Title of a News Article

Adı bu kültür merkezinde yaşayacak

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI ÖMER ÇELİK, 31 TEMMUZ 2014’TE ÖLEN ÜNLÜ SANATÇI MURAT GÖĞEBAKAN’IN ADINI TAŞIYAN KÜLTÜR MERKEZİNİ SANATÇININ ANNESİYLE BİRLİKTE HİZMETE AÇTI

Adı bu kültür merkezinde yaşayacak
banner206
 Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, 31 Temmuz 2014’te ölen ünlü sanatçı Murat Göğebakan’ın adını taşıyan Adana'nın Ceyhan ilçesindeki kültür merkezini 
anne Hatice Göğebakan ile birlikte hizmete açtı. Bakan Çelik, Cumhuriyet tarihinde 2003 yılına kadar 42 kültür merkezi açılmışken, AK Parti hükümetlerinin 56 kültür merkezi açtığını belirtti.
Uzun süredir gördüğü kanser tedavisinin ardından 31 Temmuz 2014 sabahı hayata gözlerini yuman ünlü sanatçı Murat Göğebakan’ın adını taşıyan Adana’nın Ceyhan ilçesindeki kültür merkezinin açılışını Bakan Ömer Çelik ve Göğebakan’ın annesi Hatice Göğebakan yaptı. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan anne Hatice Göğebakan, oğlunun isminin kültür merkezine verildiğini öğrenince gözyaşlarını tutamadığını söyledi. Anne Göğebakan, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ‘Oğlum gibi sevdiğim’ diye nitelendirdiği Bakan Ömer Çelik’e teşekkür etti. 
Açılışın ardından kültür merkezinin konferans salonunda Mersin Klasik Türk Müziği Korosu’ndan Murat Budak’ın seslendirdiği “Ay yüzlüm” parçası ise Hatice Göğebakan'ı gözyaşlarına boğdu. Burada konuşma yapan Bakan Çelik, sanatçının adıyla kültür merkezinin buluşmasının müstesna anlam ifade ettiğini kaydetti.

“ARZUMUZ, 24 SAAT YAŞAYAN BİR MERKEZ”
Türkiye'de 12 yıldır yaptıkları hizmete Ceyhan'da tamamladıkları kültür merkeziyle katkı koyduklarını belirten Bakan Çelik, "Bu tesisle birlikte Adana'da, Ceyhan'da yeni çalışmalara daha kuvvetli bir şekilde imza atacağız. Kültür merkezi bu topraklardan çıkmış Murat Göğebakan'ın adını vererek kendisinin topraklara bıraktığı hatıraları bir kez daha selamlıyoruz. Bu faaliyetlerin Ceyhan'da bu güzel kültür merkezinde artarak devam etmesi buranın 24 saat yaşayan bir merkez haline gelmesi arzumuzdur. Kuşkusuz 12 yıldır hükümetimiz büyük hizmetler vermiş fakat 12 yıl boyunca bazen sessiz sedasız, bazen de çok görünür biçimde en güçlü imza attığımız alan kültür alanıdır. Kültürel hayatı korumak, canlandırmak konusunda benzersiz işlere imza attık. Bir milletin ruhunu, geleceğe yürüme iradesini kültür oluşturur. Herhangi bir ilçede kültürel faaliyet ne kadar canlıysa o ilin, ilçenin insanları tarafından sahiplenildiğini de gösterir. Ülkemizde okuma alışkanlıklarının gelişmesi açısından kütüphaneler, okuma salonları, çeşitli kültürel aktiviteler gerçekleştirerek merkezler açıp, var olanları yeniliyoruz" diye konuştu.

“TARİHİMİZ İNSANLIĞA İLHAM KAYNAĞI OLUYOR”
Murat Göğebakan Kültür Merkezi’yle alakalı teknik bilgiler veren Bakan Ömer Çelik, kültür merkezinde 2 salon, 390 kişi kapasiteli çok amaçlı salon, 113 kişi kapasiteli küçük salon, kütüphaneler, atölyeler gibi alanların bulunduğunu kaydetti. Diğer ilçelerde yapımı devam eden kültür merkezleri ve restorasyon sürecinde olan yapıların bulunduğunu belirten Bakan Çelik, “Buradaki insanlar doğdukları günden itibaren önceki kuşakların mirasını taşırlar. Büyüdüğüm bu topraklarda Hititler’den Makedonlar’a, Roma’dan Osmanlı’ya, Cumhuriyet’e kadar tarihin izleri Adana’nın her sokağında, her evinde kıymetli bir kültür hazinesi olarak kendisini hissettir. Renkleri ve özellikle kültürel tarihi derinliğiyle insanlığa ilham kaynakları olmakta. Adanalılar bu toprakların gelenek göreneklerini geleceğe taşımıştır” şeklinde konuştu.

