Title of a News Article

Urfalı Başkan'dan çağrı...

.

Urfalı Başkan'dan çağrı...
banner206
 Merkezi Diyarbakır'da bulunan Uluslar Arası Girişimci ve Düşünce Derneği'nin Başkanı Türkan Gürler, 1 Mayıs işçi bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Mesajında, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın Taksim'de kutlanması gerektiğine vurgu yapan Gürler, kavgasız, gürültüsüz bir şenlik havasında geçmesinin de en büyük temennileri olduğunu belirterek şöyle dedi:

"Bilindiği üzere 22 Mayıs 2009 tarihinde TBMM'de kabul edilen yasa ile 1 Mayıs ülkemizde "Emek ve Dayanışma Günü"olarak resmi tatil ilan edilmiştir. İlk kez 1856'da Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçilerinin çok ağır çalışma koşullarını düzeltme amacıyla yürüyüş şeklinde başlamış, akabinde Amerika'da işçi sendikalarının iş bırakma eylemi yaparak yarım milyon işçiyle gösteri ve yürüyüşle kitlesel bir eyleme dönüştürmesiyle tarih sahnesindeki yerini almıştır.

"ÜLKEMİZDE 1912 YILINDA İSTANBUL'DA İLK DEFA 1 MAYIS KUTLAMASI GERÇEKLEŞTİ"

Nihayetinde yapılan gösteri ve yürüyüşler etkisini göstermiş,14-21 Mayıs 1889 Tarihinde Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs gününün tüm dünyada "Birlik, mücadele ve dayanışma günü"olarak kutlanmasına karar verilmiştir. Bundan sonra birçok ülkede çalışma saatleri 8 saat ile sınırlandırılmıştır. Başta sosyalist ülkeler olmak üzere (Çin Halk Cumhuriyeti, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Vietnam, Laos, Küba, Venezuella Nepal, Bolivya) daha birçok ülkede tatil günü olan 1 Mayıs büyük kitlesel eylemlerle kutlanır. 
Ülkemizde ise; 1912 yılında İstanbul'da ilk defa 1 Mayıs kutlaması gerçekleşti. 1923 yılında 1 Mayıs günü yasal olarak "İşçi Bayramı" ilan edildi. 1924'te hükümet kitlesel 1 Mayıs kutlamalarını yasakladı. 1925'te çıkan Takrir-i Sükun Yasası, İşçi bayramını kutlamayı yasakladı ve uzun yıllar bu yasak geçerliliğini korudu. 1935 yılında 1 Mayıs'a "Bahar ve Çiçek Bayramı" adı verildi ve ücretsiz tatil günü ilan edildi. Türkiye Cumhuriyeti döneminde işçi hareketleri yüzyılın ikinci yarısından itibaren ivme kazandı. 1976 yılında uzun yıllar sonra ilk defa geniş katılımlı 1 Mayıs kutlaması Taksim`de Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun organizasyonu altında gerçekleşti. 1977 yılında İstanbul Taksim Meydanı'nda yaklaşık 500 bin kişiyle en geniş katılımlı 1 Mayıs toplantısı düzenlendi. Ancak, göstericilerin üzerine ateş açıldı ve göstericilerden 34'ü, yaralanarak ve üstlerine ateş açılması sonucu çıkan izdihamda ezilerek öldü.

1977 YILININ 1 MAYIS GÜNÜ, TARİHE "KANLI 1 MAYIS" OLARAK GEÇTİ

1978'de yüz binlerce kişi tarafından Taksim Meydanı'nda kutlandı. 1979`da Sıkıyönetim Komutanlığı İstanbul'da miting yapılmasına izin vermedi, sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Buna rağmen İstanbul sokaklarında yüz binlere ulaşan rakamlarla korsan 1 Mayıs kutlandı. 
1981`de Milli Güvenlik Konseyi 1 Mayıs'ı resmi tatil günü olmaktan çıkardı. Bu tarihten yasal olarak kabul edilen 2009 yılına kadar 1 Mayıs sürekli hak arama mücadelesine ve işçiler arasındaki birlik ve dayanışma ruhuna örnek bir mücadele gösterisi oldu ve kazanan işçiler oldu.

KUTLAMA YERİNİN SİMGESİ TAKSİM'DİR

Her ne kadar 1 Mayıs resmi bir tatil olarak ilan edilmiş olsa da 1 Mayıs'ın kutlanma yerinin simgesi haline gelmiş Taksim Meydanı ile ilgili yer polemiği, işçi sendikaları ve hükumetler arasında gerilim konusu olmaya devam etmektedir. Dileğimiz kimsenin burnu kanamadan ve yıllarca verilen bir mücadelenin ürünü olan 1 Mayıs'ın artık kavga, gürültü ve patırtı ile değil halayların çekildiği, insan sevgisinin zirveye çıktığı, aykırılıkların zenginlik ve güzellik olduğu bilincinin her yere ve zemine yerleştiği bir bayram olması dileğiyle başta işçi kardeşlerimiz ve aileleri olmak üzere tüm halkımızın "1 Mayıs İşçi Bayramı"nı kutlar, ülkemizde bu dayanışma ve mücadele ruhunun tüm dünya halklarına örnek olmasını dilerim"

Güncelleme Tarihi: 01 Mayıs 2014, 10:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195