Title of a News Article

Urfa'da buda oldu!

.

Urfa'da buda oldu!
banner206

 Türkiye’de sadece Antalya ve Mersin’de yetişen muz, ilk kez Şanlıurfa’da üretildi.

Aşırı sıcak ve yoğun nemli iklim koşullarında yetişen, soğuğu ve rüzgarı sevmeyen muzun Şanlıurfa’da yetiştirilmesi konusundaki ilk deneme başarılı oldu. Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde görev yapan bir sağlık personeli kendi evinin bahçesinde muz yetiştirmeyi başardı. Antalya’dan getirdiği muz fidelerini Ceylanpınar’daki evinin bahçesine diken sağlık görevlisi Aziz Kulan, muz fidesinden ürün almayı başardı. Bölgede sıcaklıkların yüksek seviyelerde seyrettiğini belirten Kulan, muzun nem ihtiyacını ise hortumla sulama yöntemiyle giderdiğini ifade etti.

Üretimin serada yapılması halinde verimin iki kat artacağına inandığını belirten Kulan, “İlçemde muz yetiştirmeye kara verdim. Antalya’dan muz fideleri getirdim. Dolu olmadığı için muzlar yetişti. Sera olsaydı daha iyi olurdu. Bu yıl bir 10 veya 15 kilo kadar verim aldım. Sera olsaydı bu rakam 30 veya 40 kiloya kadar çıkabilirdi. Nem oranı bulunduğum yerde bir muz üretimi için yeterli değil. Nemi hortum suyu ile elde etmeye çalıştık” dedi.

İlk denemesinin başarılı sonuçlandığını kaydeden Kulan, daha fazla muz üretimi yapmak için çalışmalara başladığını belirterek, kendisine imkan tanınması halinde muz üretimini tüm bölgeye yayabileceğini ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 08 Eylül 2015, 08:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195