Title of a News Article

800 yılı aşan tarih ortaya çıktı

800 yılı aşan tarih ortaya çıktı
banner206
 Şanlıurfa'nın Harran ilçesindeki İçkale bölgesindeki kazı çalışmaları sırasında 12'nci yüzyıla ait üç kubbeli hamam bulundu. Kalıntılarının günümüze kadar tahribata uğramadan ulaştığı belirlenen hamamın, Harran'ın tarihine ışık tutacağı kaydedildi.

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, tarihi Harran harabelerinde devam eden arkeolojik çalışmalarda ortaya çıkarılan ve yaklaşık 800 yıl önce kullanıldığı tahmin edilen ikinci hamamı ziyaret ederek, kazı başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal’dan bilgi aldı.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ile birlikte arkeolojik kazı çalışmalarının devam ettiği Harran’a bir ziyaret gerçekleştiren Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, yaklaşık bin yıl önce burada oluşturulmuş yüksek medeniyet ve şehir kültürünün özenle korunması, gelecek nesillere aktarılması ve turizme kazandırılması için her türlü desteği vermeye devam edeceklerini söyledi.

Harran içkalede keşfedilen, yıkanma yerlerine sıcak-soğuk su borularının bile döşeli olduğu hamam hakkında bilgiler veren Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal ise, ortaya çıkarılan eserin Harran’da bulunan 14 hamamdan ikincisi olduğunu söyledi. Önal, Harran’ın yeni keşfi hakkında şu bilgileri verdi:

 

Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü kazı ekibi tarafından Harran-İçkale Saray’ın ikinci katında 2017 yılında yapılan kazı çalışmasında üç kubbeli bir hamam bulundu. Zengi Atabeyliği ve Eyyübiler dönemine ait (M.S. 12-13. yy) olan bu hamamın soğukluk, ılıklık ve sıcaklık odaları ve külhanı tamamen ortaya çıkarıldı.

İçkale-Saray Hamamı üç kubbelidir. Kubbeleri kısmen oda duvarları tamamen korunarak günümüze ulaşmıştır. Soğukluk odasında çeşme ve dairevi formlu havuz ve nişler, ılıklık odasında çeşme ve taş sekiler, iki adet sıcaklık odasında halvetler, kurnalar, sıcak ve soğuk su künk hatları yer almaktadır.

MS 13. Yüzyılda Harran’ı gezen İbniŞeddad, Harran’da 14 hamamdan bahseder. Bu hamamlardan iki tanesi Harran’da yapılan kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarıldı. Bunlardan birisi Ulu Camii külliyesinde Çarşı Hamamı, diğeri İçkale-Saray hamamıdır.

 

Harran İçkale-Saray hamamında Zengi Atabeği Nurettin Mahmut Zengi ve Eyyübi Sultanı Selahattin Eyyübi de yıkanmıştır.

Gelecek yıl anılan hamamdan Saraya ulaşan koridorun kazısı yapıldığında ve sarayın gezi yolu projesi uygulandığında Harran İçkale-Saray’ın hamam, salonlar ve hayvan kabartmalarından oluşan etkileyici kalıntıları ziyaretçiler tarafından görülebilecektir.

Harran Örenyeri’nde Ulu Camii Külliyesi ve İçkale-Saray’da yapılan kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Şanlıurfa Valiliği, ŞURKAV,  Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Harran Üniversitesi, Harran Kaymakamlığı ve Harran Belediyesinin maddi katkılarıyla yapılmaktadır.

AJANS URFA

Güncelleme Tarihi: 22 Aralık 2017, 14:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195