirkelam’a, Milletvekili Fakıbaba tarafından da Başkan Faruk Pınarbaşı’na teşekkür plaketi verildi.

Programın sonunda Vali Tuna ve diğer protokol üyeleri, fıstık tarlasına girerek kendi elleriyle fıstık topladılar.

 

 

Güncelleme Tarihi: 26 Ağustos 2016, 12:17
YORUM EKLE
YORUMLAR
Kaya
Kaya - 8 yıl Önce

Fıstık destekleme olmalı

SIRADAKİ HABER

banner195