Title of a News Article

URFA YANIYOR!...

.

Şanlıurfa Çiftçilerin tarlalarını hızlı şekilde ikinci ürüne hazırlamak için kök ve sapları yakmasıyla ortaya çıkan anız yangınları, her yıl olduğu gibi bu yılda başladı.

Şanlıurfa’da hemen hemen her yıl uzmanların uyarısına rağmen aldırış edilmeden ortaya çıkan anız yangınları,  bu yılda kendini göstermeye başladı. Şehir merkezi ve ilçelerde hasat yapan çiftçiler, tarlalarını hızlı şekilde ikinci ürüne hazırlamak için kök ve sapları yakmaya başladı. Bu nedenle birçok bölgede tarlalar ateş altında kalırken, gökyüzünü ise karabulutlar sarmaya başladı.

 

ANIZ YAKMANIN TOPRAK ÜZERİNDE YAPTIĞI OLUMSUZ ETKİLER:

Bu arada uzmanlar, anız yakmanın toprak üzerinde yaptığı olumsuz etkileri şöyle anlattı;

Anız yangınlarının toprak içerisindeki faydalı canlıları ve organik maddeyi yakması: Anızlar yakıldığında tarla toprağı yüzeyinde 252 oC bulan yakıcı bir sıcaklık oluşmaktadır. Bu yüksek sıcaklık toprağın üst katmanlarındaki kil gibi toprak parçacıklarını pişirmekte, topraktaki bir çok faydalı mikroorganizma ve solucan gibi küçük canlıları yakarak öldürmektedir. Ayrıca anız yakılması sonucu oluşan yüksek sıcaklık toprağın üzerindeki sap, anız gibi artıkları yakarken toprağın üst tabakasındaki organik maddeyi de yakmakta, bazı mikro elementleri bitkilerin faydalanamayacağı forma dönüştürmekte ve bu gibi tarlalarda yetişen ürünlerdir.

URFASTAR

Güncelleme Tarihi: 01 Haziran 2018, 13:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195