Title of a News Article

Urfalıları heyecanlandıracak gelişme...

.

Urfalıları heyecanlandıracak gelişme...
banner206
 Şanlıurfa'nın 96. Kurtuluş Yıldünümüne yaklaştığımız bugünlerde müjdeli bir haber geldi. 11 Nisan 1920 tarihinde  büyük destan yazarak şehri işgal etmeye çalışan Fransızları püskürten Urfa,  96 yıl sonra hak ettiği İstiklal Madalyasına kavuşuyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Bakan Faruk Çelik'in girişimleri sonucunda, Kurtuluş Savaşında destan yazan Urfa'ya verilmesi planlanan 'İstiklal Madalyası' için kanun teklifi TBMM'ye gönderildi.

UĞUR BUDAK
15 Mayıs 1919’dan 9 Eylül 1922 tarihine kadar süren Kurtuluş Savaşı’nda; cephede veya cephe gerisinde kahramanlık ve fedakarlık gösterenlere verilen İstiklâl Madalyası''na Şanlıurfa'da kavuşuyor. 1920 yılında takvim yaprakları 9 Şubat'ı gösterirken Fransa, Urfa'yı işgal etmek ister. Jandarma Komutanı Ali Saip Bey önderliğindeki 3 Bin kişilik kuvvet, şehri işgal etmek isteyen Fransızlar ile çatışmaya başlar. Yaklaşık 1 ay süren mücadele sonunda Fransızlar, büyük kayıplar verir ve 10 Nisan 1920 tarihinde Urfa'yı terk eder. Bunun ardından 11 Nisan 1920 tarihi, kayıtlara 'Şanlıurfa'nın Kurtuluş Yıldönümü' olarak geçer. 

Şanlı ismi verildi ama İstiklal Madalyası verilmedi
Urfa, Kurtuluş Sava­şı sırasında gösterdiği kahramanlık ne­deniyle 1984 yılında TBMM tarafından çıkarılan bir yasayla 'Şanlı' sıfatıyla onurlandırıl­dı ve adı Şanlıurfa’ya çevrildi. 'Şanlı' sıfatını alan Urfa'nın o günden beri 'İstiklal Madalyası' almaması kentte üzüntüyle karşılanıyordu. Kurtuluş Savaşında Urfa gibi büyük destan yazan, 'Kahraman' sıfatını alan Maraş'ın 5 Nisan 1925 tarihinde, 'Gazi' sıfatını alan Antep'in de 2008 yılında 'İstiklal Madalyası'nı alması gözleri Şanlıurfa'ya çevirmişti. Şanlıurfa'da yıllardır tartışılan 'İstiklal Madalyası' için nihayet beklenen adım atıldı.

TBMM'ye gönderildi
Şanlıurfalıların büyük heyecanla beklediği 'İstiklal Madalyası', Başbakan Ahmet Davutoğlu ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili, Bakan Faruk Çelik'in girişimleri sonucunda Urfa'ya verilmesi planlanıyor. Bakan Çelik, Twitter'de yaptığı açıklamada, "İstiklal Savaşı'ndaki destansı mücadelesi için Şanlıurfamıza Altın Madalya verilmesine ilişkin kanun teklifini imzalayıp TBMM'ye gönderdik" dedi.

Sadece 3 yerde var
11 Nisan Şanlıurfa'nın Kurtuluşunun yıldönümüne sayılı günler kalan 'İstiklal Madalyası' için beklenen adımın atılması kentte büyük sevinçle karşılandı. 
Bu arada İstiklal Madalyası, Türkiye'de sadece Kahramanmaraş, Gaziantep illeri ile İnebolu  İlçesinde bulunuyor.

Güncelleme Tarihi: 24 Mart 2016, 00:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195