Title of a News Article

Urfa sınırından yazdı...

Urfa sınırından yazdı...
banner206

Gazeteci Yazar Çetiner Çetin, Suriye'ye yönelik yeni bir harekatı kalema aldı. Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna girerek YPK_PKK güçlerinin kontrolünde ki alanlara her an bir operasyon düzenlenmesi beklenildiği süreçte Şanlıurfa'da bulunan Gazeteci -Yazar Çetiner Çetin, izlenimlerini Habertürk'e yazdı. İşte O yazı...

 

ABD’nin Suriye’den çekilme kararı sahadaki ittifak dengesini değiştirmeye başladı. Mısır yönetiminin terör örgütü PKK ve onun Suriye’deki uzantısı PYD/YPG’ye koruma kalkanı oluşturmak üzere Şam rejimi ile diplomasi trafiği başlattığı belirtiliyor

ABD Başkanı Trump’ın ‘Suriye’den çekiliyoruz’ açıklamasının ardından Fırat’ın doğusunda oluşacak güç boşluğunu doldurmak üzere bölgesel güçler diplomasi trafiği sürdürürken Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye rejim ordusunun Münbiç hattına askeri tahkimatı devam ediyor. ABD’den desteği azalan terör örgütü PKK ve onun Suriye’deki uzantısı PYD/YPG’ye koruma kalkanı oluşturmak üzere Mısır yönetiminin Şam rejimi ile diplomasi trafiği başlattığı belirtiliyor.

 

Erbil, Kahire ve Kamışlı ekseninde Mısır’ın siyasi ve diplomatik temsilcileri ile son üç günde 5 görüşme gerçekleştiren PKK, Mısır’dan Şam yönetimi ile görüşmelerin yapılabilmesi için aracı olmasını istediği belirtiliyor. Sahadan ve PYD’ye yakın kaynaklardan aldığım bilgiye göre; Mısır istihbaratından bir heyet, siyasi çözüm ve Suriye’nin doğusundaki askerî gerginliğin durdurulması konusunu görüşmek üzere yakın zamanda Şam’a gidecek. Gündem belli. ABD’nin bıraktığı koruma kalkanına Mısır sahip çıkacak.

 

 

Sahadaki siyasi kaynaklarım, Kahire’nin Şam ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında ara buluculuğa girişmesi için geçtiğimiz günlerde PYD’li liderler ile Mısırlı yetkililer arasında görüşmelerin yapıldığını söylüyor. Buna göre SDG, ara buluculuk meselesinde ilerleme kaydedilmesi için Mısır’ın katkıda bulunmasına bel bağlıyor.

 

Görüştüğüm kaynaklar, Suriye Ulusal Güvenlik Ofisi Başkanı Ali Memlük’ün Kahire’yi ziyaret ettiğinin ve Mısır İstihbaratı Başkanı Abbas Kamil ile bir araya geldiğinin açıklanmasının, yılbaşından bu yana Kahire ile Şam arasında yürütülen yoğun istişareler kapsamında söz konusu olduğuna dikkati çekiyor. Söz konusu görüşmelerin, savaşı durdurma, terörle mücadeleye odaklanma, tahrip olmuş kentleri yeniden imar etme ve Mısır’ın diğer bölgesel güçlerle (İran ve Türkiye) dengeli bir rol oynaması için zemin hazırlama hususlarını ele almak üzere icra edildiğini iddia ediyorlar. Ayrıca ben bu yazıyı yazarken PKK bağlantılı haber ajansı ANHA, Mısır İstihbarat şefinin yakın zamanda Şam’a giderek Suriye’nin doğusundaki gelişmeleri değerlendireceklerini duyurdu.

 

Gözlemcilere göre bu durum, Suriye krizi ile ilgili bölgesel taraflara zımnen şu mesajı veriyor: Kahire, siyasi bir çözüme varılması için diğer taraflarla birlikte ciddi olarak harekete geçti.

 

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Suriye muhalefetine karşı verdiği savaşı neredeyse kazanmış durumda ve uluslararası sahnede de yeniden görünmeye başladı. Geçtiğimiz haftalarda Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir’i ağırlayan Esad’ın 2019 yılında Kırım’ı ziyaret etmesi bekleniyor. Esad’ın ülke içerisindeki imajını düzeltebilecek bu tür gelişmeler aynı zamanda muhaliflere karşı baskıyı artırma konusunda onu daha da cesaretlendiriyor gibi. Zira bugün bile gözaltına alınan 10 binden fazla Suriye vatandaşının nerede olduğu belli değil ve rejimin hapishanelerinden gelen ölüm ilanlarındaki artış, daha fazla sayıda kişinin infaz edildiğine işaret ediyor.

 

Esad zafere doğru yürürken Rus şirketler de ülkenin yeniden inşa edilmesine yönelik süreçten faydalanmaya hazır. Fakat Rus şirketler yaptırımlarla karşı karşıya olduğu için ve Suriye’nin yeniden inşası için gereken yüz milyarlarca dolara kaynak bulamadıklarından bu pek kolay olmayacaktır. Suriye savaşının Rusya ekonomisi üzerindeki yükü de zaten artık Moskova’da daha hissedilir durumda. 2015 yılından bu yana binlerce Rus paralı asker rejimin tarafında savaştı.

 

Bunların çoğu, Kremlin’e yakın iş adamı Yevgeny Prigozhin’in finanse ettiği düşünülen Wagner Group’un paralı askerleri. Associated Press haber ajansının geçen sene elde ettiği belgelere göre Prigozhin ile bağlantılı Evro Polis şirketi, Suriye Devleti'ne ait General Petroleum Corp ile anlaşmaya vardı ve bu anlaşma, DEAŞ’tan ele geçirilen sahalardaki petrol ve doğal gaz üretiminden elde edilen gelirin yüzde 25’inin bu şirkete verilmesini öngörüyordu.

 

 

Şam Esad karşıtı barışçıl protestoları acımasızca bastırmasından dolayı Arap Birliğinden ihraç edildikten sekiz yıl sonra Körfez ülkeleri Suriye’yi yeniden üye yapmak için harekete geçti. Kaynakların belirttiğine göre Esad seneye yeniden Arap dünyasının liderleri arasında yerini alabilir. Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman ve Mısır’ın son otokratı General Abdülfettah el Sisi ile birlikte düşünüldüğünde bu durum, Arap Baharı’nın nihai sonuna işaret edebilir.

 

Bazı diplomatik kaynaklar, The Guardian’a, Arap Birliğinin 22 üyesi arasında Suriye’nin yeniden kabul edilmesi konusunda bir görüş birliğinin oluşmakta olduğunu ama ABD’nin hem Riyad hem de Kahire’ye oylamanın ertelenmesi konusunda baskı yaptığını belirtti. Esad’ın İran ile yakın olmasına rağmen atılan bu adım, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri açısından Esad’ı İran’dan uzaklaştırmaya yönelik yeni bir stratejiye işaret ediyor.

 

Ürdün de güneydeki bir sınır kapısını yeniden açtı, İsrail Golan Tepeleri’ndeki gerginliği azaltmak için Rusya ile iş birliği yapıyor. Türkiye bile “özgür ve adil” seçimlerle göreve geldiği takdirde Esad ile çalışabileceğini kaydetti. Fakat Batı için Suriye hala bir parya devle


Güncelleme Tarihi: 27 Aralık 2018, 09:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195