Title of a News Article

'Urfa' ismi, Maraşlıları çileden çıkardı

.

'Urfa' ismi, Maraşlıları çileden çıkardı
banner206

Akit Gazetesi’nde yer alan bir bilmece krize yol açtı. Gazetedeki bir köşede yer alan o bilmecede, "Kahramanmaraş'a niçin Kahramanlık ünvanı verilmiştir" sorusu soruldu. Bilmeceye yanıt olarak ise "Şanlıurfa'yı kıskandığı için" ifadeleri yazıldı.

Bu ifadeler Kahramanmaraş halkında ve yerel basınında tepkiyle karşılandı. Yerel basında Maraş'ın nasıl "Kahraman" ünvanı aldığına dair birçok yazı yer aldı.

Akit'e tepki gösteren yerel gazetelerden Maraş Aktüel, kahramanlık unvanının alınışını da okuyucularına şöyle anlattı:

Kale burçlarında Türk Bayrağı dalgalanmadığı için Hürriyet olmayan bir yerde namaz kılınmaz deyip Cuma namazı kıldırmayan Rıdvan hoca desturuyla ve  yürekli vatan aşkıyla şehadete susamış ve topyekûn kaleye hücum eden Kahramanmaraşlıya yapılan bu hadsizliktir.

Akit Gazetesinde bu saçma bilmeceyi hazırlayan arkadaşların Kahramanmaraş’a neden Kahramanlık unvanının verildiğini bilmemelerinden dolayı yoksun oldukları tarih bilgisini pekiştirmeleri adına tekrardan aşağıda paylaşıyoruz;

 

MARAŞ’A NEDEN KAHRAMANLIK UNVANI VERİLMİŞTİR

Kurtuluş savaşı sırasında ilk kıvılcım düzensiz olan Kuvayı Milliye birlikleri ile bu şehrinde ortaya çıkmıştır. Maraş bunlardan en etkinlerinden birine sahipti ve tüm şehir halkı hep birlikte tek yürek olup düşmana karşı direnmişlerdi. Bununla kalmayıp komşu illerin yardımlarına da yetişmişlerdi.

Kurtuluş Savaşı zaferle sonuçlandıktan sonra herkesin takdirini toplayan bu şehre bir yazı gönderilmiştir ve mücadeleye katılanların isminin bulunduğu bir liste istenmiştir. Şehrin kendi içinde yaptığı toplantılar sonucu milli mücadeleye katılmamış tek bir ferdin bile bulunmadığı kararına varılır. Cevap Ankara’ya aynen bu şekilde gönderilir. TBMM bu cevap üzerine 5 Nisan 1925 tarihinde milli mücadeleye katılanlara tek tek istiklal madalyası vermektense tüm şehre atfedilmesine karar verir. Kırmızı şeritli bir istiklal madalyası Maraş’a ödül olarak verilir. 7 Şubat 1973 tarihindeki TBMM kararı ile de bu şehre Kahramanlık unvanı verilir. 1925 senesinden beri Kahramanmaraş halkı 12 Şubat Kurtuluş Bayramlarında şanlı bayraklarına İstiklal Madalyasını takar ve geçmişi anar.

 

MİLLİ MÜCADELEYE KATILMAYAN...

Maraş’ın Kurtuluş Savaşında şehir halkı ile birlikte topyekûn direniş göstermesi ve çevre vilayetlerinin de yardımına koşması büyük takdir toplar ve Kurtuluş Savaşı sonrasında Maraş’a bir yazı gönderilerek Milli Mücadeleye katılanların listesi istenir. Şehrin ileri gelen yöneticileri toplanır, bir durum tespiti yapar. Sonunda Ankara’ya Maraş’ta Milli Mücadeleye katılmayan tek fert bile yoktur cevabı verilir. Bunun üzerine 5 Nisan 1925 yılında toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi İstiklal Madalyası’nın Maraş’ta fertlere değil, şehir halkına verilmesi kararlaştırılır. Maraş’a bir adet Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirilir. Maraş şehri yine Milli Mücadeledeki fedakarlığından ötürü TBBM tarafından 7 Şubat l973 tarihinde de Kahramanlık payesiyle de ödüllendirilir. Kahramanmaraşlı 1925 yılından beri her yıl kurtuluş günü olan 12 Şubat Bayramında İstiklal Madalyasını Şanlı Bayrağına törenle takarak, geçmişini yad eder.

Şanlıurfa’nın şanlı unvanı da tıpkı Kahramanmaraş gibidir. Yeni Akit Gazetesinin bu hadsizliği ve tarihe olan bu çirkin bakış açısını değiştirmesini temenni ediyoruz! Ekte belirtilen görsel ise Kahramanlığımızın tescilli belgesidir! (Kaynak: odatv.com)

Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2016, 00:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142