Title of a News Article

Yıllar ilerledikçe kültür yok oluyor!

Yıllar ilerledikçe kültür yok oluyor!
banner206

Yıl 2019... Yüzyıllardır tutulan 11 Ayın Sultanı Mübarek Ramazan Ayı'nın lezzetleri yıllar ilerledikçe kayboluyor.

Dünya tarihinin en eski şehirlerinden birisi olan ve Ramazan Ayı'nın maneviyatının fazlasıyla yaşandığı Şanlıurfa'da, bir gelenek nerede bitiyor. 

Ramazan Ayı'nın son günlerinde yapılan meşhur külünçe pastaları artık evlerde yapılmıyor. Vatandaşların pastanelere yoğun ilgi göstermeleri, ev hanımlarının işini her ne kadar kolaylaştırsa da, evde yapılan külünçenin yerini hiç bir fabrikasyon ürünü tutmuyor. 

Saatler öncesinden yoğurulan külünçe hamuru, sahur vaktine kadar bekletilip, akabinde bir evde kaç kişi varsa, o bireyler tarafından kesilip ölçeklendirilip, şekiller verilerek fırına hazır hale getirilirdi. Bu işlemin en güzel yanı ise, hatırlayanlar bilir ki, külünçe tahta ovarloklarla açıldıktan sonra, iplik makaraları, çatal ve benzeri aletlerle üçgen şeklinde kesilen külünçlerin üzerine desen yapılmasıydı. Ama ne yazık ki, artık bu kültür bu gelenek unutulmaya yüz tutmuş.5-10 yıl öncesine kadar Şanlıurfa'da yoğun bir şekilde her Ramazan ayında işlenen bu uygulama artık neredeyse hiç bir evde yapılmıyor. 

PİDE FIRINLARI DA BU DURUMDAN ŞİKAYETÇİ

Sahur vaktine kadar hazırlanan özel ev yapımı külünçeler, geçmiş yıllarda sahur ezanından pide fırınlarına götürülürdü. Burada kabartma işlemlerinin ardından odun ateşi fırınına atılmak üzere hazır hale getirilirdi. Büyük büyük tepsilere dizilen külünçeler yaklaşık 15-20 dakika piştikten sonra ocaktan çıkarılır, tekrar eve götürülürdü. Eve götürülen külünçeler boş bir odada ince bir bez üzerine serilip bir kaç saat dinlendirilir, özellikle bayram günlerinde çay ve benzeri içeçeklerin yanında misafirlere yada ev halkına ikram edilirdi. 

Artık, bu durum fazlasıyla heyecanını yitirmiş ve gelecek nesillere aktarılması zor bir hal almıştır. Ev hanımlarının işini kolaylaştıran pastane külünçeleri Ramazan ayında yoğun ilgi görüyor. 

URFASTAR

Güncelleme Tarihi: 02 Haziran 2019, 16:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195