Title of a News Article

Ölmek istemiyorsak...

Koronavirüs salgınının ülkemizde ilk görüldüğü Mart 2020’den bu yana yaşadığımız sıkıntıları hatırlatmaya gerek var mı?

Sokağa çıkma kısıtlamaları, eve kapanmalar, iş yerlerinin kapanması, işsizlik, ekonominin bozulması, kaybedilen binlerce insanın hiç mi önemi yok.

Eğitim imkânından mahrum kalan milyonlarca çocuğun, ailemizin, şehrimizin, ülkemizin geleceğini düşünmüyor muyuz?

Ülke olarak aşı olmayanlar sayesinde önümüzdeki Eylül-Ekim aylarından itibaren karşı karşıya kalacağımız büyük bir kısıtlama ile karşı karşıya kalmanın endişesini yaşamaya başladık.

1 Temmuz 2021’den itibaren vaka sayıları hızla yükselmeye başladı. 

Aşılamada Şanlıurfa’nın Türkiye’de sondan ikinci gelmesi kabul edilemez bir durum olmakla birlikte, dün saat 12.44 itibariyle ülke genelinde 68 milyon 170 bin 489 doz aşı uygulandı. Bu sayının 39 milyon 855 bin 949’u 1. doz, 24 milyon 161 bin 861’i ise ikinci doz aşı uygulananlardan oluştu.

Şanlıurfa’da ise toplam 631 bin 930 doz aşıdan 446 bin 408’i birinci, 170 bin 766’sı ikinci doz aşı uygulandığı bilgisi kayıtlara geçti.

Aşı olmaktan başka çaremiz olmadığı için, 18 yaş üzerinde herkesin mutlaka aşı olması gerekiyor. Ancak Şanlıurfa’da bu iş epey ağır ilerliyor. Hastaneler ve sağlık merkezlerinde aşı yapmak için oluşturulan odalarda sağlık personelleri aşı olmak için gelecek vatandaşı bekliyor. Mobil ekipler mahalle mahalle, köy köy gezerek vatandaşları aşı olmaya davet ediyor. Valilik, 18 yaş üzeri gençleri aşıya teşvik etmek için bisiklet ve tablet hediyeli kampanya düzenliyor.

Tüm dünyayı etkileyen salgın karşısında önceki gün verilerine göre, dünya genelinde 3,89 milyar doz aşı uygulandı. Tüm aşıları tamamlananların sayısı 1,08 milyar olarak kaydedildi. Bu orana göre dünya genelinde aşısı tamamlanan insanların oranı yüzde 13,8 olarak gerçekleşti. Türkiye, salgının ilk gününden itibaren aşı tedariki konusunda aldığı tedbirler sayesinde bu ortalamanın iki katının da üzerine çıkmış bulunuyor. Dünya ortalamasında tüm aşıları tamamlananlar yüzde 13,8 iken, Türkiye’de 28,4 olarak gerçekleşmiş durumda. Toplumsal bağışıklığın sağlanması için nüfusun en az yüzde 60-70’inin iki doz aşı olması gerekiyor. 

Şanlıurfa’da aşının çok ağır ilerlediği belirtilse bile, bu yazıyı yazarken takip ettiğimiz Sağlık Bakanlığı sisteminde dakika başı güncellenen verilerdeki artış hızı, o kadar da karamsar olmamamız gerektiğine işaret ediyor. Öyle ki; saat 12.44’te 631 bin 930 olan aşı sayısı, saat 13.02’de 632 bin 154’e ulaşmıştı. 

Bence fazla karamsar olmadan, yakınlarımızı, gençlerimizi aşıya yönlendirmekte fayda var. Urfa’nın bu mevsimde 50 dereceye varan sıcaklığıyla gelen rehavet, insanların büyük kısmının il dışında bulunması, az sayıda olsa da aşıdan tereddüt edenlerin varlığı karşısında öyle çok da kötü bir durumda olduğumuz söylenemez.

Urfa için asıl önemli tehlike, taziye evleri, düğünler ve kalabalık aile buluşmalarının umursanmadan devam ediyor olmasıdır.

Öyle sanıyorum ki yaz ayları bitmeden, Türkiye genelinde ve Şanlıurfa’da aşı olması gereken tüm vatandaşlar aşılarını olmuş ve sonbahar – kış aylarına hazır olarak gireceklerdir.

Bu vesile ile aşı olup olmamakta tereddüt yaşayan tüm Şanlıurfalı kardeşlerimize buradan seslenelim. 

Dünya geleninde aşı olanlardan hayatını kaybeden kimsenin olmadığını, aşı olmuş kişilerin koronavirüs karşısında daha güçlü olduğu ve hastaneye yatma gereği duymadan ayakta kısa sürede atlattığını, sanıldığının aksine aşıların öyle ciddi hiçbir yan etkisinin bulunmadığını bilin.

Lütfen aşınızı hemen olun.

YORUM EKLE

banner195