Title of a News Article

Urfa’nın tarihi alanları için flaş karar

Urfa’nın tarihi alanları için flaş karar
banner206

Çok önemli tarihi yapılar ve arkeolojik sit alanlarına sahip olan Şanlıurfa’da, turizm bölgelerinde sürdürülebilir alan yönetimi oluşturulması amacıyla Şanlıurfa Valiliği öncülüğünde Şanlıurfa İli Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı (ŞURKAV) tarafından bir yıla yakındır devam eden çalışma, düzenlenen bir toplantı ile taraflara anlatıldı.

Şanlıurfa Milletvekillerinin de hazır bulunduğu toplantıda, oluşturulacak alan yönetimlerinin yasal zemine oturtulması için, hazırlanan kanun teklifi hakkında bilgiler verildi.

Şanlıurfa Valiliği konferans salonunda düzenlenen toplantıya, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Şanlıurfa Milletvekilleri Mehmet Ali Cevheri, Zemzem GülenderAçanal, Ahmet Akay, Aziz Aydınlık, Vali Yardımcısı İsmail Çetinkaya, ilçe belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri ile kamu kurum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Abdullah Erin, Şanlıurfa’nın çok büyük tarihi ve kültürel bir mirasa sahip olduğunu, keşfedilmemiş çok sayıda zenginliği bulunduğunu ancak, yetki karmaşası ve kaynak yetersizliğinden dolayı bu alanlarda sürdürülebilir bir alan yönetiminin henüz oluşturulmamış olduğunu hatırlattı.

Bir yıla yakın zamandır profesyonel bir alan yönetimi oluşturmak için yerel yönetimlerin de dahil olduğu bir kurul ile çalışmalar yaptıklarını kaydeden Vali Erin, oluşturmak istedikleri alan yönetimlerinin yasal olarak yetki ve sorumlulukları bulunan, kendi kadrosu, bütçesi bulunan, tarihi alanların bakım, yönetim, restorasyon ve ziyaretçi yönlendirmelerini organize edebilecek şekilde teşkil etmek istediklerini ifade etti.

Şanlıurfa’da oluşturulacak alan yönetiminin il merkezinden ilçelere kadar uzayan çok büyük bir alanı kapsadığını belirten Vali Erin, mevcut durumda alan yönetimlerinin tek elden yapılamadığına ve çeşitli sıkıntılar çıktığına dikkat çekti. Vali Erin, bugüne kadar Türkiye’de başarılı bulunan Çanakkale ve Nevşehir’deki alan yönetimlerini incelediklerini ve Şanlıurfa için en uygun yapıyı bu tecrübelere göre modellediklerini dile getirdi.

Konuyla ilgili kanun taslağını hazırladıklarını belirten Vali Erin, hazırlanan taslağın Milletvekilleri aracılığıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı üzerinden TBMM’ye sunulmasını istediklerini ifade etti.

Vali Yardımcısı İsmail Çetinkaya da inceledikleri Gelibolu ve Kapadokya Alan Yönetimlerinden, Kapadokya Alan Yönetimi şeklini Şanlıurfa özelinde daha uygulanabilir bulduklarını, alan yönetimlerinin hazine yardımı ile fonlandıklarını, hazırladıkları kanun tasarısında Şanlıurfa için düşünülen alan yönetiminin ilave olarak genel bütçe gelirlerinden de faydalanabilmesi için madde koyduklarını ifade etti. Kanun teklifinin yasalaşması halinde Şanlıurfa için en büyük kaynak transferinin sağlanacağını belirtti.

Çetinkaya, hazırladıkları alan yönetiminin bütçesini destekleyecek diğer unsurları da dikkate aldıklarını, bunlar arasında diğer kamu kurum kuruluşlarıyla ortak yürütülecek projelerden sağlanacak fonlar, hazırlanacak özel projelerle diğer bakanlıklardan sağlanacak destekler, verilecek ruhsat ve izinlerle ilgili gelirler ile cezalardan sağlanacak gelirler sayesinde kendi ayakları üzerinde durabilen bir yönetim tarzı tasarladıklarını dile getirdi.

Oluşturulacak alan yönetiminin kaçak yapıları tespit etme, muhataplarla ilişki kurma, kaçak yapıyı yıkma yetkisine sahip olmasını istediklerinin altını çizen Çetinkaya, “Bu yapıyı işlevsel, etkin, kendi aldığı kararları uygulayabilen şekle koyamazsak hedeflere ulaşamayız ve sonuca ulaşamayız.” diye konuştu.

Toplantıya katılan Şanlıurfa Milletvekilleri, konunun Ankara’da takipçisi olacaklarını ve kanun teklifinin yasalaşması için çaba sarf edeceklerini belirterek, Şanlıurfa için çok önemli olan bu çalışmanın yapılmasında başta Vali Abdullah Erin olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ettiler.

Milletvekillerinin, belediye başkanlarının ve diğer katılımcıların konuyla ilgili sorularının cevaplanması, görüş ve önerilerin sunulmasınınardından sona eren toplantı, hazırlanan kanun teklifinin son halinin yeniden görüşülmesi kararı alınmasının ardından sona erdi.

Bilgi Notu:

ŞURKAV'ın  2019 yılı 2. Mütevelli Heyet Olağan Genel Kurul Toplantısında  alınan karar doğrultusunda ve Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin’in talimatlarıyla, Şanlıurfa Alan Başkanlığı teşkilatlanmasının mevzuat altyapısının oluşturulabilmesi için gerekli hazırlıklar yapılmıştı.

Çalışmanın kapsamı; başta Halilürrahman Gölü ve tüm tarihi alanların korunması için özerk alan yönetimi çalışmalarının yapılması, Şanlıurfa kenti özelinde kültürel mirasın korunması kapsamında oluşturulacak kurumsal yapılanma çalışmalarını içeriyor.

Bu kapsamda kamu tüzel kişiliğine sahip, özel bütçeli ve idari yapılanması tariflenen ‘‘Şanlıurfa Alan Başkanlığı’’ kuruluşunun gerekliliği ve çalışma esasları taslağı hazırlandı. ŞURKAV öncülüğünde oluşturulan kurulda hazırlanan taslakta; Türkiye’deki 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları kanunu ile kurulan alan başkanlıkları ile Özel kanunla kurulan alan başkanlıkları (Çanakkale ve Nevşehir alan başkanlıkları) hakkında araştırmalar yapıldı. ilgili hususlar üzerinden Şanlıurfa özelinde düzenlenen Şanlıurfa Alan Başkanlığı mevzuat altyapısı ve çalışma esasları belirlendi.

Şanlıurfa alan başkanlığı olarak tarif edilen yapı ile koruma alanları bütüncül olarak ele alınabilecek, alanlarda oluşan aykırı yapılaşmaya müdahale edilebilecek, kültür varlıklarının gelecek nesillere aktarılmasına ilişkin uzun vadeli planlar yapılabilecek.

Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2020, 17:26
YORUM EKLE
YORUMLAR
urfali
urfali - 4 yıl Önce

emeği geçenlere teşekkür ederiz. inşAllah başarılı bir şekilde devami gelir. urfaya en büyük iyilik ve hizmet edilmiş olur.

SIRADAKİ HABER

banner195

banner142