Title of a News Article

Urfa'da seçim bu saatler arasında yapılacak

.

Urfa'da seçim bu saatler arasında yapılacak
banner206
 Türkiye, Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylaması için yarın sandık başına gidecek. Halk oylamasında yurt içinde 55 milyon 319 bin 222 seçmen, 167 bin 140 sandıkta oy kullanacak. 1 Milyon 26 Bin 748 kişinin oy kullanabileceği Şanlıurfa’da, oy verme işlemleri 07.00 ile 16.00 saatleri arasında yapılacak.

Anayasa değişikliği halk oylamasına yarın sunulacak. Anayasa değişikliği ile ilgili referandumda Şanlıurfa genelinde 1 Milyon 26 Bin 748 kişi oy kullanabilecek. 1 Kasım genel seçimlerine oranla Şanlıurfa'da 49 Bin 788 seçmenin arttığı görülüyor. Şanlıurfa’da oy verme işlemleri saat 07.00’de başlayacak ve 16.00’da sona erecek.

 

10 SİYASİ PARTİ SANDIK KURULUNA ÜYE VERECEK

Anayasa değişikliğinin halkoyuna sunulmasına ilişkin işlemlerde  bulunabilecek ve ayrıca Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında  Kanun'un 23. maddesi gereğince sandık kurullarına üye verebilecek siyasi partiler  de belirlendi. Buna göre, Ak Parti, CHP, HDP ve MHP'nin yanı sıra ANAVATAN, Bağımsız  Türkiye Partisi, büyük birlik partisi, Hür Dava Partisi, Saadet Partisi ve Vatan  Partisi, halk oylamasına ilişkin işlemlerde bulunabilecek ve sandık kurullarına  üye verebilecek.

 

NEYİ OYLAYACAĞIZ?

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini içeren 18 maddelik Türkiye  Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'a göre, milletvekili  sayısı 550'den 600'e çıkarılacak, milletvekili seçilebilme yaşı 25'ten 18'e  indirilecek. TBMM ve cumhurbaşkanı seçimleri 5 yılda bir aynı gün yapılacak.  Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiği kesilmeyecek.  Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel  seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde 5'ini alan  partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebilecek. Cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tam  sayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek.   Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, cumhurbaşkanı tarafından  atanacak ve görevden alınacak. Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri  ve yetkileri ile teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması,  Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenecek.

TBMM, üye tam sayısının 5'te 3 çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine  karar verebilecek. TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte  gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanının, seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde TBMM  genel seçimi ile cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanının ikinci  döneminde Meclis, seçimlerin yenilenmesine karar verirse cumhurbaşkanı bir kez  daha aday olabilecek. Anayasa Mahkemesinin üye sayısı 17'den 15'e düşürülecek. TBMM'nin bir sonraki seçimi ve cumhurbaşkanı seçimi, 3 Kasım 2019'da  birlikte yapılacak.

Güncelleme Tarihi: 15 Nisan 2017, 10:29
YORUM EKLE
YORUMLAR
HERHANGİBİRİ
HERHANGİBİRİ - 7 yıl Önce

ÜLKEM İÇİN İNŞ GÜZEL OLAN HAYIRLI OLAN OLUR.......

SIRADAKİ HABER

banner195