Title of a News Article

Ve meclisten geçti...

Ve meclisten geçti...
banner206

Yeni askerlik sisteminde sona gelindi. 130 bin asker ve ailenin merak ettiği uzun dönem askerliğin kısalmasıyla ilgili yasa tasarısının ilk 2 maddesi mecliste kabul edildi. Peki yeni askerlik sistemi ne zaman yürürlüğe girecek? Cumhurbaşkan'ı Recep Tayyip Erdoğan "Hayırlı Olsun" paylaşımıyla askerlik sistemini açıklamış oldu. Bununla birlikte bedelli askerlikte revizyona gidileceği celp dönemlerinin değişeceği iddia edildi.
Erken terhis için geri sayım başladı. Yeni askerlik sistemi kanun teklifinin 1. ve 2. maddesi TBMM'de kabul edildi. Kabul edilen maddeler, teklifin 'Amaç' ve 'Kapsam' başlıklarını taşıyor. Peki uzun dönem askerlik ne zaman 6 ay olacak? TBMM'nin son günlerde üzerinde en çok yoğunlaştığı Askeralma Kanun Teklifi maddeleri tek tek ele alınmaya başlandı. Teklifin yasalaşmasıyla birlikte 100 binin üzerinde asker terhis olacak. Bu durumun güvenlik zafiyetine yol açabileceği endişeleri dikkate alındı ve bu doğrultuda maddenin de revize edileceği belirtildi. Buna göre 6 ayını dolduran askerlerin bir anda terhisi yerine, ilk etapta 11 ve 12'nci ayını dolduranların terhis edilerek kademeli şekilde terhisleri öngörülüyor. Terhislerin, 6 ya da 9 aya yayılarak yapılması öngörüldü. Bedelli askerlik ücretiyle ilgili gelişmelerin yaşandığı yeni askerlik sistemi ile ilgili ayrıntılar gelmeye devam ediyor.

HER AY ASKER ALIMI OLACAK
Yeni sistemle birlikte 130 bin asker terhis olacağı için orduda personel zaafiyeti yaşanacağı iddiaları vardı. Ancak mevcut sistemde yılda 4 kez alım yerine, yeni sistemde her ay alım yapılacağı ve böyle bir sorun yaşanmayacağı belirtildi.

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ DEĞİŞECEK Mİ?
Bedelli askerliği sürekli hale getiren ilgili maddelerde de teknik rötuşların yapılacağı belirtildi. Ancak bedelli ücretinde bir indirime gidilmesinin söz konusu olmayacağı, ödeme şekli ile ilgili bazı değişikliklerin yapılabileceği bildirildi.

ERDOĞAN YENİ ASKERLİK SİSTEMİ PAYLAŞIMI
Neden ihtiyaç duyuldu? 
Günümüz dünyasında askerlik görevi çok iyi eğitim ve uzmanlık isteyen bir meslek haline dönüşmüştür. 
Türkiye, epeyce bir vakittir, planlı ve bilinçli bir şekilde profesyonel askerliğe geçişin hazırlıklarını yürütmektedir. 
Askerlik çağına gelen gençlerimizin sayısında sürekli yığılmalar yaşandığı da ortadadır. 

Yeni sistemle neler olacak? 
Profesyonel askerlik yaygınlaşacak.
Yükümlülerin yarıya yakını hemen terhis olacak, kalanları görevlerine devam edecek.
Bedelli askerlik yapma hakkı kazanan herkes bir aylık temel eğitimden geçecek.
Yükümlü olarak kıtaya gelenler temel eğitimleriyle birlikte toplam 6 ay askerlik yapacak.
Muvazzaf kadrolara geçişler de ilk 6 aylık ve ardından ücret mukabili yapılacak ikinci 6 aylık askerlik görevinin ardından mümkün olacak.
Yedek subaylık ve 2 yıllık yüksekokul mezunları için bu kanunla gündeme gelen yedek astsubaylık uygulamaları da personel ihtiyacının karşılanmasında önemli bir imkândır. 

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NE ZAMAN YASALAŞACAK?
Meclis'te bu hafta gündemin ilk sırasında yeni askerlik sistemine ilişkin teklif bulunuyor. Genel Kurul, AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan söz konusu kanun teklifini görüşmek üzere toplandı. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan da yerinden söz alarak, teklife ilişkin milletvekillerinin eleştirilerini yanıtladı.
Turan, "Biz tüm partilerin bu konudaki kanaatlerinden istifade etmek istiyoruz, doğru işi yapmak istiyoruz. Asker gibi ortak paydamızda, ortak değerimizde herkesin kanaatiyle, uzlaşısıyla bir yol almak istiyoruz. Bu kanunun tüm partilerin uzlaşısıyla, ortak aklıyla geçmesi en büyük hedefimiz." dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, askerlik sisteminde değişiklik öngören kanun teklifinin geri çekileceğine dair iddiaların asılsız olduğunu belirterek, “AK Parti Grubu olarak teklifimizin arkasındayız. Genel Kurulun takdiri her zaman baş tacıdır. Değişiklikler, revizeler olabilir ama kanun teklifinin çekilmesi söz konusu değildir” dedi. Turan askerlik sisteminin önümüzdeki hafta yasalaşabileceğini ifade etti.

TECİL YAŞI DÜŞÜRÜLDÜ
Askerlik tecil yaşı ile ilgili de bir yeniliğe gidildi. Bakan Akar yaptığı açıklamada, "Eskiden gençlerin bedelli askerlik çıkar umuduyla okullarını uzattıklarına dikkati çeken Bakan Akar, "Lisede 29 olan erteleme yaş sınırını 22'ye indiriyoruz, Meslek liselerine artı 3 sene daha ekliyoruz 25 yaşına kadar devam etme şansı veriyoruz. Meslek yüksek okulları ve lisans 28, lisansüstü 32, doktora 35, tıp 35, sporcu 35 yaş oluyor. Bunları aşağı çekerek lüzumsuz beklemeleri, tıkanıklıkları ve insanların bir an önce bu işi bitirerek işlerini güçlerini yapmalarını sağlamayı hedefliyoruz " ifadesini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195