Title of a News Article

Corona engeli sona erdi

URFASTAR/ÖZEL HABER

Şanlıurfa'da Mevlud-ü Halil Camisi'nde yüzyıllardır devam eden sabah, ikindi ve yatsı zikirleri kaldığı yerden devam etmeye başladı. 

Dünyayı kasıp kavuran korona virüsü nedeniyle hayatın durma noktasına geldiği son üç ay, bugün itibariyle yeni normal hayata başladı. 

ZİKİR MASKELİ VE MESAFELİ BAŞLADI

Şanlıurfa'da da, yüzyıllardır sürdüğü bilinen namaz sonrası zikri kaldığı yerden devam etmeye başladı. Tarihi Balıklıgöl'de bulunan Dergah camisi yanında geleneksel hale gelmiş olan zikir mesaisi maskeli ve mesafeli başladı.

PEKİ BU ZİKİR NASIL YAPILIYOR?

Sabah namazından sonra çoğunlukta esnafın katıldığı zikirde "Evrad-ı Fethiye" okunarak başlıyor...

İkindi namazından sonra yine esnafın olduğu ve daha çok yaşlıların katıldığı zikirde "Hizbul Bahir, yatsı  namazı sonrası ise Cehri Kadiri zikri yapılır.

BU ZİKİR NE ZAMAN VE NEREDEN GELİYOR...

Yüzyıllardır devam eden bu zikirler Urfa'da Halveti, Şazeli, Kadiri pirleri başta olmak üzere son olarakta Dede Osman Avni hazretlerinin de bu Cami içindeki medresede müderrislik yaparak bir bakıma Hz. İbrahim Aleyhisselam'ın doğduğu makamda "hadimlik" (hizmetkarlık) yapmak için buraya görevlendirilmiş olduklarını ifade etmişlerdir.

Urfa'nın manevi iklimini oluşturan bu güzellikler gelen ziyaretçileri hayran bırakmaktadır.

Bu zikirler de Osmanlıdan Cumhuriyete geçiş dönemleri de dahil olmak üzere en az 600 yıldır hiç kesintiye uğramamıştır.

Urfa peygamberler şehri olduğu gibi aynı zamanda evliyalar diyarı olarak biliniyor.

Urfalıların Methelil dediği, Mevlid-i Halil Camisinde ( Dergah ) yapılan zikirler çeşitli kaynaklarda belirtildiği üzere 1000 yılı aşkın bir zamandır devam ettiği biliniyor.

Halife Hz. Ömer döneminde İyad bin Ganem komutasında ki islam ordusu Urfayı fethederek İslam topraklarına katmıştır. 

Emeviler döneminde Urfa ve Harran bilimde sanatta bölgenin en prestijli şehirleri haline getirilmiş. Moğol istilâlarında Harran'ı yakıp yıkan Moğollardan sonra Abbasiler döneminde Halife Harun Raşid'in oğlu halife Memun Hz. İbrahim vakfı kurduğu biliniyor. 

Hazreti İbrahim vakfı'nın bu günkü bilinen ismiyle "Dergah" Camisinin olduğu belirtilmekte.

Sabah namazından sonra yapılan dua ve zikir Evrad-ı Fethiye, ikindi namazı sonrası yapılan zikir ve dua Hizbul Bahir, yatsı namazı sonrası ise Kadiri zikri yapılmakta. Süreç içerisinde bir çok tarikatın ve meşayih'in yaptırttığı zikirler dualara ilave olunmuştur. 

Bu tarikatlar içinde Halvetiye, Şazeliye, Kadiri, Rufai tarikatı meşayihleri ve halifeleri postnişinlik yapmıştır. 

En son 1883 yılında vefat eden Kadiri tarikatı Halisiye kolu piri Dede Osman'ı Avni hazretleri hem hazreti İbrahim vakfı medresesinin müderrisliğini yapmış hemde zikirde postnişinlik yapmıştır. 

Hali hazırda devam eden zikirlere eski imam Mehmet hafız postnişinlik yapmaktadır. 

Her sabah Urfalıların çoğu Methelil de zikre katılır sonra işlerine giderler. 

BİLGİ: MEHMET SADIK ALİCAN

Güncelleme Tarihi: 01 Haziran 2020, 11:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142