Title of a News Article

Urfa’da yeni enerji üretim kaynağı

Urfa’da yeni enerji üretim kaynağı
banner206
 Pamuk çalısı ve mısır sapı gibi hasat sonrasında tarlada kalan bitki atık ve artıklar, tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerjisinin üretimi için çiftçilere umut ışığı oldu.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) ve Karacadağ Kalkınma Ajansı koordinesiyle ŞUTSO’da düzenlenen ve Vali Yardımcısı Mehmet Keklik ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı E.Sabri Ertekin, Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Badıllı, Murat İmamoğlu, Meclis Üyeleri Vedat Polat, Halil Peltek, Genel Sekreter Faruk Yaşar, Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Ateş, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyüpoğlu, Karacadağ Kalkınma Ajansı’ndan Uzman Halil Çakallı, İlçe Ziraat Odaları Başkanları, Sulama Birliği Başkanları ve üreticilerin katıldığı bilgilendirme toplantısında Biyokütle Yakıt ile çok düşük maliyetli elektrik enerjisi üretilebileceğinin detayları anlatıldı.

Tarımsal sulamada kullanılan elektrik enerji fiyatlarının yüksek olması çiftçileri çeşitli alternatifler üretmeye iterken tarlada atıl durumda olan ve yakacak dışında hiçbir şekilde değerlendirilemeyen tarımsal atıklardan pamuk çalısı ve mısır sapı çiftçilere kurtuluş yolu olacak gibi. Bölgede büyük problem olan elektrik kesintileri, yüksek fiyatlar ve sulamama yapılmamasından kaynaklanan sorunlar sebebiyle sekteye uğrayan tarımsal faaliyetler için, tarımsal atıklardan elde edilen Biyokütle Yakıt ile çok düşük maliyetli elektrik enerjisi üretilecek.

Peki, nedir bu Biyokütle Yakıt?

Tarımsal Üretimde hasat sonrasında tarlada kalan bitki atık ve artıkları Biyokütle Yakıt olarak adlandırılıyor.

Çiftçiye fayda sağlar mı?

Tarımsal artık ve atıklar, tarladan uzaklaştırılması gereken maddelerdir. Toprak sahibi bu maddeleri çeşitli yöntemler kullanarak, para ve zaman harcayarak, tarladan uzaklaştırmaktadır. Ayrıca, sulama işleri için de yoğun elektrik kullanmak gerekmektedir. Dolayısıyla gerek giderler gerekse elektrik temini bakımlarından tarımsal atıklardan elektrik üretimi, çiftçilerimiz ve tarımsal üretim yapan üreticilerimiz için ekonomik bir çözüm oluşturabilmektedir.

Elektrik maliyetinde etkisi ne?

Bilindiği gibi elektrik üretiminde; kömür, akaryakıtlar, doğalgaz, hidrolik, rüzgar, güneş, jeotermal enerji çeşitleri kullanılmaktadır. Doğalgaz, akaryakıt ve kömür elektrik maliyetini belirleyen pahalı yakıtlardır. Elektrik üretimi maliyetinin tamamına yakını yakıt giderlerinden oluşmaktadır.  Ancak Biyokütle yakıtlar ise, ticari değeri olmayan atıklardır. Bu nedenle atıklardan elektrik üretiminin maliyeti diğerlerine göre daha düşüktür.

İşleyiş nasıl olacak?

Sulama birliklerinin ve uygulayıcı şirketin katılımıyla yapılacak muhtelif projelerle, çiftçilerin hasat sonrası tarlalarında kalan tarımsal atık uygulayıcı şirket tarafından toplanıp bölgede kurulacak santrallerde enerjiye (elektrik ve ısı) dönüştürülerek devlete satılacaktır.

Sistem Avantajlı mı?

Satış, bölgede bulunan elektrik hatlarından yapılacağı için elektriği ilk kullanma imkanı da bölgedeki tüketicilerin olacaktır. Bu sayede bölgede yaşanan elektrik sıkıntıları çözülürken ayrıca sera veya gıda işleme tesisi gibi ısı ihtiyacı olan işletmelerin ihtiyaçları da karşılanabilecektir. Bir diğer avantaj ise, toprakta kalan tarımsal atıkların uygulayıcı şirket tarafından toplanacak olması nedeniyle hem çiftçiler mevcut toplama masraflarından tasarruf edecekler, hem de toplamak yerine anız yakma yoluna giden çiftçilerimizin yakma sonucunda topraklarında oluşan hasar engellenmiş olacaktır.

250 bin hektar alan elektrik enerjisiyle sulanıyor

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan ŞUTSO Başkanı E.Sabri Ertekin “Şanlıurfa`nın ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayanmaktadır. Elektrikle sulanan alanlar, barajdan sulanan alanlardan daha fazladır ve artmaktadır. İlimizde yaklaşık15.000 adet sulama kuyusu mevcuttur.  Bu kuyular elektrikle çalışmakta olup, yaklaşık 250.000 hektar alanı sulamaktadır. Hali hazırda Atatürk Barajıyla sulanan alan ise 205 bin hektardır. Yani 250 bin hektar alan sulanırken elektrik enerjisi de kullanılmaktadır. Sulama elektrik fiyatlarının yüksek olması dolayısıyla çiftçi, sulama imkanı varken, elektrik fiyatlarından dolayı tereddüt etmekte, belki de ekmeyerek büyük bir ekonomik kayba ve işsizliğin artmasına sebep olmaktadır. Dolayısıyla hem çiftçilerimiz için hem de ilimiz ekonomisi için çok önemli bir katkı sağlayacağına inandığımız bu proje çalışmalarına destek olmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Elektrik Enerjisi Sorununa Kökten Çözüm

Başkan Ertekin ayrıca elektrik enerjisi sorununa kökten çözüm olabileceğini savunduğu önerisinin detaylarını aktardı. Başkan E. Sabri Ertekin şöyle devam etti: “Bizim oldukça önemli bir güneş enerjisi potansiyelimiz var, bu potansiyelimizi, 20 MW Konsantre Güneş Enerjisi + Biyokütle enerji sistemini kurarak ile kullanabilirsek, hem enerji problemimiz ortadan kalkar hem de enerji ithalatımızın önemli bir kısmını önlemiş oluruz. Ayrıca bu sistem % 90 yerli malzemeyle yapılabilir, Bitkisel artıkları (pamuk ve mısır sapı) kullandığı ve ısı deposu olduğu için yaz, kış, gece, gündüz elektriği kesintisiz üretebilir, Bu enerji hem tüm tarım alanlarının sulanmasında hem de sanayiye elektrik vermede kullanılabilir. Elektriğe verilen desteğin 3 yıllık bedeliyle finanse edilebilir, aynı zamanda doğal gaz ithalatını azaltır. 20 MW’sı 105 MW’lık fotovoltaik kadar enerji üretir aynı fiyata mal olur kesintisiz enerji üretir. % 50 devlet desteğiyle bölgenin enerji sorunu kökten çözülür, sulamada kullanılan enerji üçte birine düşer. Çiftçi rahat eder rekabetçi enerjiye kavuşur” dedi.

Güncelleme Tarihi: 15 Şubat 2015, 10:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195