Title of a News Article

URFA TESCİLLENDİ

URFA TESCİLLENDİ
banner206
Şanlıurfa Kültürünü Dünyaya tanıtma anlamında atılan adımlar, bir bir meyvesini veriyor. Türk Patent ve Marka Kurumu İle Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası iş Birliği ortaklaşmasında hazırlanan proje ile Urfa kültürüne ait 12 çeşit birbirinden lezzetli ve güzel olan yemek ve tatlılar bugün Cevhir Konuk Evinde yapılan törenle tescillendirildi. 
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasının (ŞUTSO) girişimleri  ve Bilim sanayi Teknoloji Bakanlığında Genel Müdürü Uğur Büyükhatipoğlu'nun desteği ile  tescil edilen ve aralarında çiğ köfte ve ciğer kebabının da bulunduğu 13 ürünün coğrafi işaret tescil belgesi TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’un da katıldığı bir törende teslim edildi. Adıyaman ile yaşanan çiğ köfte polemiği ile Gaziantep ile yaşanan tırnaklı ekmek polemiği de sona ermiş oldu.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Gıda, Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı Faruk Çelik, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun da katıldığı törende davetliler hem ürünleri tanıdı hem de bu lezzetleri tatma fırsatı buldu. Bakan Çelik ve Başkan Hisarcıklıoğlu'nun yanı sıra etkinliğe; AK Parti Siyasi ve Hukuk işleri Genel Başkan Yardımcısı Bursa Milletvekili Mehmet Tunçak, Şanlıurfa Milletvekilleri Dr. Halil Özcan, Mehmet Akyürek, Mahmut Kaçar, Mehmet Ali Cevheri, İl Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Nihat Çiftçi, Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Genel Müdürü Uğur Büyükhatipoğlu,  Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Demirkol, Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, Şanlıurfa OSB Müdürü Yunus Emre Aksu ve çok sayıda davetli katıldı. 

Türkiye'nin dört bir yanında gelen davetliler bugün Cevahir Konuk evinde Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikle buluştu. 

Tescillenen; ciğer kebabı, tırnaklı ekmek, haşhaş kebabı, açık ekmek, Pancar Boranısı, yumurtalı köfte, isot çömleği, frenk çömleği, üzlemeli pilav, lebeni, su kabağı yemeği, zerde ve külünçe. Bu harika yemekler bugün birçok insanın şahitliğinde tescillendi ve yenilmeye hazır olarak sunuldu.

Cevahir Konuk evinde aşçılar tarafından günler öncesinden hazırlanmaya başlanılan ve tescillenecek olan 12 çeşit yemek bugün gösteriye sunuldu. 

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Gıda, Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı Faruk Çelik, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, İl Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Nihat Çiftçi, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan birer konuşma yaptılar ve tescillenen 12 çeşit yemeğin hayırlı olması dileklerinde bulundular. 

Konuşma yapan TOBB Başkanı M.Rıfat Hisarcıklıoğlu, tescillenen ürünlerin zenginlik olduğunu belirtti ancak sadece belge almakla kalmamak gerektiğini vurgulayarak "Bu ürünleri Türkiye ve dünya pazarında satmak gerekir. Dünyada bizim olan yoğurt bile yunan yoğurdu olarak satılıyor. Patenttin Avrupa'da da yapılarak pazarda yer bulması gerekir" dedi. 


ÇELİK: OSB'Yİ GÖRÜNCE GÖZLERİM YAŞARIYOR

Vekil Faruk Çelik ise yöresel lezzetlerin tamanlanmak üzere olan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile markalaşacağına dikkat çekerek "6 yıl önce Şanlıurfa'ya geldiğim zaman sanayi şehrinden gelen bir kardeşiniz olarak Şanlıurfa'ya sanayiyi nasıl yerleştiririz diye derin derin düşünürken hep yanımızda olan TOBB başkanımız oldu. Şimdi Organize Sanayi Bölgesine gidin görün. İnanın benim gözlerim yaşarıyor. Gıda OSB'nin kurulması olmazsa olmaz bir şeydi. Gıda OSB'nin Şanlıurfa'daki ürünlerin markaya dönüşmesi açısından ne kadar önemli olduğunu hep beraber kavramamız gerekiyor. 100'ün üzerinde firmanın Gıda OSB'de yatırım yapacak olması sevindirici bir haber. Artık ürünler, Şanlıurfa markasıyla tüm dünyaya açılması çok anlamlı. Bu birlik ve dayanışmanın sürdürülmesi gerekiyor. Birlik beraberlik yoksa bunların hiçbirinin kıymeti yok. Bu şehirde yaşadığınız için çok şanslısınız" dedi. 

ÇELİK: BU ŞEHRE HİZMET ETMEK İBADETTİR

Terörle mücadele konusuna da değinen vekil Çelik "Böl yönet anlayışından çıkıldı, böl yok et anlayışına doğru hızlı adım var" diyerek Türkiye'nin dış politikadaki tavrına değindi. Vekil Çelik, birlik ve beraberlik vurgusu yaparak  "Türkiye bu noktada yerinde sayan bir ülke olmadı. Afrin'deki mağdur ve mazlum halkın kurtuluşuna vesile olmak için yerinde sayan bir devlet değil, oradaki problemleri kurutmak için gittik. Şanlıurfa lezzetleri Kürt'ü Türk'ü Arap'ı tüm ırklar bu lezzetlerden tadıyor ve birlikte yaşıyor. Bu kadar potansiyeli büyük bir şehirde hizmet etmek ibadettir. Bundan önce olduğu gibi yine Şanlıurfa'nın hizmetinde olacağız" açıklamasında bulundu.

Yapılan konuşmalar sonrası yemeklerin sunulduğu standlar gezildi. Bakan Faruk Çelik, Çiğ köfte ve şıllık tatlısını eline alarak gazetecilere poz verdi. 

Ardından, tescile kavuşan yemek ve tatlıların belgeleri birbir takdim edildi.

Son olarak hazırlanan yemekler davetliler ve misafirlere ikram edildi. 

URFASTAR












Güncelleme Tarihi: 24 Mart 2018, 14:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142