Title of a News Article

Vali Erin: Tarih Şuurunu ve Bilincini Yüksek Tutmak Zorundayız

15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü münasebetiyle düzenlenen program kapsamında, Şanlıurfa Valiliğinde bir basın toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, Şanlıurfa Şehit Aileleri Derneği Başkanı Mehmet Yavuz, Şanlıurfa Muharip Gaziler Derneği Başkanı Hasan Aslan ile basın mensupları katıldı.

Burada bir açıklama yapan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, 15 Temmuz 2016’nın üzerinden dört yıl geçtiğini hatırlatarak, o gecenin karanlık bir gece olduğunu ancak bir yönüyle de milletin yeniden şahlanışının ve dirilişinin yıl dönümü olduğunu söyledi.

15 Temmuz 2016 tarihinin, Türk Milletinin bu toprakları yeniden vatan kılışının yıl dönümü olduğunu ifade eden Vali Erin, hain ihanet teşebbüsünün sonuç ve nedenleriyle birlikte hafızalarda sürekli canlı tutulmasının önemine dikkat çekerek, o gün ve geceden millet olarak ders alınmasının, geleceğini ona göre şekillendirmesi gerektiğini dile getirdi.

Vali Erin, şunları söyledi:

Şanlı bir tarihe ve geçmişe sahip olmak, elbette millet olarak övünülecek bir durum. Dünya milletleri arasında da en fazla övünülecek milletlerin başındayız. Ama şanlı bir tarihe sahip olmak, tek başına yeterli değil. Bu tarihten ders almak, hafızalarda canlı tutmak, gelecek nesillere bunu aktararak tarih şuurunu ve bilincini yüksek tutmak zorundayız.

15 Temmuz, hepimizin bildiği üzere milletimizle, devletimizle, birliğimiz ve beraberliğimizle, bayrağımızla sorunu olan terör örgütlerinin ve daha önemlisi onların arkasında duran destekçilerinin, onları yetiştirip, donatanların ortaya koyduğu bir darbe teşebbüsüydü. Bu topraklar üzerinde milletimizin, mazlum milletlere liderlik edecek sıfatına zarar vermek isteyenlerin bitmek tükenmek bilmeyen hesaplarının bir neticesiydi. Bu hesaplar, fitne ve fesatlar dün olduğu gibi bugün de yarın da olmaya devam edecektir. 15 Temmuz’u hafızalarımızda canlı tutarken, bunu genç nesillere iyi aktarmak ve anlatmak gerekiyor ki, bir daha bu tür belalar, sıkıntılarla milletimiz karşı karşıya kalmasın.

Konuşmasında, Merhum Bosna Hersek Lideri Aliya İzzetbegoviç’in, Srebrenitsa katliamından sonra dile getirdiği “Size çok zulmettiler. Savaş bitti, zalimleri affedip etmemekte serbestsiniz. Ama gerçekleştirilen soykırımı hafızalarınızda ebediyen canlı tutmak zorundasınız. Çünkü unuttuğunuz soykırım tekrarlanır.” sözünü hatırlatan Vali Erin, “Bizlerin de 15 Temmuz’u bu anlamda iyi anlamak, iyi anlatmak ve gelecek nesillere de aktarmak zorunda olduğumuzu bir kez daha aktarmak istiyorum. O gece bütün kesimleri, mezhep, meşrep, etnik yapı gözetmeksizin herkesin, Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu iradenin etrafında kenetlendiği ve dışarıdan desteklenen darbe teşebbüsünün haberini bekleyen zalimlerin heveslerinin kursaklarında bırakıldığı bir geceyi hep birlikte yaşadık.

O gece hayatını kaybederek şehadet mertebesine ulaşan 251 kardeşimiz ve 2 binden fazla gazimiz var. O şehitlerimizin hepsini rahmet ve minnetle anıyor, mekânlarının cennet olmasını Cenab-ı Allah’tan diliyoruz. Gazilerimize de sağlık, sıhhat ve afiyetler diliyorum.

Etkinliklere Davet

Basın açıklaması ile başlayan ve gece saatlerine kadar devam edecek Şanlıurfa’daki 15 Temmuz etkinliklerine vatandaşları davet eden Vali Erin, akşam namazından itibaren başlayacak ve gece geç saatlere kadar devam edecek Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi önündeki programa katılacak vatandaşların, maske ve sosyal mesafe kurallarına titizlikle riayet etmelerini rica etti.

Beyazgül: O Gece Cesaretlerini Kırmış Olduk

15 Temmuz’un milli iradeye kastedenlere karşı halkın şanlı bir direnişinin ismi olduğunu dile getiren Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ise, “15 Temmuz, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın gecenin karanlığını delip geçen sesini, Türkiye’nin 81 ilinde olduğu gibi cesur Şanlıurfalıların da ikinci bir emre kadar meydanları terk etmemesinin adıdır. O en uzun gecede kurtuluş ruhu yeniden canlandı, üzerimize doğdu ve gecenin sabahına kadar devam etti.” dedi.

15 Temmuz demokrasi zaferinin dördüncü sene-i devriyesinde, ölümü korkutan şehitlerin olduğunu hatırlatan Beyazgül, “Şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize sıhhat ve afiyetler diliyoruz. 15 Temmuz ruhunu sürekli diri tutacak ve gelecek nesillere inşallah aktaracağız. Çünkü bu milli iradenin şahlanışı, halkımızın demokrasiye sahip çıkışıdır.” diye konuştu.

Şehit ve gazilerin cesaretleri, dirayetleri ve dik duruşlarıyla tarih yazdığını kaydeden Beyazgül, “O terör saldırısı, o gece elde ettiğimiz muhteşem zaferle püskürtülmüş oldu. Ülke bölünmek, parçalanmak isteniyordu. Milli iradeye el konulmak isteniyordu. Milletimizin kararlı tutumu, bunu önledi. Bu tür tevessüllere karşı da o gece cesaretleri kırmış olduk. Tekrar, 15 Temmuz demokrasi zaferimiz kutlu olsun.” diyerek, 15 Temmuz demokrasi zaferini tebrik etti.

Etkinlikler Geceye Kadar Devam Edecek

Valilikteki basın toplantısının ardından Vali Abdullah Erin, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ve beraberindekiler, 15 Temmuz Şehitlerinin ailelerini ve Bediüzzaman Mezarlığındaki şehit kabirlerini ziyaret ettiler.

15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri, saat 19.30’da Büyükşehir Belediyesi Sergi Salonundaki 15 Temmuz konulu resim sergisinin açılışı ve Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi önündeki programla devam edecek.

Akşam namazının sosyal mesafe gözetilerek topluca kılınacağı program, Kur’ın-ı Kerim tilaveti, Prof. Dr. Celil Abuzer’in 15 Temmuz konulu sunumu, 15 Temmuz temalı tiyatro gösterimi, şiirlerin okunması, yatsı namazı, protokol konuşmaları, ilahi dinletisi, 15 Temmuz konulu belgesel gösterimi ile sona erecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılması halinde konuşmasının da alanda canlı yayınlanacağı program, saat 00.13’te tüm camilerde sala okunması ile sona erecek.

Güncelleme Tarihi: 15 Temmuz 2020, 16:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195