“ADANA TURİZMDEN HAK ETTİĞİ PAYI ALMALI”
Adana’nın turizm potansiyelini değerlendirip geliştirmeye yönelik çalışmalar yaptıklarını anlatan Bakan Çelik, kentin stratejik konumu, sağlık tesisleri, iklimi ve misafirperverliğiyle önemli bir turizm merkezi haline gelebileceğini vurguladı. Bakan Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü: 
“Bakanlığımız bu amaçla Adana'mızın ve Çukurova'mızın tanıtımı için çeşitli faaliyetler ve planlar gerçekleştirmektedir. Turizmden hak ettiği payı alması konaklama kapasitesinin artması ve alternatif turizm çeşitliliğiyle kültürün vazgeçilmez özelliği olan Adana mutfağının, ulusal ve uluslararası alanda tanıtımı için gurme turları, yabancı dillerde tanıtım broşür ve görseller hedef kitlelere ulaştırılıyor. İnanç turizmi açsından da çok önemlidir. Adana’mızın turizm potansiyelini tespit etmek üzere düzenlenen ortak çalıştaylar için bir takım projelere imza atmıştır. Bunların hepsi adım adım hayata geçmektedir.”

“ÇOK DAHA BÜYÜK İŞLER YAPACAĞIZ”
Bölgedeki turizm çalışmalarına ilişkin de bilgiler veren Bakan Çelik, “Doğu Akdeniz'de turizmin gelişmesi için Karataş-Yumurtalık bölgesinde 10 bin yatak kapasitesi hedeflendi. Bunlara hep beraber emin adımlarla ilerleyeceğiz. Hem Adana için hem Türkiye için ülkemizin sahip olduğu kültürel mirasın korunması ve tanıtılması için Anadolu'nun en büyük antik kenti olan Anavarza'da yoğun çalışma başlattık. Bölgemiz kültür ve turizmine değer katacak Anavarza'yı yeniden Türkiye'nin gündemine taşıdık. Kazı çalışmaları için ödenekleri artırdık ve buranın sahip olduğu kültürel zenginliği tüm değerleriyle ortaya koyacağız. Buranın en önemli özelliği Romalılar’ın ordugahı olması. Büyük bir strateji ve kültür merkezi. Ortadoğu ve Mezopotamya'daki tarihi değiştiren olaylara Anavarzalar imza atmış, 70 bin kişilik Roma ordusu burada olmuş ve yaşayanlarla 80 bin nüfusa olduğu bilinmekte. Yaptıklarımızın hiç birini yeterli bulmayacağız bundan sonra çok daha büyük işler yapacağız” ifadelerini kullandı.

“ASİMİLASYON POLİTİKALARI UYGULANMIYOR”
Yeni nesillere aktaracak etkin politikalara imza attıklarını belirten Bakan Çelik, “Milletimizin kültürünü dilediği gibi sergileyebildiği, kimliklerin serbest olduğu, üzerinde asimilasyon politikalarının uygulanmadığı, tam bir özgürlüğe açılan politikalara imza attık” dedi. 
AK Parti iktidarı döneminde önceki iktidarlar tarafından açılan kültür merkezlerinden daha fazlasını açtıklarının altını çizen Bakan Çelik, şöyle devam etti: 
“Bu tesisleri son teknolojiyle donatarak vatandaşların hizmetine sunduk. Ülkemizde Cumhuriyet'in kuruluşundan 2003 yılına kadar 42 kültür merkezi açılmışken, 2003 ve 2014 yıllarında 56 kültür merkezi açılmıştır. AK Parti döneminde tüm Cumhuriyet döneminin rekoru kırıldı. 2015’te 12 tane daha kültür merkezi açmayı planlıyoruz. Böylece rakamı toplamda 110’a çıkarmayı hedefliyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2015, 15:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142