Title of a News Article

Urfalı turizmciden otelcilere altın öneriler…

.

Urfalı turizmciden otelcilere altın öneriler…
banner206

İngiltere, Rusya ,Türkiye ve Ortadoğu`da Turizm sektörünün seçkin markalarında üst düzey yöneticilik ve Genel Müdürlük görevlerinde bulunan Şanlıurfalı başarılı turizmci Ferman Doğan ayni zamanda 2008 yılından itibaren Otel ve Yiyecek &İçecek İşletmeciliği alanında sahibi olduğu ‘Hotel by MFD Consulting` şirketinde Serbest Danışman olarak sektöre hizmet veriyor.

 

haberturizm.com adlı haber sitesi, Ferman Doğan ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi. İşte o söyleşi…  

Sizi Kısaca tanıyabilir miyiz ?

2 Şubat 1981 tarihinde Şanlıurfa’da doğdum. İngiltere’de Wolwerhamton Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümün’den mezun oldum.

Daha sonra burs kazanarak İngiltere’deki Birmingham Üniversitesinde işletme yüksek lisansı yaptım.

Oxford Brookes üniversitesin‘de akademik olmayan, otel müdürleri için hazırlanmış ve hızlandırılmış 6 aylık Otel işletmesi kursunu başarıyla tamamladım.

Halen Otel ve Yiyecek &İçecek İşletmeciliği alanında sahibi olduğum Hotel by MFD Consulting şirketim ile serbest danışman olarak sektöre hizmet veriyorum.

Chaine des Rotisseurs juri üyesi ve Master of Food and Beverage kitabının yazarıyım.İleri derecede İngilizce ve Rusça konuşuyorum.

 

Otelcilikteki başarınızı neye bağlıyorsunuz?  Yüksek başarılara ulaşmanın püf noktaları nelerdir ?

Hem kişisel hem genel en alt birimden en üst birime süper bir ekip ruhu yakalayabilmek diye nitelendirebilirim.

Günümüz otel yöneticileri rekabet yarışında geri kalmamak için hem sahip oldukları işgücünün motivasyon düzeyini en yüksek noktada tutmaya çalışmakta, hem de tesislerinin müşterilerine sağladığı imkânları sürekli geliştirme çabasına girmektedirler.

Konaklama sektöründe müşteri ile etkileşim yoğun ve sürekli olduğundan hangi görev yerine getirilirse getirilsin, tüm çalışanların desteğini almak şarttır.

Otelciliğin filozofisini layıkıyla yaşayarak ve yaşatarak, hem otel çalışanlarının mesleki kariyer rotası ve zirve yolculuğu, kişisel gelişiminden yeteneklerini ortaya koymak..

.Böylece de bir hayal ile başlayıp hayallerin gerçeğe dönüştüğü mükemmel  bir deneyim otel misafirlerine yaşatmak, mutlu ve memnun misafir, otel çalışanı, yöneticisi, yatırımcısı ve marka değerini dünya otelciliğinde üst seviyelere taşımak için binlerce ayrıntı, emek ve özveri var.

Başarılı bir  organizasyonu hayal kırıklığına uğratmayan, tekrar tekrar tercih edilen, ‘’Gözü kapalı bu otelde tatil yapılır’’ dedirten otel efsaneleri büyük bedeller, titiz ve hassas detaylar,  yıllarca süren çalışmalar sonucunda ortaya çıkıyor.

Herkes otel açabilir ama herkes otelcilik yapamaz.

En büyük hayalim, bir gün mutlaka gerçek Türk otelciği konseptiyle A` dan Z`ye bir otelcilik anlayışını uygulayabileceğim bir otel açmak` diyen Mehmet Ferman Doğan’a ,otelciliğin altın anahtarlarını, başarı şifrelerini şöyle anlatıyor.

Tebessüm, selamlama: Tebessümle başlayan iletilişim, devamında vereceğiniz tüm hizmetlerden duyulacak memnuniyetlerin şaşırtıcı oranda arttığını göreceksiniz.

Unutmayın !

Tebessüm ile selamlamanın bizlere maliyeti sıfırdır.

İsmen hitap, Konuklarınızı, eşlerini ve hatta çocuklarını mutlaka isimleriyle hitabederek karşılayınız ve uğurlayınız.

Yer ve yön tarifi, Konuklarınıza  otel içerisinde sordukları yerleri kesinlikle el işaretleri ve benzeri yöntemler ile tarif etmeyiniz. Mümkün ise gideceği mekanın yakınına kadar bizzat eşlik ediniz.

