Title of a News Article

Öfke nedir? Öfkemizi nasıl kontrol altına alırız?

 Merhabalar...
İlk olarak öfke nedir, ne işe yarar bunu açıklayarak gireyim yazıma. Öfke kişiyi tehdit ve tehlikelere karşı koruyan uyarıcı bir işarettir.
  Son derece normal ve yaşamımızı sürdürebilmemiz için gerekli 5 temel duygudan birisidir. Günlük yaşamda birçok insanın sıklıkla yaşadığı öfke duygusu ilk bakışta algılandığı gibi olumsuz değil, normal ve evrensel bir duygudur. Yapıcı bir şekilde ifade edildiğinde son derece sağlıklı bir duygu  olan öfkenin, uygun olmayan bir şekilde ifade edilmesi durumunda kişi hem kendisine hem çevresine zarar verebilir. Öfkenin sağlıklı ve işe yarar olabilmesi için inkar edilmemesi, bastırılmaması ve öncelikle kabul edilmesi, tanınması ve kontrollü bir biçimde ifade edilebilmesi gerekir. Kişi tarafından kabul edilen, anlaşılan, ifade edilmeye çalışılan bir öfke duygusu etkin, işe yarayan, üretken bir durumdur  Oysa, kontrol edilemeyen, inkar ya da bastırma ile yok sayılan bu tur duygular, yukarda belirttiğim gibi kışiye ve zarar verme potansiyeli taşır.

Öfke dile getirilmemiş veya anlaşılmamış, kabul görmemiş kızgınlıkların topluca yaşanması ve ortaya dökülmesi olarak da ortaya çıkabilir .Bazı durumlarda ise altta yatan depresyon, yas, bıpolar bozukluklar, madde ve alkol bağımlılarında ortaya çıkabilir. Saldırgan davranışlar söz konusu olduğunda ise artık bir kontrol kaybı söz konusudur. Bu durumda saldırganlığa yol açabilir. Saldırganlık söz konusu olduğunda ise ortaya çıkan sonuçlar çok daha ciddi olmaktadır Bu nedenle, öfkenin belki de en istenmeyen biçimde ifadesi olabilen saldırganlık davranışlarının, öncelikle anlaşılması ve sonuçlarının kontrolü için çalışılması gereklidir.

Peki ne gibi çalışmalar yapabilirsiniz?

1-öfkenizi tetıkleyen durumları ve öfkenizin biçimini tanımlayın 
2-Kendi kendinizi sakinleştirmeye yönelik egzersizleri düzenli olarak yapın 
3-Derin nefes alın, nabız atışlarınızı ve nefesinizi kontrol altına alın 
4-Kendinize, sızı sakınleştırecek cümleler söyleyin 
5-Kendinizi, kontrol etme konusunda kararlı olun Şiddete yönelik davranışları asla kabul edilebilir çözümler olarak değerlendirmeyin 
6-Çevrenizdekileri, öfkelendiğinize ait bilgilendirin 
7-kendinize zaman tanıyın Eğer mumkun ise kendinizi öfkeli olduğunuz ortamdan hemen uzaklaştırın ve sorunla ancak kontrolünüzü yeniden kazandığınızda uğraşın 
8-Problemi açıklığa kavuşturmaya çalışın ve çozumu aramaya odaklanın 

9-Bol bol gulun ve espri yeteneğinizi kullanın olaya yeni bir bakış açısı ve yeni bir çerçeve kazandırın 
10-Kişisel saldırılara cevap vermeyin kişiselleştirmekten kaçının.

Psikolog Fatime Esra PARLAK

Fizyohayat Sağlıklı Yaşam Merkezi- Psikoterapi ve Danışmanlık Polikliniği

Şanlıurfa

 

YORUM EKLE

banner195

banner142