Title of a News Article

Urfa’da DOGÜNKAD toplantısı yapıldı

.

Şanlıurfa’da, Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği (DOGÜNKAD) tarafından hazırlanan Doğu ve Güneydoğu'da Kadın Sivil Toplum Kuruluşları Arasında İşbirliği ve Ağ Oluşturulması Projesi'nin tanıtım toplantısı yapıldı.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını yapan Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği (DOGÜNKAD) Başkan Ferda Cemiloğlu, “Değerli dostlar, 2011 yılında kurulan Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği'miz, (DOGÜNKAD) kadın istihdamına yönelik çalışmalar yürüterek girişimcilik yoluyla kadının güçlenmesini hedefleyen bir sivil toplum kuruluşudur. Kadının sadece ekonomik olarak değil, sosyal yaşamda da güçlenmesini amaç edinen DOGÜNKAD, kadınların toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına katkıda bulunmak amacıyla da bugüne kadar birçok çalışmaya imza attı.

Bölgeyi kapsayan bir sivil toplum kuruluşu olarak kadınlara yönelik birçok alanda çalışmalar yürütüyoruz.  Bizim gibi çalışan farklı kadın örgütleri de var.  Ancak özellikle kadına dair üretilen politikaların azlığı, kadının temsil düzeyi ve buna paralel, kadınların karşılaştığı sorunlardan dolayı yeterince görünür değiliz ve karar mekanizmalarında yer alamıyoruz. Ayrıca sivil toplum kuruluşlarında da yeterince etkin değiliz. Kadın sivil toplum kuruluşları olarak sadece kendi faaliyet alanlarımız üzerinden görünür olmaya çalışıyoruz. Bu sorun sadece bölge kentleri için değil Türkiye’nin her bölgesinde yaşanıyor.

DOGÜNKAD olarak kuruluşumuzdan bu yana bölgedeki tüm kadınların sesi olmayı, kadınları bir araya getirerek, ortak çalışmalar gerçekleştirmeyi temel hedef olarak önümüze koyduk.

Bu kapsamda, derneğimiz tarafından hazırlanan ve İsveç Konsolosluğu’nca desteklenen  ‘’Doğu ve Güneydoğu’da Kadın Sivil Toplum Kuruluşları Arasında İşbirliği ve Ağ Oluşturulması Projesi’’mizi hayata geçirdik.

Projemizde Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki kadınların ekonomik alanda güçlenmesi için çalışan kadın STK'ların görünürlüğünü sağlamak, STK'ların kapasitelerini ve işbirliklerini artırarak ağ oluşturulmasını hedefliyoruz.

Proje süresince Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak, Van, Hakkari, Muş, Şanlıurfa ve Tunceli illerinde kadın kuruluşları, kadın akademisyenler, farklı sivil toplum örgütlerinde çalışan kadınlar, kadın girişimciler ile ekonomik kuruluşlarda çalışan kadınlar ile görüşerek, bu illerde ortak akıl toplantıları düzenliyoruz. Ortak akıl toplantılarında bir araya gelerek deneyimlerimizi paylaşırken, toplumsal cinsiyet algısı, bölgesel kalkınma hedefleri, kadının ekonomiye katılımı, kadın görünürlüğünün önündeki engelleri tartışmayı ve deneyimlerimizi paylaşıyoruz. Böylece güç birliği yaparak ortak bir dil kurmayı hedefliyoruz.

Projeyle kadınların faaliyet gösterdiği sektörler, kadın girişimcilerin sorunları, ekonomik alandaki örgütlerde kadınların yer aldığı pozisyonlar,  kadın STK'lardaki kadın sayısı, bölgelerdeki üniversiteler, meslek kuruluşları ve odalardaki kadın temsil oranını ortaya çıkarmaya çalışacağız.  Ayrıca kamunun bölgedeki kadınlara yönelik politikaları, istihdam ve girişimciliğin gerçekleşme oranı ile mevcut durumu karşılaştıracağız. Nihayetinde derneğimizi de güçlendirmek, bölge illerindeki kadına dair çalışma yürüten yapıları buluşturmak ve ortak ağ oluşturmayı hedefliyoruz.

Projedeki ortaklarımız bölgedeki ticaret ve sanayi odaları ile Kadın İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği’dir.

Şanlıurfa’da gerçekleştirdiğimiz toplantıda bizlere destek veren ŞanlıurfaTicaret ve Sanayi Odamıza ve tüm katılımcılara katılım ve destekleri için teşekkür ediyoruz.” Şeklinde konuştu.

Toplantıya Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası(ŞUTSO) Başkanı İbrahim Halil Peltek, Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği (DOGÜNKAD) Başkan Ferda Cemiloğlu, Ekonomi Kulübü Şanlıurfa Kadın Komitesi Başkanı Eda Çakmaklı, Ak Parti Karaköprü Kadın kolları BaşkanıSeher Kılıç, ve yönetimi ve Şanlıurfalı kadın girişimciler katıldı.






Güncelleme Tarihi: 09 Kasım 2018, 15:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142