İnisiyatif ve yetki, Misafir memnuniyetsizliklerinin giderilmesi bir numaralı öncellikli işimizdir.

Hijyen ve güvenlik, belirlemiş olduğumuz hijyen ve can güvenliği sistemlerini bilmek, uygulamak ve uyarmak...

Operasyonel sisteme hakim olmak,En iyi ve en doğru şekilde hizmet vermek için standartlara ve sisteme vakıf olmalı.

 

Gelişime ve kaliteye katkıda bulunmak, Otel çalışanlarının ayda en az bir önerisi yönetime uygulanma alınmalıdır.

Fikrinizin kabul görmemesi ve mantıksız bulunması korkusu tam aksine sizi bu konuda daha cesur yapmalıdır.

Önerilerimizi söylemeye başlamış olmanız yakında daha iyi fikirler bulacağınızın işaretedir.

Konukların memnuniyeti, Bizler konuklarımızın tatil deneyimlerini mükemmel kılmak için onların bizde beklediğin daha fazlasını sunmalıyız. Olağandışı haller hariç  her zaman ilk önceliğimiz konuklarımızın memnuniyetinin sağlanmasıdır.

Tüm  otel çalışanlarımız misafir memnuniyeti için her tür çaba ve özveriyi göstermekten çbirinci derecede sorumludur.

Sonuç itibari ile bakmak ve görmek arasındaki ince ayrıntıda kendi milletini memnun edemeyen bir otel hiçbir ülkenin vatandaşını mutlu edemez.Otelcilikte başarının yolu önce kendi vatandaşını memnun eden bir otelcilik anlayışını yaşatabilmektir

 

Otel İşletmelerinde rekabet üstünlüğünü etkileyenen önemli faktör nedir ?

Küreselleşme ve bilgi teknolojilerinde son yıllarda gözlenen gelişmelerin ulusal ve uluslararası sektörlerde yol açtığı değişimler turizm ve seyahat sektörünü de yakından ilgilendirmektedir

Turizm işletmeleri, talebin esnekliği sunulan hizmetin üretim ve tüketiminin aynı zaman diliminde olması ve hizmetin stoklanamaması gibi turizm sektörüne özgü özelliklerinden dolayı değişen çevre koşullarına daha hızlı uyum sağlama zorunluluğunu hisseden işletmeler arasında yer almaktadırlar.

Bu nedenle; turizm sektöründe yer alan konaklama, seyahat ve yiyecek içecek vb işletmeler rekabetin gittikçe arttığı, küreselleşmenin ve teknolojik yeniliklerin çok hızlı yaşandığı bir çevrede yaşanan bu değişim ve gelişmeler karşısında kar elde etmek, mevcut pazar paylarını korumak ve daha da önemlisi yeni pazarlara girmek için gerekli önlemleri almak konusunda değişik politikaları geliştirmeleri beklenmektedir.

Ekonomiyi oluşturan diğer sektörlerle karşılaştırıldığında, özellikle son 20–30 yıl içerisinde hızlı bir büyüme gösteren ve ekonominin önemli bir unsuru durumuna gelen hizmet sektörünün bir alt dalı olan turizm sektöründe yer alan otel işletmeleri, küreselleşme sonucu ortaya çıkan yoğun bir rekabet ortamına girmişlerdir

İşletmelerin artan rekabet ortamında faaliyetlerini başarılı bir şekilde sürdürebilmeleri için hizmetlerin kalitesinin ve güvenilirliğinin yükseltilmesi, çeşidinin arttırılması, kişiye uygun hizmet verilmesi, istek ve beklentilerinin hızlı bir şekilde karşılanması, gelişmiş teknolojilerin kullanılması gereği ortaya çıkmaktadır.

 

Otelde verimliliğin ölçülmesini etkileyen en önemli etkenler nelerdir ?

Otel başarısında verimlilik her zaman önemli bir faktör olmuştur.Karlılığın düştüğü veya zarar edilen dönemlerde yöneticilerin aklına ilk gelen, maliyetleri düşürmek için verimliliğin nasıl arttırılabileceği sorusu olmaktadır.

En kolay ama etkin olmayan yöntemlerden biri, daha az personel çalıştırmak ve/veya çalışanlara düşük ücret ödemek olmaktadır. Talebin yüksek derecede esnek olduğu uluslararası turizm sektöründe zaman zaman yaşanan krizler, Türkiye’de birçok konaklama işletmesini önemli güçlüklerle karşı karşıya getirmektedir Verimlilik kısaca, çıktıların girdilere oranı olarak tanımlanmaktadır.

