Title of a News Article

Esnaf, AVM Yasa Değişikliğine Nasıl Bakıyor?

Urfastar; birbiri ardına açılan süper market zincirleri ile bitme noktasına gelen Şanlıurfalı esnafa, hükümetin AVM Yasa Teklifini sordu.

Esnaf, AVM Yasa Değişikliğine Nasıl Bakıyor?
banner206

Tarım ve sanayi potansiyeline rağmen ekonomide bir türlü gelişemeyen Şanlıurfa'da tüm sorunları sebep - sonuç ilişkileri ile kaleme almaya devam eden Urfastar, bu kez esnafın beklentilerini dile getiriyor. 30 bini aşkın esnafın 13 ilçesinde faaliyet gösterdiği Şanlıurfa'da esnafın gözü kulağı bugünlerde Başkent Ankara'ya çevrildi. AVM ve zincir marketlerle ilgili kuralları belirleyecek olan yasa teklifinin yürürlüğe girmesini bekleyen Şanlıurfalı esnaf, ayrıntılar hakkında şimdilik tam anlamıyla bilgi sahibi olmasa da atılan adımlardan umutlu görünüyor. Özellikle en büyük esnaf grubunun oluştuğu bakkalları yakından ilgilendiren teklifin kabul edilmesi ile eski günlerine dönmeyi bekleyen esnaf, yasa kapsamının genişletilmesini talep ediyor.

ALTUN: TAM DESTEK VERİYORUZ

Konu ile ilgili Urfastar'a görüşlerini açıklayan Şanlıurfa Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mehmet Altun, konuyu içeren yasa teklifine tam destek verdiklerini söyledi. Süre gelen zaman içerisinde bakkal kültürünün süper marketler olayı ile yok olma noktasına geldiğini belirten Başkan Mehmet Altun, "Yıllardır biz bunun mücadelesini veriyoruz. Süper marketler zincirlerinin şehir genelinde yayılması ile birlikte bakkallarımız artık birer birer işyerlerini kapatmaya başladı. Haliyle hem sektör küçüldü hem de işsizlik arttı. Biz bunun önüne geçebilmek için defalarca çağrıda bulunduk. Yeri geldi vatandaşlarımıza da seslenerek 'Bakkalına Sahip Çık' diyerek kampanyalar düzenledik" dedi.

Gelinen süreçte hükümet tarafından atılan adımı desteklediklerini belirten Başkan Mehmet Altun "Bakkal esnafımız her gün bizi arıyor; tükendiklerini söylüyor ve yasanın içeriği hakkında bilgiler istiyor. Elimizden geldiği kadar gündemi takip ediyor ve esnafımızı bilgilendiriyoruz" diyerek ekledi.

"TEKLİFİN GENİŞLETİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ"

Ulusal medyada da geniş yer bulan haberlere ilişkin yasa teklifinin genişletilmesi çağrısında bulunan Başkan Mehmet Altun, "Süper Marketlerin haftada en az bir gün kapalı olmasını, çalışma saatlerinin düzenlenmesini ve özellikle akşam saat 21:00 de kapatılmasını istiyoruz. Süper Marketler sadece bakkal için sorun oluşturmuyor; aslında esnaf grubu altındaki tüm sektörler için sorun oluşturuyor. Sınırlama getirilmeden önce sigarasından ampulüne, ekmeğinden yoğurduna, balığından, çorabına, et, süt, telefon ve hatta giyim ve mobilyaya kadar her türlü farklı ürünü satıyordu süper marketler. Yani farklı meslek gruplarının hepsini mağdur eden bir bakış içerisindeydiler. İnşallah şu anda kırtasiye malzemesi ile başlayan sigara ürünleri ve mobilya malzemesi ile devam eden bu satış yasak listesi genişler" diye konuştu.

BAKKAL FAHRİ COