Title of a News Article

Vekil Ayhan'dan Bakan'a 5 kritik soru

Vekil Ayhan'dan Bakan'a 5 kritik soru
banner206

 HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Siverek’e bağlı 16 köyde içme suyu olmadığını belirterek, bununla ilgili Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na 5 maddelik soru yöneltti.

Milletvekili Ayhan, yaptığı yazılı açıklamada, Siverek’e bağlı bazı köylerde yaşanan içme suyu sorununu Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na yöneltti.

“Şanlıurfa ili Siverek ilçesine bağlı Gögerçin, Zinirliçay, Çelebi, Kartal, Nevalmaz, Sapan, Çağdaş, İnançlı, Gökçetaş, Çerkez, Garoz, Defere, Avcı, Kayalar, Sekunç, Karahisar köylerinde yaklaşık 2000 nüfus ve geçimini sadece hayvancılıktan sağladıklarından dolayı yaklaşık 40000 hayvan bulunmaktadır” diyen Ayhan, şunları kaydetti;

“Bu köylerde yaşayan vatandaşlar içme sularının olmamasından yakınmaktadırlar. Köy kadınlarının kilometrelerce uzaklıkta bulunan yağmur suyu göletlerinde eşeklerle kirli, mikroplu ve hayvanların içtiği suyu taşıyıp kullanmaktadırlar. Bu köylerde özellikle yaz aylarında çocuklar başta olmak üzere köylülerin ishal, tifo, dizanteri hastalıklarına yakalandıkları belirtilmektedir. Bu sebeple yazın köylerini terk etmek zorunda kalarak Erzurum bölgesine göç etmektedirler.”

Milletvekili Ayhan, bu bağlamda Bakan Eroğlu tarafından yazılı olarak cevaplanmak üzere şu soruları yöneltti;     

Bu bağlamda;

1- Yukarıda belirtilen köyler içme suyu sorunu bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir? Şayet bilginiz dâhilinde ise bu güne kadar bu sorunun çözüme kavuşmamış olmasının nedenleri nelerdir?

2-Köylülerin resmi olarak bakanlığınıza veya bakanlığa bağlı yerel mercilere herhangi bir talebi olmuş mudur? Şayet resmi talepte bulunulmuş ise bu talebe karşı yapılan herhangi bir işlem olmuş mudur?

3-Çevre köylerde bu su sorunu yaşanmadığı halde yukarda adı geçen köy ve bağlı mezralarda sorunun devam ediyor olmasını bakanlık olarak nasıl izah edersiniz? Politik nedenlerden dolayı sorunun çözümünün göz ardı edildiği iddiaları hakkında ne düşünmektesiniz?

4-Temiz içme suyunun olmamasının ortaya çıkardığı hastalıklar hakkında sağlık kuruluşlarının herhangi bir incelemesi ve raporu var mıdır? Şayet var ise sonuçları nelerdir?

5- Yukarıda belirtilen köy ve bağlı mezralarda içme suyu götürme projeleri bakanlığının programı dâhilinde midir?

Güncelleme Tarihi: 09 Haziran 2014, 15:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195