Title of a News Article

Urfa'da taşeronlara müjde verdi!


Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, 100 Binlerce taşeron işçinin kadrolu olabilmesi için Hükümet ile görüşmelerini sürdürdüklerini söyledi.

Hak-İş Kadın Komitesi tarafından, Hak-İş'e üye sendikaların kadın komitelerinin katkılarıyla yürütülmeye başlanan 'sendikal harekete kadın katılımını arttırma' projesi kapsamında 9. sendikal kadın eğitim programı Şanlıurfa’da yapıldı.

Otel El Ruha’da düzenlenen toplantıya; Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, Hak İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Şanlıurfa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Demirkol, Hak İş Kadın Komitesi Başkanı Jülide Sarıeroğlu, Hak İş Sendikası Şube Başkanı Mehmet Reşat Özmen, Hak İş Hizmet-İş Sendikası Şanlıurfa Kadın Komitesi Başkanı Meral Demirdal ve davetliler katıldı.

İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan Hak İş Hizmet-İş Sendikası Şanlıurfa Kadın Komitesi Başkanı Meral Demirdal, “Toplantının amacı :Çalışan kadınlarımızın sendikal harekette katılımlarını artırmak, kadınların çalışma hayatı özelliğindeki sorunlarının çözümüne katkı sağlamaktır” dedi.

Hak İş Kadın Komitesi Başkanı Jülide Sarıeroğlu ve Hak İş Sendikası Şube Başkanı Mehmet Reşat Özmen’in de günün anlam ve önemini belirten konuşmalarının ardından kürsüye Hak İş Genel Başkanı Mahmut Arslan geldi.

Türkiye’de ve dünyada kadın olmanın zor olduğunu, çalışan kadın olmanın daha da zor olduğunu kaydeden Arslan, bu toplantının dokuzuncusunu yaptıklarını belirterek, bunun kadınların sendikal mücadeleye katılımını hedefleyen bir proje, bir mücadele olduğunu söyledi.

Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu toplantıların başlı başına her biri aslında HAK-İŞ’in bu konudaki samimiyetinin de bir göstergesidir. Türkiye’nin değişik bölgelerinde 81 ili kapsayan bir proje yapıyorlar. İlk defa çalışma hayatında, sendikal alanda ilk defa gerçekleşen proje. Kadınların sendikal mücadeleye katılımını hedefleyen bir proje, bir mücadele. HAK-İŞ Konfederasyonu’nun ilkeli, kararlı ve adaletli tutumu aslında kadınların HAK-İŞ’te daha fazla görünür olması, daha fazla HAK-İŞ’e bağlı sendikalarımızda daha çok öne çıkmalarını sağlayacak bütün alt yapıyı oluşturmaya çalışıyoruz.”

 

 “Kadını sendikal mücadeleye katma çabası içerisindeyiz”

HAK-İŞ’in kadınlarla ilgili çalışmalarını anlatan Arslan, “HAK-İŞ Kadın Komitesi uluslararası örgütleri de ciddi şekilde temsil ediyor. Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUK), Dünya Sendikalar Konfederasyonu (İTUK) ve Asya Avrupa Kadın Komiteleri’nde HAK-İŞ’in temsil edilmiş olması, Türkiye’nin HAK-İŞ’i derinden temsil edilmiş olması gerçekten bizim için ne kadar önemli olduğunun altını çizmek istiyorum. Türkiye’de HAK-İŞ’in yarıştığı başka konfederasyon yok kadın konusunda. Biz kadını sadece 8 Mart’larda, sadece belli toplantılarda kadını öne çıkaran değil, kadını sendikal mücadeleye katma çabası içerisindeyiz. Aslında kadın üyelerimizin sendikal mücadeleye katılımını teşvik ediyoruz, destekliyoruz. Bu klasik bildiğiniz, tanıdığımız kadına karşı olan ayrımcılığın aslında sadece mevzuatla ortadan kalkmayacağının farkındayız. Zihin dünyalarında bu ayrımcılık yapılıyor” dedi.

 

"Örgütlenmek için gece gündüz beraber koşacağız"

Türkiye'de hizmet iş kolunda 800 bin işçi çalıştığını vurgulayan Arslan, "Hizmet-İş'i ve diğer sendikaları toplarsanız 170 bini sendikalara üye, geriye kalıyor 630 bin civarında işçi. Türkiye'de 13 milyon sigortalı işçi var, bunların 1 milyon 200 bini sendikalara üye,  yaklaşık 12 milyon işçi bizi bekliyor. Bunlardan 1 milyondan fazlası da taşeron işçisi. Bu arkadaşlarımız da bizi bekliyor. Örgütlenmek için gece gündüz beraber koşacağız" diye konuştu.

Arslan, taşeron işçilerin büyük beklentileri olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi

"Taşeron işçilerle toplu sözleşme yapmalıyız. Onların sıkıntılarına bir nebze olsun katkı vermeliyiz. Oradan alacağımız ücret zammı çok fazla değil ama esas olan onların toplu sözleşmesinin olmasını sağlamak. Biz taşeron işçi meselesini aslında bu ülkenin barışı, geleceği olarak görüyoruz, bunu önemsiyoruz. O yüzden taşeron işçisi arkadaşlarımızı sendikalı yaparsak, toplu sözleşme haklarını verirsek ve onların  yaşamlarını biraz daha kolaylaştırırsak bence bu Türkiye'nin iş barışına da katkı sağlar, belediyelerdeki haksızlıkları da azaltır ve bu arkadaşlarımızın bedduaları da duaya dönüşür."

Konuşmaların ardıdan Gazi Üniversitesi öğretim Görevlisi Gizem Yaşar Tutar tarafından ‘Çalışma hayatında, sendikalarda kadın ve sorunlar’, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri Ayşe Keşir tarafından da ‘Çalışma hayatında kadınların yaşadığı sorunlar ve çözüm politikaları’ anlatıldı. Ayrıca katılımcılara ‘Kadın=anne-eş-çalışan-sendikacı:iş-aile-sosyal yaşam ve sendikal hayatı uyumlaştıra yöntemleri’ ve ‘Çalışma hayatında haklar ve kadın’ konulu sunumlar da yapıldı.

Toplantı, düzenlenen sertifika töreni ile sona erdi.  

Güncelleme Tarihi: 19 Aralık 2014, 13:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195