Title of a News Article

Urfa’da çiftçi bildiğini okuyor!

Urfa’da çiftçi bildiğini okuyor!
banner206

GAP ve tarımın başkenti olarak bilinen Şanlıurfa’da çiftçiler kendi bildiklerini okumaya devam ediyor.

Geçtiğimiz haftalarda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak kentte gelerek çiftçi ile DEDAŞ arasındaki sorunu çözmek için toplantı yapmışlardı. 3 bakanın Şanlıurfa’ya gelerek toplantı yapmasına rağmen Şanlıurfa’da 50 bini aşkın çiftçinin sayaç taktırmadığı öğrenildi. DEDAŞ, başlatılan kampanya da 3 bin 500 çiftçinin sayaç taktığını belirterek, bu süreyi 31 Mayıs 2016 tarihine kadar uzattı.

 

50.000 ÇİFTÇİ ELEKTRİKSİZ KALABİLİR...

Güneydoğu'da dönüm bazlı ödeme kararına rağmen takmaları gereken sayaçları, kampanyanın bitim tarihi olan 31 Mayıs'a kadar taktırmayan 50 bini aşkın çiftçi elektriksiz kalma riski ile karşı karşıya bulunuyor. Kayıt dışı elektrik kullanmayı sürdüren 50 binin üzerindeki çiftçinin, ürünlerinin zarar görmemesi için bu gün mesai bitimine kadar enerji şirketine başvurmaları gerekiyor.

Dicle Elektrik Dağıtım, kampanyanın başladığı günden bu yana “Tarımsal sulamada 31 Mayıs’a kadar sayaç taktırmayarak kayıt dışı elektrik kullanmaya devam eden çiftçilerin elektrikleri kesinlikle kesilecek’’ açıklamaları yapıyordu.

 

KAMPANYANIN SÜRESİ UZATILDI

Dicle Elektrik Dağıtım, sadece tarımsal sulamada her yıl 1.6 milyar lirayı bulan kaçak elektrik kullanımını önleyebilmek için bir kampanya başlattı. Çiftçiye 3'te 2 oranında indirimli elektrik verme karşılığında sayaç taktırmalarını isteyen enerji şirketi, sayaç taktırmayan çiftçilerin elektriğimi kesti. Bunun üzerine bir çok yerde çiftçiler yol kesme etlemi yapınca Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın da katıldığı Şanlıurfa toplantısında, sayaç taktırmaları karşılığında çiftçilerin dönüm bazlı elektrik bedeli ödeme yapması karara bağlandı. Bu arada kampanya süresi de 31 Mayıs'a kadar uzatıldı.

 

DİCLE ELEKTRİK ÇİFTÇİLERİ UYARDI

Bu süre içerisinde Dicle Elektrik Dağıtım yetkilileri, onlarca ilçe ve köye giderek çiftçiye kampanyanın kendilerine sağlayacağı yararları anlatarak, bundan yararlanmalarını istedi. Yine enerji şirketinden binlerce çiftçiye mektup gönderildi ve  "Sulama sezonunun başlayacağı bu günlerde; Çiftçilerimizi 31 Mayıs tarihine kadar Çiftçi Kayıt Sistemine başvurmaları, abonelik işlemlerini yaptırmaları, sayaç taktırmaları ve sayaç takmak için müracaat etmeleri gerekmektedir." denilerek, "Aksi Durumda 31 Mayıstan itibaren Tarımsal Sulama abonelerine elektrik verilmeyecektir" uyarısı yapıldı. Aynı mektupta, ülke genelindeki diğer gç bir dağıtım şirketinin çiftçiye yüzde 1 dahi indirim uygulamadığının da altı çizildi.

 

SADECE 3.500 ÇİFTÇİ SAYAÇ TAKTIRDI

Yapılan tüm bu uyarılara rağmen başta Şanlıurfa ve Mardin olmak üzere dağıtım bölgesindeki illerde elektrik gücü ile yeraltından çektikleri suyla tarlalarını sulayan 3.500 tarımsal sulama müşterisi, kullandıkları elektriğin ölçülmesi için başvuruda bulunurken, kayıt dışı elektrik kullanan 50 bini aşkın çiftçi ise sayaç taktırmak için başvuruda bulunmadı.

Dicle Elektrik Dağıtım Genel Müdürü Murat Karagüzel, dağıtım bölgelerinde 60 bin çiftçi bulunduğunu belirterek, kampanyanın son gününe kadar sadece 3.500 çiftçi müşterilerinin kullandığı elektriğin kayıt altına alınması için sayaç taktırdığına dikkat çekti.

 

50 BİN ÇİFTÇİ ELEKTRİKSİZ KALABİLİR

Neredeyse tamamı Şanlıurfa ve Mardin'de olan 20 bin trafodan elektrik temin eden 50 bini aşkın çiftçinin sayaç taktırmak için son güne kadar başvuruda bulunmadığının altını çizen Karagüzel, şöyle dedi: "Kampanyanın son gününe girmemize rağmen halen söz verdikleri halde maalesef sayaç taktırmayan çok sayıda çiftçimiz var. Biz şirket olarak kampanyanın başladığı ilk günden bu yana sayaç taktırmayan çiftçilerin elektriğini keseceğimizi, bu karardan dönülmeyeceğini çok kez açıkladık. Bu kararımız halen geçerlidir. Sayaç taktırmayan çiftçilerin elektriği kesinlikle kesilecektir. Sayaç taktırmayan 20 bin trafo müşterimiz bulunuyor. Sadece bu trafolardan 50 binin üzerinde çiftçi elektrik kullanıyor.  Şayet bu gün de sayaç taktırmak için başvuruda bulunmazlar ise ne yazık ki bu 50 bini aşkın çiftçinin elektriğini keseceğiz. Ürünlerinin susuz kalarak zarar görmemesi için çiftçilerimizin son gün de olsa sayaç taktırmak için şirketimize başvuruda bulunmalarını bekliyoruz."

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2016, 10:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195