Title of a News Article

İLİMİZDE ÇEVRE SORUNLARI

 
Bu yazımda, İlimizin Çevre sorunları alınan ve alınması gerekli önlemler hakkında sizleri bilgilendirmek istedim.  Bilindiği gibi. İlimiz Türkiye’nin 9. Büyük ili, hal böyle olunca çevre sorunları da büyük olmaktadır. İlimizde günlük toplam yaklaşık 750 Ton/gün Katı atık (Çöp) oluşmakta, bunun (Merkez ilçeleri, Suruç, Akçakale, Harran, Bozova ilçeleri olmak üzere) yaklaşık 400 to/gün’ lük bölümü, İlimiz Akçakale yolunda bulunan “Katı Atık Düzenli deponi “ alanında düzenli depolanarak bertaraf edilmekte, (İkinci lodun yapım çalışmaları devam etmektedir.) geriye kalan yaklaşık 350 ton/gün katı atık, vahşi depolama (Doğaya rastgele bırakma)  yöntemi ile depolanmakta ve çoğuna herhangi bir önlem alınmamaktadır. Bu durumda da çöp suyundan dolayı yer altı suyu kirlenmekte, etrafa kötü koku ve sinek, her türlü haşere yaymakta, bundan kaynaklı çeşitli hastalıklar oluşmaktadır. Ayrıca çöp yangınlarından dolayı hava kirliliği oluşmakta, buna dayalı olarak ta çeşitli hastalıklar oluşmakta, insan sağlığını tehdit etmektedir.  Ceylanpınar, Viranşehir ilçelerinin katı atıklarının, Viranşehir’de kurulacak transfer istasyonunda biriktirilip, merkeze nakledilmesi  için çalışmaların devam ettiği,  Siverek Hilvan ilçelerinin Katı atıklarının, bölgede kurulacak yeni bir “Katı atık deponi”  alanında bertaraf edilmesi düşünülmekte, Birecik, Halfeti ilçelerimiz için ise henüz bir çözüm üretilmediği belirtilmektedir. İlimizde oluşan Tıbbi atıklar, Katı atık alanı yanında bulunan sterilizasyon tesisinde steril hale getirilerek, düzenli deponi alanında bertaraf edilmektedir. Ayrıca Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesince işletilen “Katı atık Düzenli deponi alanında” oluşan metan gazından elektrik üretimine de başlanması sevindirici bir gelişmedir. Emeği geçenleri kutlarım.

        Atıksu’da ise Ceylanpınar, Akçakale, Siverek ilçelerinin atıksu arıtma tesisleri mevcut olup çalıştırılmaktadır. Suruç ilçesini stabilizasyon havuzları mevcut olup, çeşitli sebeplerle çalıştırılmamaktadır. Merkez ilçelerinin atıksu arıtma tesisleri, İlimiz yeşilli köyü civarında,  Büyükşehir tarafından ihale edilmiş olup, yapımı devam etmektedir. Bozova, Hilvan ilçelerimizin atıksu arıtma tesisleri yapım aşamasında olup, Birecik, Halfeti, Harran, Viranşehir ilçelerimizin atıksuları herhangi bir arıtmaya tabii tutulmadan deşarj edilmektedir. Bu atıksular da insan sağlığını tehdit etmekte ve yer altı sularını kirletmektedir. Temennimiz bir an önce bu ilçelerimizin atıksuları için uygun arıtma tesisleri yapılır.

        İlimizin büyük bölümünde doğalgazın kullanımı, hava kirliliğini önemli ölçüde düşürmüş, İlimizde bu konuda şu anda herhangi bir sorun görülmemektedir. İlimiz hava kalitesi, Meteoroloji Müdürlüğü bahçesine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kurulan istasyonda 24 saat ölçülmekte ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı web sitesinde yayınlanmaktadır. İlimize Irak, Suriye üzerinden zaman zaman gelmekte olan çöl tozu, insanımızın sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.

        İlimizde merkez ilçelerde, özellikle göller bölgesi ve yıldız meydanında yer alan konuk evlerinde yapılan, sıra gecesi gibi ucube eğlence biçiminden kaynaklanan gürültü kirliliği ve açık havada yapılan düğün törenleri ile düğün konvoyları önemli gürültü kirliliği kaynaklarıdır.  Bu kaynakların yerel yönetimlerce denetlenmesi ve gerekli önlemlerin alınarak, gürültü seviyelerinin mevzuatlarda öngörülen değerlere çekilmesi için, gerekli tedbirlerin alınması bölgede yaşayan vatandaşlarımızı rahatlatacaktır. Diğer ilçelerimizde bu konuda çok ciddi bir sorun görülmemektedir. Bilindiği gibi gürültü kirliliği başta stres olmak üzere, insan sağlığını önemli ölçüde tehdit etmektedir. 

        Tertemiz, yaşanabilir bir çevreye kavuşmak dileklerimle, kalın sağlık ve esnlikle…

 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Bayram
Bayram - 6 yıl Önce

Viranşehir organize'si hemedı çevresini hemde bizim çevreyi kirletiyor bundan dolayı ricamiz'zın
Buna biran önce bir çözüm yapılması

banner195

banner142