Title of a News Article

Göbeklitepe'ye kardeş...

Göbeklitepe'ye kardeş...
banner206
 Karahan Tepe, Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem’e tarihlenen Göbekli Tepe tapınağının kardeşi sayılabilecek nitelikte bir bölge. Eğer ki korunabilirse ve düzenli kazılar yapılabilirse Göbekli Tepe ile beraber dünyanın en görkemli, en gizemli, en şaşırtıcı bölgesi olmaya aday.

göbeklitepenin kardeşi karahantepe

1995 yılından beri kazılan Göbekli Tepe’nin aksine, Karahan Tepe’de henüz kazı çalışmaları yapılmamış. İlk olarak Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Bahattin Çelik tarafından farkedilen Karahan Tepe, aynı Göbekli Tepe gibi Urfa’da bulunuyor. Yağmur gibi çeşitli doğal etkenlerle T biçimli taşların bazı kısımları ise topraktan çıkmış durumda bekliyor. Bazı T biçimli taşların ise henüz tamamlanmadığı gözlenebiliyor.

göbeklitepenin kardeşi karahantepe

Yaklaşık 10.500 yıl öncesine tarihleniyor ve Göbekli Tepe ile birçok ortak özelliği bulunuyor. İkisi de bir tepede bulunuyor ve ikisi de devasa T biçimli taşlardan oluşuyor. Birbirlerine ise oldukça yakınlar. Her ikisi de yapıldıktan belli bir süre sonra, bilinmeyen bir nedenden dolayı dönem insanları tarafından tekrar toprağa gömülmüşler

göbeklitepenin kardeşi karahantepe

Karahan Tepe’nin her yerinde taş aletler, işlenmiş parçalar bulabilmek mümkün. Ok uçları, kazıyıcılar, deliciler, bıçaklar ve taş baltalar da yüzeyde sıkça görülen buluntular arasında. Bir kısmı toprağın dışında olan T biçimli taşlarda az da olsa kazınmış şekiller görülebiliyor. Bugüne kadar en az bir tane tamamlanmış T biçimli taş ve üzerinde oyma izleri olan birçok buluntu da Harran Üniversitesi tarafından korunabilmesi için yerinden alınmış. Birçok sütun ise illegal kazılar tarafından ya tahrip olmuş ya da parçalanmış.

göbeklitepenin kardeşi karahantepe

Göbekli Tepe’nin Kardeşi Karahan Tepe Korunamıyor

Dünyanın belki de en önemli arkeolojik yapılarından Göbekli Tepe’nin kardeşi sayılabilecek Karahan Tepe, kaçak kazılarla tahrip oluyor. Çanak Çömleksiz Neolitik Dönem’e tarihlenen eserlerin korunmadığı takdirde geleceği büyük tehlike altında.

göbeklitepenin kardeşi karahantepe

karahantepe korunamıyor

andrewcollins.com

Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2017, 09:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195