Title of a News Article

Lavaşı kaptırdık, Ebru'yu kurtardık

Fransa'nın başkenti Paris'te gerçekleştirilen Somut Olmayan Dünya Kültürel Mirası Listesi'nde lavaş ekmeği Ermenistan'a kaptıran Türkiye, Şanlıurfalı ebru sanatçısı Ömer Sabuncu ve ustası Timuçin Tanarslan'ın başarılı sunumu ile ebru sanatını tescil ettirmeyi başardı.

Lavaşı kaptırdık, Ebru'yu kurtardık
banner206

Ebru artık dünya sanatı


Paris’te gerçekleştirilen toplantıda Şanlıurfalı Ebru Sanatçısı Ömer Sabuncu ve Hocası Timuçin Tanarslan’ın temsil ettiği Ebru sanatı UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine girdi.

İbrahim Halil Şeker/

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Paris’te gerçekleştirilen toplantıyı yakından takip ederek gelişmeleri twitter hesabından an be an duyurdu. Çelik, dün sabah attığı twitinde “
Geçtiğimiz yıl Mart ayında ‘Ebru: Türk Kağıt Süsleme Sanatı” hakkında başvuruda bulunmuştuk. Ebrunun ‘İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne alınması önerimiz az önce Paris’teki toplantıda kabul edildi”dedi.
 
Geleneksel Türk Kağıt Süsleme Sanatı “Ebru”nun, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından temsili listeye alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın daveti üzerine Fransa’nın başkenti Paris’e giden Şanlıurfalı Devlet Ebru Sanatçısı Ömer Sabuncu ve Türkiye’nin tek icazetli ebru üstadı Timuçin Tanarslan, ebru sanatını UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komitesine kabul ettirmeyi başardı.
 
TÜRKİYE’Yİ TEMSİL ETMEK GURUR VERİCİ
Paris’teki UNESCO Genel Merkezi’nde, 190 ülkenin temsilcilerinin katıldığı tarihi oturuma katılan Şanlıurfalı ebru sanatçısı Ömer Sabuncu, sanatlarının listeye alınmasından son derece mutlu olduklarını söyledi.
 
USTA-ÇIRAK GELENEĞİ İLE SÜRDÜRÜLÜYOR
Ebru sanatının temsili listeye alınması gerektiğine yürekten inandıklarını söyleyen Devlet Ebru Sanatçısı Ömer Sabuncu, “Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 24-28 Kasım 2014 tarihlerinde Fransa’nın başkenti Paris’te yapılan UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komitesi toplantısında Ebru sanatı ile Türkiye’yi temsil etmek için resmen davet edildik. Bu temsilde yanımda bir yardımcı veya çırak da götürebileceğim ifade edildiğinde ben de sanatın usta-çırak geleneği ile sürdürüldüğünden hareketle Türkiye’deki yaşayan en yaşlı ebru ustası olan, 72 yaşındaki ustam ve hocam Timuçin Tanarslan’ın olmasının doğru olacağına inandım. Hocamla birlikte yola çıktık.
Toplantıda üç yerde ebru performansı gerçekleştirdik. Sunumlarımızda, sanatın inceliklerinin yanında usta-çırak ilişkisinin önemine ve icazet kavramına da vurgu yaptık. Tarihte önemli bir yeri olan, günümüzde de yeniden büyük ilgi görmeye başlayan ebru sanatının gelecek nesillere aktarılması ve yaşatılması için teşvik edilmesi gereken bir sanat olduğuna komiteyi iknâ ettik. Ebru artık bütün dünyanın tanıdığı kültürel bir miras” dedi.
 
162 ÜLKE OYLADI
Paris’te gerçekleştirilen Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesine imza atmış 162 üye ülke temsilcisinin katıldığı toplantıda, “Ebru” dosyasının Temsili Listeye alınması için yapılan başvuru görüşüldü.
Hükümetlerarası Komite, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan “Ebru” dosyası ile ilgili nihai kararını açıkladı ve ebru sanatı, somut olmayan kültürel miras listesine alındı.
 