 

Otel Satış Ve Pazarlamada dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir  ?

ANLATMAYA DEĞER BİR HİKAYENİZ OLMALI: Oteliniz insanların duymaktan hoşlanacağı ve arkadaşlarıyla paylaşacağı bir hikaye anlatmalı. Kaliteli  hizmet her şeyin temelidir. Ancak dikkat çekici olmak da çok önemlidir.. Sıcak yaz günlerinde check-in sırasında müşterinize sunacağınız buz gibi bir dondurma veya otelinize yeni giriş yapan tüm misafirlerinize ufak lezzetler ikram etmek bu yolda iyi bir başlangıç sayılabilir.

YEREL VE ULUSAL BASIN:Halkla ilişkiler iç pazara ulaşmak için her zaman çok önemli olacak. Yerel ve ulusal basın mensuplarıyla ve editörlerle iyi ilişkiler kurmalısınız. Bu yolla onlar gündem yaratırken siz hep listenin başında olursunuz.

 

OTA (ONLINE SEYAHAT ACENTALARI): Sanal çağda otelciler ve tüm seyahat pazarı için internet en önemli satış kanalı haline geliyor. Sanal acentaların komisyon oranları ve iş modelleri oldukça çeşitli. Onları iyi analiz edin ve genel stratejinize değer kattıklarından emin olun.Sadece direkt satış çabalarınıza zarar veren ve işi sizden uzaklaştıranlarla çalışmayın.Gerçekten satışlarınızı yükselten online acentaları tercih edin.

DESTİNASYON PAZARLAMA: Bu konuda uzmanlaşmış kuruluş veya şirketler grup ve etkinlikleri başarıyla etkiler. Bu kuruluşlarla yakınlaşmalı ve şirket veya tatil gruplarını düşük ve orta seviye talep dönemleri için etkilemelisiniz.Böylece otelinizin pazarını çeşitlendirebilirsiniz.

TURİZM VE KONGRE BÜROLARI: Yerel turizm ofisinizle iletişime geçin ve size nasıl yardımcı olabileceklerini, otelinizi tanıtmak için bir şeyler yapıp yapamayacaklarını öğrenin. İnternet sitelerinde yer edinmeye ve kentinize yeni gelen turistlere tanıtıldığınıza emin olun.Kongre büroları da sizin diğer en iyi arkadaşınız olmalı.Bürolara gelen her teklifte ilk düşünülen markalardan bir olmaya bakın.

İNTERNET SİTESİ VE ARAMA MOTORU OPTİMİZASYONU: Otelinizin internet sitesinin optimizasyona kesinlikle ihtiyacı vardır. Eğer internet sayfanız aracılığıyla direkt satış yapmak istiyorsanız kendinizi site tasarımına boğmazdan önce anahtar kelimeleri düşünün. Siteniz ne kadar güzel olursa olsun insanlar oraya ulaşamıyorsa satış yapamazsınız. Arama motoru optimizasyonu olmadan sanal satış başarısı imkansızdır.

SOSYAL MEDYA VE YORUM SİTELERİ: Facebook, Twitter, FourSquare, Instagram  ve Youtube gibi sitelerde profil edinin. Bunu zaten bugüne kadar halletmiş olmanız gerekirdi. Sosyal medyada aktif olarak yer alamak ve taze içeriklerle her hafta veya her ay güncel kalmak şart. Bir blog tüm bunlar için harika bir araç olabilir.Ardından sanal ününüzü yönetmeye başlayabilirsiniz.TripAdvisor ya da Yelp gibi sitelerde müşterilerinizin sizin adınıza yorum yapmalarını sağlayın.Sosyal medya profilleriniz ve yorum sitelerindeki varlığınız akrif ve dinamik olmalı.Yorumları cevaplamayı sakın unutmayın.

MOBİL MECRA: En sonunda oteller web sitelerini akıllı telefonlara taşımaya başladılar. Mobil uygulamalatın her bağımsız otel için ihtiyaç olduğunu düşünmeyin.İşe anlaşılır, basit, otelinizin lokasyonunun kolayca tespit edilebileceği, bir görsel galeriye sahip alanla başlayın.Ardından satış ve rezervasyon motorlarına ve daha ileri seviye mobil çözümlere adım adım ilerleyin. (haberturizm.com)

Güncelleme Tarihi: 28 Kasım 2017, 13:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195