Title of a News Article

Urfa'ya bir rakip daha çıktı

Urfa'ya bir rakip daha çıktı
banner206
Mersin'in Mut ilçesinde "yeşil altın" diye tabir edilen Antep fıstığı üretimi başladı. Kilosu 6,50 lira ile 8,50 lira arasında alıcı bulan Antep fıstığında 5 bin ton rekolte beklendiği bildirildi.

Güneydoğu GAP Yönetim Kurulu Başkanlığı tarafından Mut ilçesine bağlı Geçimli Mahallesi'nde Antep fıstığı üreten çiftçilerle bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya, Mut Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, Mut Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, Şanlıurfa Birecik Güneydoğu GAP Fıstıkçılar Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Üzümcüoğlu ve fıstık üretimi yapan çiftçiler katıldı. Şanlıurfa Birecik Güneydoğu GAP Fıstıkçılar Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Üzümcüoğlu, Mut yöresinde yetişen fıstığın aroması ve Urfa fıstığı gibi yağının fazla olmasıyla dikkat çektiğini söyledi. Mersin'in özellikle Mut ilçesinde yetişen Antep fıstığının lezzet bakımından da çok iyi olduğunu vurgulayan Üzümcüoğlu, "Bundan dolayı önümüzdeki günlerde ciddi firmalar buraya akın edecekler. Daha önce Mersin fıstığı denilince firmalar 'iç kurdu var, dış kurdu' var diye korkuyorlardı. Şimdi ise Mersin fıstığı, Antep fıstığını kalitede geçti diyebiliriz. Çünkü içi dolgun ve hastalık yok. Tabi ki bu da ziraat mühendisi arkadaşlarımızın başarılı çalışmaları ile oldu. Bu konuda Mersin valimiz, ilçe kaymakamımız ve belediye başkanımızın desteği ile büyük bir tesis kuracağız" diye konuştu.

Mut Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, Antep fıstığının ilçenin 600 rakımında bulunan Alahan, Sarıkavak, Diştaş, Çömelek, Çaltılı, Bağcağız, Kurtuluş, Çatalharman, Çamlıca ve İlici mahallelerinde ağırlıklı olarak yetiştirildiğini belirtti. Mut'un mikro klima özelliğine sahip Türkiye'nin ender yerlerinden birisi olduğunu ifade eden Yılmaz, "Burada yetişen tüm ürünlerde zirai ilaç kullanma oranı yüzde 5'dir. Diğer yörelerde ise bu rakam yüzde 20 ile 50 arasında değişir. Biz Mut Belediyesi olarak fidan üretimi ve diğer ihtiyaçlarınızı mutlaka karşılayacağız" dedi.

Mut Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik ise, Mut'un kayısı ve zeytini ile öne çıkan bir tarım ilçesi olduğunu söyledi. 15 yıllık çalışmanın meyvesini almaya başladıklarını belirten Çelik, "Diştaş, Geçimli ve Kayaönü Mahallesi'nde çok sayıda fıstık ağacı var. Yenice dediğimiz sakız ağaçlarına yapılan aşılama yöntemi ile 3 mahallemizde yaklaşık 10 bin fıstık ağacı bakımı yapıldı" diye konuştu

Ziraat Mühendisi Atilla Turan, doğru ilaçlama, doğru zamanlama ve doğru müdahalelerle bu sene belli bir noktaya geldiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Üretim aşamasının son noktasına geldik. Fakat bir o kadar ve önemli olan da hasat zamanının doğru yapılmasıdır. Hasadı doğru yaparsak pazarı da doğru yapmış oluruz. Üreticimiz mümkün olan maksimum karı elde etmiş olur. Antep fıstığımız bu bölgede büyük bir potansiyele sahip. Gerek ağaç sayımız, gerek üretici sayımız azımsanmayacak kadar yeterli. Türkiye'de var olan Antep fıstığı rekoltesi 130 bin tondur. Doğru üretimle en az 130 bin tonun beşte birini rahatlıkla Mut ilçesinde gerçekleştirebiliriz. Şuan Mersin bölgesinde 4 ile 5 bin ton arasında fıstık üretimi yapılmaktadır. İleriki tarihlerde bu rakam 20 ile 25 bin ton arasında değişebilir. Bu sene en iyi senemizi yaşıyoruz."

Güncelleme Tarihi: 14 Temmuz 2014, 10:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195