BÜYÜKELÇİ BOTSALI: ÇOK GURURLUYUZ
Türkiye'nin UNESCO nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı, ebru sanatının dünya mirası listesine girmesiyle ilgili yaptığı teşekkür konuşmasında, Anadolu'nun bağrından süzülüp asırladır halk kültürünun ayrılmaz parçası ve Türk kültür mirasının mücevheri olan ebru sanatının gökkuşağı gibi güzellikleri birleştirdiğini ve toplumun farklı renklerinin armonisi sayılabileceğini belirtti. Botsalı, “Çok gururluyuz. Türkiye’nin bu pozitif imajını, diyalog kuran medeniyet sermayesini hazinesini bütün dünya ile paylaşıyoruz. UNESCO bugün Türkiye’nin dünya nazarında itibarının en yüksek olduğu organlardan birisidir. Aynı zamanda UNESCO’nun dünya adına hareket eden 24 kişilik üyesinden birisi de olmak özel bir imtiyazdır” dedi.
Büyükelçi Botsalı, Ebru sanatı dalında Türkiye’yi temsil eden devlet sanatçısı Ömer Sabuncu ve hocası Timuçin Tanarslan’a da teşekkür etti.
 
DÜNYA EBRU İLE TANIŞTI
Türkiye’nin 2006 yılında sürece dahil olduğu, insanlığın ortak belleği niteliğini taşıyan somut olmayan kültürel miras çalışmaları, kısa adı UNESCO olan “Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü” tarafından 2003 yılından bu yana sürdürülüyor. Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Hükümetlerarası Komite toplantısına, beraberindeki uzman heyetiyle birlikte Türkiye’yi temsilen Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş katıldı. 
 
Yerli ve yabancı basının yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, Ebru sanatı, sözleşmeye taraf ülkelerin temsilcilerine her yönüyle tanıtıldı. Türk heyetinin beraberinde giden Ebru sanatçılarının performans gösterilerine yer verilen olan toplantıda, üye ülke temsilcilerine de uygulama yapma şansı tanınarak kendilerine özgü bir eser ortaya çıkarma deneyimini yaşatmak amaçlandı. Ebru sanatını tarihsel, sanatsal, teknik pek çok açıdan tanıtan bir belgeselin gösterime konduğu komite toplantısında, katılımcılara broşür, afiş, kitap ayraçları hediye edilerek geleneksel Ebru sanatının daha yakından tanınmasına katkıda bulunmak hedeflendi.
 
TÜRKİYE 11 UNSURU LİSTEYE KAYDETTİRDİ
Bu güne kadar Meddahlık, Mevlevi Sema Törenleri, Aşıklık Geleneği, Karagöz, Nevruz, Geleneksel Sohbet Toplantıları, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, Alevi-Bektaşi Ritüeli: Semah, Tören Keşkeği Geleneği, Mesir Macunu Festivali, Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği olmak üzere on bir unsuru Temsili Listeye kaydettirmeyi başaran Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü, Ebru dosyasının kaydıyla birlikte bu sayıyı 12’ye yükseltmiş oldu. Ülkemizin zengin kültürel değerlerini temsil eden unsurların UNESCO tarafından koruma altına alınması, bu unsurlarımızın ülke sınırlarını aşıp dünya mirası olarak tescillenmesini sağlayacak.

Güncelleme Tarihi: 28 Kasım 2014, 13:11
YORUM EKLE
YORUMLAR
Bilal 63
Bilal 63 - 9 yıl Önce

kültürel mirasımızı tanıtmada emeği geçen değerli hocamız Ömer sabuncuya ve değerli üstad Hasan Timuçine sonsuz teşekkürler. Emeğinize, elinize, yüreğinize sağlık...

SIRADAKİ HABER

banner195