Title of a News Article

Urfa’da bir ilk daha…

Şanlıurfa’da fıstık hasadının ardından ilk defa badem hasadı yapıldı. 5 Bin dekar alanda badem üretimi yapılan İlhan Köyü’nde düzenlenen badem hasadında; Urfa Valisi Güngör Azim Tuna ve beraberindekileri, ellerine aldıkları değnekle ağaca vurarak badem topladılar.

Bir süre önce Birecik ilçesinde yapılan fıstık hasadının ardından bu kez de İlhan Köyü’nde Çiftçi Mehmet Cevheri’ye ait 5 Bin dönümlük alanda badem hasadı yapıldı. Şanlıurfa Valiliği ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen programa; Vali Güngör Azim Tuna, Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli, Hilvan Belediye Başkanı Aslan Ali Bayık, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Çakmaklı, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Bölge Müdürü Hasan Kılıç, İl Jandarma Komutan Vekili Mevlüt Bilim, Gençlik ve Spor İl Müdürü Hakan Keşküş, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.dr. Bekir Erol Ak, ve çok sayıda kişi katıldı.

 

Vali Tuna: “Şanlıurfa, adından söz ettirecek”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda; yapılan açılışı konuşmalarında, badem yetiştiriciliğinin önemine vurgu yapıldı. Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, yaptığı konuşmada, badem üreticiliğine verdiği emeklerden dolayı Çiftçi Mehmet Cevheri’ye teşekkür etti. Badem üreticiliğinde de ürüne katma değer sağlamak için çalıma yapmak gerektiğini belirten Vali Tuna, “Türkiye’de küçük bir bölge hariç tüm bölgelerde bu üretim yapılıyor.  Bu üretimin bol olması eğer Pazar bulunup ihracat edilebildiği sürece mutlaka herkesi tatmin edici bir gelip elde edilebiliniyor ama bazen de bu mümkün de olamıyor, çok düşük fiyatlara da satılabiliniyor. Bu yüzden ürünü çeşitlendirmek lazım ayrıca farklı sektörlerde de değerlendirilmesi noktasında bu da fiyatın çok fazla düşmemesi ve üreticinin cebine daha çok para girmesini sağlayacaktır” diye ifade etti.

Şanlıurfa; tarımıyla, hayvancılığıyla inşallah bundan sonra daha çok kendinden söz ettirecek sanayisiyle daha da ileri noktalara taşınacak” dedi.

 

Cevheri: İlhan Köyü’nde 5 Bin dekar badem var

Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri de, Çiftçi Mehmet Cevheri’ye teşekkür ederek konuşmasına başlarken, “Bundan 5-6 yıl önce bir öncülük etti. Yaklaşık Bin 700 dekarda badem ekimini biranda başlattı, 55 Bin badem fidanı ekti, ciddi manada bir emek verdi, hepimize öncülük etti, bize cesaret verdi. Şuanda İlhan Köyü’nde 5 Bin dekar badem var, yaklaşık 5 Bin dekar da fıstık ağacımız var. Bu sayı gittikçe artacaktır”  diye kaydetti. 

 

Çiftçi: Bilim, araştırmayı kullanmamız lazım

Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi de, toprağın önemine dikkat çekerek, “İnsanın ham maddesini oluşturan toprağın ne kadar kıymetli ve değerli olduğunu aslında Türkiyemizin ve Türkiye’de de Şanlıurfamızın bir değeri, bir kaynağı olduğunu ne kadar verimli olduğunu görebiliyorsunuz. Bu topraklar devletimizin, milletimizin tasarrufu ve vergileriyle GAP Projesi sayesinde su ile taçlandırıldı, suyla hayat buldu. Hayat bulunca da bunun daha iyi anlam kazanabilmesi için bu bereketin toplumumuza gerçekten ülkemizin ekonomisine katma değer verebilmesi için bizim çiftçi olarak bilim, araştırmayı kullanmamız lazım. Bu toprakları ürün yetiştiriciliği anlamında deseni daha bol bir noktaya getiriyoruz. Bu konuda bakanlığımıza ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne teşekkür ediyorum” diye ifade etti.

Karaköprü Belediye Başkanı Metin Baydilli de, badem yetiştiriciliğine öncülük yapan çiftçi Mehmet Cevheri’ye teşekkür ederek, Cevheri’nin tüm çiftçilere örnek olmasını diledi.

 

Çakmaklı: Urfa, badem alanında da söz sahibi olmaya başladı

Şanlıurfa Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Çakmaklı ise, “Şanlıurfa’da baden yetiştiriciliğinde daha önce hiç söz edilemezken, gerek bakanlığımızın ve gerekse il müdürlüğünün çalışmalarıyla bugün ilimizde baden bahçelerinin kurulmuş olduğunu hatta ilimizde özellikle son dönemde endüstriyel sanayiye yönelik atılımlar yapıldığı ve bu konuda projeler sunulduğu görülmektedir. Buda ilimiz ve üreticilerimiz için gurur kaynağı olmaktadır. Şanlıurfa badem alanında da yavaş yavaş söz sahibi olmaya başlamıştır” şeklinde konuştu. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.dr. Bekir Erol Ak ise yaptığı konuşmada Badem  yetişticiliğin öneminde değindi, çiftçilere badem ekimi için çağrıda bulundu.

Konuşmaların ardından Vali Tuna tarafından badem üretimine yaptığı katkılardan dolayı Çiftçi Mehmet Cevheri’ye plaket takdim etti. Daha sonra Vali Tuna ve beraberindekileri, ellerine aldıkları değnekle ağaca vurarak badem topladılar.

 

Güncelleme Tarihi: 22 Eylül 2016, 14:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195