Title of a News Article

Sessiz sedasız sona erdi...

.

Sessiz sedasız sona erdi...
banner206
Dünyaca tanınmış ilim adamlarının katılımıyla gerçekleşen  Şanlıurfa BŞB tarafından organize edilen 1. Uluslar arası islam tarihinde ve medeniyetinde Şanlıurfa sempozyumu beklentinin çok altında izleyici katılımıyla tamamlandı. İl müftüğüne bağlı cami imamlarının bile ilgi göstermediği bir sempozyum daha sadece katılımcıların tarafından takip edildi.  
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde bir çok ülkeden akademisyenin katıldığı  '1.Uluslararası İslam Tarihinde ve Medeniyetinde Şanlıurfa Sempozyumu' kapanış konuşmaları ile sona erdi.

 

GAPTEM Konferans salonunda dualarla gerçekleştirilen 1. Uluslararası İslam Tarihinde ve Medeniyetinde Şanlıurfa Sempozyumunun kapanış programına Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Şanlıurfa Valisi İzettin Küçük, Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık, AK Parti İl Başkan Vekili Cuma Ağaç ve çok sayıda Akademisyen ile vatandaşlar katıldı.

 

Dünyanın dört bir yanında bir çok akademisyen, bilim ve ilim adamının katıldığı birincisi düzenlenen sempozyum açılış ve kapanış oturumları hariç 16 oturum halinde gerçekleşti.

 

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından bildiriler sempozyum öncesinde toplanarak iki ciltlik kitap haline getirilerek sempozyum sırasında katılımcılara takdim edildi.

 

BAŞKAN ÇİFTÇİ, ŞANLIURFA TARİHİNİ KALICI ESERLER İLE DESTEKLİYORUZ

 

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olarak Şanlıurfa'nın tarihini bilimsel anlamda kalıcı eserler ile desteklediklerini belirten Başkan Çiftçi, "Bu sempozyumda İslam Tarihi ve Medeniyeti açısından şehrimize bakıldı. İslam Tarihçileri ve Bilim adamları Şanlıurfa'da bir araya geldiler.  Sempozyumumuza 150'yi aşkın Bilim adamı katıldı.  Sempozyuma ilgi gösteren tüm katılımcılara teşekkür ediyor ve hepsinden Allah razı olsun diyorum. Bilimsel anlamda 70 bildiri yapıldı ve bu bildiriler kaynaklaştırıldı. Şanlurfa'da çok şey konuşuldu. Bu konuşmalar duyumlar ve rivayetlere dayandırılmaktaydı.  Fakat bilimsel olarak olaya bakıldığında elimizde maalesef eser yok. Peygamberler şehri olduğumuzu biliyoruz inanıyoruz ve iman da ediyoruz. Bilimsel araştırmalar ışığında Peygamberler Şehri olduğumuzu öğrenemiyoruz ve bilimsel veri şeklinde bu bilgileri gelecek nesillere aktaramıyoruz. Bu kapsamda 1. Uluslararası İslam Tarihi Medeniyetinde Şanlıurfa Sempozyumu ve İslam Tarihçileri Kongresini Şanlıurfa'mızda düzenledik. Veriler kaynak haline getirildi. Bilimsel olarak Şanlıurfa'mızın Peygamberler Şehri olduğunu artık tüm nesillere aktarabileceği."dedi.

 

TARİHİ KENT ARŞİVİNİ OLUŞTURACAĞIZ

 

Şanlıurfa'da tarihi kent arşivi oluşturulması gerektiğini belirten Başkan Çiftçi,  "Şanlurfa'mızın tarihini önemsiyoruz. Bu kapsamda tarihi kent arşivini oluşturacağız. Şanlıurfa'da yaşayan Peygamberler ve Şanlıurfa'da İslamiyet'in bırakmış olduğu izler bilimsel kaynak haline gelmeli. Büyükşehir Belediyesi olarak bu sempozyumda ki  70 bildiriyi kaynak haline getirmemiş olsaydık, üç günlük bu çalışma belki de bir ay sonra unutulurdu. Düşünce ve fikir  anlamında kalıcı hale gelebilmek için eser bırakmak gerekir. Şanlıurfa'da yaşayan Peygamberlerin bilimsel verilere aktarılması noktasından çalışmaları başlatmış durumdayız. İslam Tarihi Medeniyetinde Şanlıurfa Sempozyumu ve sempozyum neticesinde elde edilen bilgi ve kaynaklar şehrimiz açısından büyük önem taşımaktadır" şeklinde konuştu.

 

VALİ KÜÇÜK, ŞANLIURFA'YA AİT BİLGİLERİN ORTAK PAYDADA BİR ARAYA GELMESİ ÇOK ÖNEMLİ

 

Sempozyumun Şanlıurfa tarihinde ilk kez düzenlemesinin önemine vurgu yapan Vali İzettin Küçük "Yıllardır bilgi ve çalışmalar anlamında önemli birikimler yapan Bilim ve Din adamlarımızın Şanlıurfa'mıza gelerek ortak kürede bu bilgilerini paylaşmaları şehrimiz açısından oldukça önemli. Genelde sempozyumda toplanan bilgi ve belgeler sempozyum sonrasında kitap haline getirilidir. Fakat Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin düzenlemiş olduğu sempozyumda bilgilerin 2 ciltlik kitap haline sempozyum öncesinden kitap haline dönüştürüldüğünü görünce çok mutlu oldum.  Şanlıurfa hakkında güzel ve olumlu şeyler her zaman söylenmekteydi. Fakat bu söylemler daha çok muhabbet ve kulaktan kulağa duyulma söylemleriydi. Tarihimize baktığımızda şehrimizin medeniyetlere tarihe önemli katkılar sunduğunu biliyoruz. Fakat bu bilgilerin bilimsel araştırmalara ve belgelere dayandırılması anlamında bu sempozyum çok önemliydi. Şehrimiz adına ilk defa yapılan bu sempozyum Şanlıurfa tarihi açısından büyük önem taşımaktadır. Şanlıurfa'nın İslam Medeniyetlerine katkısı anlamında, Urfa Peygamberler Şehridir sözü hakkında insanlar konuşmaya başladığı zaman  artık bu sempozyum neticesinde oluşturulan bilgi,belge ve kaynaklara dayanacaklar" dedi.

 

Sempozyum'a katılan davetliler pazar sabahı Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesinin düzenlemiş olduğu tirit ziyafetine katıldıktan sonra şehrin dini ve tarihi  mekanlarında çeşitli gezilerde bulundu.

Güncelleme Tarihi: 27 Mart 2016, 15:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195