Title of a News Article

Urfa’da çiftçilerden şok iddia..

Urfa’da çiftçilerden şok iddia..
banner206

Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde sulama yapamadıklarını iddia eden çiftçiler yaklaşık 15 bin dönüm ekili arazinin kuruduğunu belirterek yetkililerden yardım istedi. Çiftçilerin yaşadığı sıkıntıyı gidermek için bölgeye gönderilen ekip, arıza yaşanan vanaları tamir etti.

Edinilen bilgiye göre, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine bağlı Çakırlar, Yediyol ve Şehit Nusretbey kırsal mahallesi çiftçileri, Suruç Sol Sahil Sulama projesi kapsamında bölgeye taşınan sulamadan faydalanamadıklarını iddia ederek eylem yaptı. Tarlalarda toplanan çiftçiler, kuruyan ürünlerini tarlada bırakmak zorunda kaldıklarını belirtti.

15 bin lira masraf yapmasına rağmen pamuğunu sulayamadığını belirten Çakırlar kırsal mahallesi çiftçisi Aziz Öncel, “Devlet bana su getirmiş ama ben faydalanamıyorum. Yarın bu pamuğu söküp atacağım. Başka çarem kalmadı. Bakanımızdan, Cumhurbaşkanımızdan yardım istiyoruz” dedi.

Çiftçi İsa Güngör ise yapılan yolu göstererek, “Bu yapılan yol, çiftçi bunu nasıl tahrip etti. Hepsi toprak. İçinde mucur yol. Bu yola milyonlar ödenmiş, yazık değil mi. Bizim sorunumuz Şanlıurfa’nın Akçakale’ye bağlı Suruç Sol Sahil 19’a 15 bölgesinin 5. aydan beri susuz olması. Şu anda derelerden mazotla, dinamolarla su çekiyoruz, ürünümüzü suluyoruz. Çakırlar mahallesi bir aydır susuz. Borulardan su gelmiyor. Mısırın şu anda yarısı yeşil ama yarısı ise toprakta kuru tane. 15 bin dönüm pamuk ve ya mısır kurudu. Derelerden su çekiyoruz, mazot yakıyoruz. Şu anda borular patlıyor, vanalar takılmamış, havalandırmalar yok, yollar yok. Bunların geçici kabulü yapılmış ve parası alınmış. DSİ müteahhide bunlar yapılmamış diye devredemiyor. Müteahhit almıyor yol yok diye. Ben ekinimi sulayamıyorum diye bıraktım” şeklinde konuştu.

Bakan Faruk Çelik’ten yardım isteyen Çakırlar kırsal Mahallesi Muhtarı Bilal Öncel, "Bize basınçlı su dediler ama motorla çekiyoruz. Su yarım metre borunun altında. Motorla bile alamıyoruz. Sayın bakanımızdan rica ediyoruz, kimse bizimle ilgilenmiyor. DSİ Bölge Müdürlüğü ve müteahhit firma ile bir an önce bu sorunu çözsünler yoksa biz bittik” ifadelerine yer verdi.

Yediyol kırsal mahallesinde çiftçilik yapan Mehmet Dervişoğlu, "Ben 100-150 dönüm mısır ekmişim ama halen bir su bile veremedim. Terk edecek duruma geldim. Ben 150 bin liralık kredi çekmişim. Şu anda çok mağdur bir durumdayım. Her gün arıza çıkıyor” diye konuştu.

Sulama yapamadıklarını söyleyen çiftçiler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in konu hakkında bilgilendirilmediğini iddia ederek Bakan Çelik’ten yardım istedi.

DSİ yetkilileri ise çiftçilerin sıkıntısını gidermek için bölgeye görevliler gönderdi. Bozuk olan vanalar yetkililer tarafından tamir edildi.

Güncelleme Tarihi: 13 Temmuz 2016, 17:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195