Title of a News Article

Urfa fıstığıyla ilgili önemli adım..

.

Urfa fıstığıyla ilgili önemli adım..
banner206

Şanlıurfa’nın Birecik İlçe Belediyesi, fıstığın toprakla buluşmasından baklavalara ana malzeme, yemeklere tat ve çerez oluncaya kadar geçirdiği tüm üretim aşamalarının yer alacağı kataloğun hazırlıklarına başladı.

Fıstığın bir masal gibi fotoğraflandığı katalogda, fıstıkla ilgili istatistik bilgiler de yer alacak. Şanlıurfalı fotoğrafçılar Yasin Küçük, Bünyamin Çadırcı, Sedat Basmacı, İsmail Çölkesen ve Murat Bingöl ile Dilek Akın'ın objektifinde fotoğrafların yer alacağı katalog, belgesel niteliği taşıyacak.

 

Fıstıkla ilgili her detay yer alacak

Kentin ekonomisinde önemli bir yere sahip olan fıstığın hak ettiği değeri görebilmesi için tanıtım atağı başlatan Birecik Belediye Başkanı Av. M. Faruk Pınarbaşı, fıstığı her yönüyle tüm dünyaya anlatacakları geniş kapsamlı bir çalışma içerisinde olduklarını belirtti. Bu çerçevede, ilk olarak, fıstıkla ilgili her detayın yer aldığı bir katalog hazırladıklarını ifade eden Pınarbaşı, kataloğun fıstığa değer katabilecek herkese ulaştırılacağını kaydetti.

 

Birecik halkının geçim kaynağı

Fıstığın, Birecik halkının en önemli geçim kaynağı olduğunu belirten Belediye Başkanı Pınarbaşı, "Burada yaşayan insanların büyük çoğunluğu ekmeğini fıstıktan kazanıyor. Ancak, maalesef fıstık hak ettiği değeri göremiyor. Fıstık üreticisi devlet desteklerinden yararlanamıyor. Fıstık üreticisinin sorunu, tüm Bireciklilerin sorunu. Dolayısıyla bizim de sorunumuz. Birecik Belediyesi olarak, rutin belediye hizmetlerinin yanında, kentin sosyal ve ekonomik yönden gelişmesi için de her türlü çabayı sarf ediyoruz. Fıstık kataloğu da bu kapsamda yürütülen bir çalışma" dedi.

 

Kaynak kitap değerinde olacak

"Söz uçar, yazı kalır" diyen Belediye Başkanı Faruk Pınarbaşı, "Biz bu kataloğu Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, bakanlarımıza ve milletvekillerimize sunduğumuz zaman ellerinde bir veri olacak. Fıstık üreticisi neden desteklenmeli? Fıstığın Türkiye'ye ekonomik yönden katkısı nedir, ne kadardır ve önemi nedir? Bunları katalogda tüm detaylarıyla anlatacağız. Fıstığın üretim aşamasından baklavaya dönüşme sürecine kadarki bütün serüveni katalogda yer alacak" şeklinde konuştu.

 

Türkiye üretiminde önemli pay sahibi

Pınarbaşı, yörenin geçim kaynağı fıstıkla ilgili çalışmaların katalogla kalmayacağını belirterek, "Türkiye'de üretilen fıstığın yüzde 57'si Şanlıurfa"da yetiştiriliyor. Şanlıurfa fıstığının üretiminin yüzde 46'sı ise bizim beldemizin sınırlarında yer alıyor. Bu rakamlar fıstığın yöremiz için ne denli önemli olduğunu ortaya koymaya yetiyor. Üstelik yöremizin fıstığı kalite yönünden de A sınıf kategorisinde yer alıyor" diye konuştu.

Pınarbaşı, katalog çalışmasının tamamlanmasının ardından bir de fotoğraf sergisi açacaklarını, ilerleyen dönemde de Fıstık Festivali düzenleyerek, yörenin ürününü en iyi şekilde tanıtıp, sorunlarına çözüm bulacaklarını sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 19 Kasım 2016, 13:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195