Title of a News Article

Kent Konseyi'nden önemli uyarı: Böyle giderse...

Kent Konseyi'nden önemli uyarı: Böyle giderse...
banner206
 Şanlıurfa Kent Konseyi tarım alanlarıyla ilgili çalışmasını tamamladı ve çok önemli uyarılarda bulundu. Konsey, t arım alanlarında amaç dışı kullanım bu hızla devam ederse "Harran Ovası yerini maalesef büyük bir Harran Tatil köyüne bırakacaktır" dedi. Konsey, Valiliğe ve Tarım İl Müdürlüğüne toplantı, diğer tüm kurumlara da 'Toprağa sahip çıkalım' çağrısı yapıldı.

Şanlıurfa Kent Konseyi Tarım ve Hayvancılık Çalışma Grubu " Toprak Koruma Ve Arazi Kullanım Kanununun Şanlıurfa’da Uygulanması" ile ilgili çalışmasını tamamladı.

Şanlıurfa Kent Konseyi Tarım ve Hayvancılık Çalışma Grubu Başkanı ve aynı zamanda Toprak Koruma Kurulu Üyesi olan Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi  Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen'in "Toprak Koruma Ve Arazi Kullanım Kanununun Şanlıurfa’da Uygulanması" ile ilgili yaptığı çalışma kamuoyuna sunuldu.

 

TOPLANTI ÇAĞRISI

Çalışmada toprağın tarım amacı dışında kullanıldığına ve hızla betonlaşmaya gidildiğine dikkat çekildi. Şanlıurfa'nın ülke ekonomisine tarımsal üretim değeri olarak katkısının 7,01 Milyar TL olduğu belirtilen çalışma raporunda, "Kanunda belirtildiği gibi valiliklerce kurulan Toprak Kurulu ayda bir kez Vali başkanlığında ve tarım il müdürlüğü sekretaryasında toplanması gerekmektedir. Şanlıurfa ilinde 2006 yılında kurulan Toprak Kurulu sadece birkaç kez toplanarak çok sınırlı kararlar alabilmiştir. Son iki yılda ilimiz valileri duyarlılığı ve Tarım Bakanlığı bürokratlarının çabasıyla Büyük Ova Statüsünün ilanı ile Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun gereği kurulan Toprak Koruma Kuruluna destekleme ve kredi alacak teşebbüslerin haricinde hiçbir başvuru olmamakta ve betonlaşma hızla devam etmektedir" denildi. 

 

"DAĞLARDA TARIM YAPACAĞIZ"

"Sahibi, kontrolü ve düzenlemesi belirli olmayan değerli tarım topraklarımız korunamadı" diyerek önemli bir gerçeği kabul eden Konsey,  "Harran Ovası tarım alanlarında (kadastral veriler kullanılarak köy yerleşim alanları dışında) konut, sanayi ve petrol istasyonu olmak üzere 3 alanda amaç dışı kullanım olduğu görülmüştür. Toplamda konut anlamında 21 399 adet yapılaşmanın 15 695 dekar, sanayi olarak 130 adet fabrikanın 2 416 dekar ve petrol istasyonu olarak da 37 istasyonun 253 dekar tarım alanını işgal ettiği tespit edilmiştir. Toplam tarımsal amaç dışı yapılaşma 21 566 adet ve 18 364 dekardır (Aydoğdu ve Ark., 2009). Tarım alanlarında amaç dışı kullanım bu hızla devam ederse, Harran Ovası yerini maalesef büyük bir Harran Tatil köyüne bırakacaktır. Gelecekte Ovada yerleşim yapıp, dağlarda da tarım yapacak duruma geleceğiz. Bu gün tekrar yapılan çalışmada Ovadaki Köy Yerleşim yeri dışındaki betonlaşmanın 50.000 da olması büyük bir problemdir" diyerek büyük tehlikeye dikkat çekti. 

 

"TÜM KURUMLAR TOPRAĞA SAHİP ÇIKMALI"

Kentte talep olmadan veya izinsiz arazi kullanımlarına ne işlem yapılacağı ve yapıldığı açık olmadığı belirtilen çalışma raporunda " 2005 Yılından beri Tarım Arazilerine yapılan beton işgalini hiçbir kurum sahiplenmemiş ve kanser gibi artarak devam etmiştir. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri, Muhtarlar ve Jandarmanın sorumluluk alması, toprağımıza sahip çıkması ve koordineli çalışması gereklidir." önerisinde bulunuldu. 

Raporda son olarak şu ifadelere yer verildi:

"GAP çerçevesinde il nüfusunun artması, sektörlerin bölgeye ilgisi ve şehirdeki büyüme amaç dışı arazi kullanımlarını artırdığı dikkat çekmektedir. Her geçen gün tarımsal potansiyeli yüksek alanların hızlı bir şekilde yapılaştığı ve amaç dışı kullanıldığı görülmektedir. Bu anlamda Tarım Arazilerine yakın alanlardaki yapılaşma planlanmalı ve kontrol edilmelidir. Ülke bütçesinin önemli bir bölümünün bölgeye aktarılmasının ana nedeni olan yüksek verimlilik potansiyeline sahip toprakların amaç dışı kullanılmaması ve amacı doğrultusunda değerlendirilmesi için ilgili yasalar çerçevesinde gerekli önlemlerin alınmasının doğru olacağına inanıyoruz. "

AJANS URFA 

Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2018, 13:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195