Title of a News Article

Urfa'da dinamik denetim planı uygulanmaya başlandı

Urfa'da dinamik denetim planı uygulanmaya başlandı
banner206

Koronavirüs tedbir ve kısıtlamalarının, illerin risk grubuna göre kademeli olarak esnetilmesi çerçevesinde, kontrollü normalleşme döneminde uygulanacak dinamik denetim modeli hayata geçirildi.

Şanlıurfa Valiliği koordinesinde, kamu kurum kuruluşları çalışanlarından teşkil edilen, İl genelinde yaklaşık 10 bin personelin katılımıyla uygulamaya konan dinamik denetim planına göre başlatılan çalışmalara, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin de şehrin en yoğun bölgesi olan Haşimiye’de katıldı.

İl ve ilçe merkezlerindeki ana bulvarlar, alış veriş merkezleri, çarşılar, semt pazarları, lokanta ve restaurantlar, vatandaşların yoğun olarak giriş çıkış yaptığı iş yerlerine yönelik denetimler gün boyu devam ederken, akşam saatlerine doğru düğün salonları ve konuk evlerine yönelik denetimlere ağırlık verildi.

Kolluk kuvvetleri ve belediyelerin anonslu araçlarıyla katıldığı dinamik denetlemeler kapsamında, araçların giremediği ve hareketin yoğun olduğu bölgelerde görevliler vatandaşlara bire bir uyarılarda bulundular.

Dinamik Denetim Planı Nedir?

İçişleri Bakanlığı öncülüğünde tüm yurtta başlatılan dinamik denetim modeline göre, Vali ve Kaymakamlarca her bir il – ilçe müdürünün başkanlığında, kolluk ve diğer kamu personelinden oluşan genel denetim ekipleri oluşturuldu. Her gün sahada denetim yapacak ekipler, vali, vali yardımcısı, kaymakamlar, il-ilçe müdürleri tarafından denetlenecek.

Denetimlere, her belediyeden en az üç zabıta personelinden müteşekkil birer ekip katılacak.

İl ve ilçelerde bulunan meslek odaları veya bunlara bağlı alt odalar da denetim ekipleri oluşturarak her hafta en az bir kez, üyelerinin iş yerlerini denetleyerek gerekli rehberlik faaliyetlerini yürütecek ve aykırı tedbirlerde oda mevzuatı çerçevesinde işlem yaparak, denetimleri haftalık olarak İl Salgın Denetim Merkezine raporlayacaklar.

İş güvenliği uzmanlığı sertifikasına sahip kamu personelinden ekipler oluşturularak, bu ekipler aracılığıyla il/ilçelerde kanun kapsamında olan veya olmayan tüm işyerlerinin salgınla mücadele tedbirlerine uyumunu sağlamaya yönelik bilinçlendirme çalışmaları yürütülecek.

Tarım ve Orman Bakanlığının il ve ilçe teşkilatlarında görev yapan gıda denetmenlerinden ekipler oluşturularak, gıda üretim ve satış yerleri salgınla mücadele tedbirlerine uyum yönünden denetlenecek.

Dinamik denetim faaliyetlerinde, kent güvenlik yönetim sistemleri ve kameralardan elde edilen görüntü kayıtlarından faydalanılarak, tedbirlere aykırı uygulamalara ceza kesilebilecek.

Dinamik denetim faaliyetlerine vatandaşlar da etkin şekilde katılım sağlayabilecek. Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması ile yapılan ihbarlar, İl/İlçe Salgın Denetim Merkezi (İSDEM) yazılımı entegrasyonuyla anlık olarak denetim ekiplerine ulaşacak, ihbarların yerinde kontrolü vakit kaybetmeksizin gerçekleştirilecek.

Yüzde 50 kapasite sınırlamasıyla hizmet vermesine izin verilen her esnaf, haftada en az bir kez denetlenecek.

Katılımı azami 300 kişiyle sınırlandırılan genel kurul gibi etkinliklerde kısıtlamanın denetlenmesi için en az bir kamu personeli görevlendirilecek. Kurallara uyulmadığı tespit edilmesi halinde ceza kesilecek.

Konaklama tesislerine dair daha önce ilan edilen kurallar, sıkı sıkıya takip edilecek. Canlı müzik dâhil eğlence düzenlenmesine dair kısıtlamaların uygulanmasına, dinamik denetim modeli sürecinde de devam edilecek.

Kontrollü normalleşe döneminde kurallara uymanın her zamankinden daha önemli olduğu, görsel, yazılı medya ve anonslar ile vatandaşlara hatırlatılacak.

Kolluk birimleri ve denetim ekipleri tarafından yürütülecek denetim faaliyetleri; vatandaşlara rehberlik edecek şekilde olacak ve vatandaşların kurallara uymaları noktasında sorumlu davranmaya davet edilecek şekilde yürütülecek. Kurallara aykırılıkta ısrar eden, suiistimal edici davranışlarda bulunan yerler, geçici olarak faaliyet men edilebilecek.

Dinamik denetim faaliyetleri, 7 gün 24 saat esasına göre, süreklilik taşıyacak.

Valilikte, ilin salgın seyrini etkileyen olumlu, olumsuz her türlü faktör analiz edilerek, bu faktörlere yönelik alınması gereken tedbirler ve uygulanacak faaliyetler İl Salgın Risk Azaltma Planı (SARAP) çerçevesinde hazırlanarak uygulamaya konulacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195