Title of a News Article

Yandırmaz’dan acı itiraf!

Adalet Akademisi tarafından Şanlıurfa’da düzenlenen eğitim seminerine katılan HSYK Başkanvekili Metin Yandırmaz, yargıya güven endeksinin yüzde 20’ye düştüğünü söyledi.

UĞUR BUDAK
Nevali Oteli’nde düzenlenen eğitim seminerine Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, HYSK Başkan Vekili ve 3’üncü Daire Başkanı Metin Yandırmaz, Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçil, Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Uğurhan Kuş, Baro Başkanı Hikmet Delebe, Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, İl Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı, adli yargı üyeleri ve hakimler katıldı. Programda yapılan konuşmalarda bir süre önce İstanbul'da Savcı Mehmet Selim Kiraz'a yapılan saldırı kınandı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda konuşan HSYK Başkanvekili Metin Yandırmaz, yargıya güven endeksinin yüzde 20’ye düştüğünü söyledi.

Yargıda iş yükünün çok fazla olduğunu dile getiren Yandırmaz, iş yükü altında özveriyle çalışmalarına rağmen yargının töhmet altında olduğunu belirterek, “Kamuoyunda yapılan araştırmalarda yargının memnuniyet ve güven endeksinde hak ettiği yerde olmadığı görülüyor. Evet, bunu söylemek acı ama bu konuda çözümü bulmak için dile getirmemiz lazım. 2014 rakamlarına göre yargıya memnuniyet endeksi yüze 52 civarında. Fakat yargıya güven endeksinde oldukça acı bir tablo var, yüzde 20’lerden bahsediliyor. Elbetteki bu çok kötü” dedi.

 

“Yargıyı bu hale düşürenleri sizlerin vicdanına bırakıyorum”
Yandırmaz, bunun analizinin çok iyi yapmaları gerektiğini kaydederek, “Bana göre; geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde ülkemiz maalesef yargının silah olarak kullanıldığı bir süreç yaşamış. Yoldaki seyyar satıcı dahil telefonlarının dinlendiğine dair paranoya yaşar hale gelmiştir. Bu bir gerçektir. Birçok siyasetçi, üst düzey bürokrat, kamu görevlileri terör örgütü mensubu olduğu şüphesiyle, iddiasıyla telefonları dinleniyorsa yoldaki seyyar satıcının da çok haksız olmadığı anlaşılıyor. Her geçen gün ortaya çıkan bilgiler bir dönem yapılanların yargıyı ifa etmenin ötesinde yargının silah olarak kullanıldığını biraz daha gözler önüne seriyor. Bir kısım meslektaşlarımızın kendilerinden olmayanları ötekileştiren uygulamaları, riyakatı gözetmeyen atama ve terfi işlemleriyle tarafsızlık ilkesini ihlal eden teftiş uygulamalarının yoğun şikâyetlerle anıldığı bir dönem, bir süreç yaşamış olması da ortaya kolayca bu tablonun çıkmasında en önemli etken olmuştur. Bir kısım yargı mensuplarının sistematik olarak kanun dışı uygulamalar içerisinde olması asla kabul edilebilir bir şey değildir. Hele hele yargı mensubu, illegal bir hiyerarşi içerisinde yer alması, başka yerlerde aldığı emir ve talimatları uygulayarak kendisinden olmayanı dışlaması bir yargı mensubunun mensubiyet hissiyle, duygusuyla hareket etmesi hiç mi hiç kabul edilebilir bir şey değildir. Ben yargıyı bu hale düşürenleri sizlerin vicdanına bırakıyorum” şeklinde konuştu.

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Uğurhan Kuş da, Adalet Akademisi tarafından düzenlenen eğitim seminerinin Şanlıurfa’da yapılmasından dolayı memnuniyet duyduğunu belirterek, “Etkin Soruşturma Yöntemleri” konulu seminerin hayırlı olmasını diledi.

Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçil ise yaptığı konuşmada, düzenlenecek seminerle ilgili katılımcılara bilgiler vererek, eğitimin faydalı olacağına inandığını söyledi.

Daha sonra Adalet Bakanlığı Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Selami Turabi tarafından ‘Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmeleri Işığında Etkili Soruşturmanın Genel İlkeleri’ konulu sunum yaptı.

 

 

Güncelleme Tarihi: 17 Nisan 2015, 11:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195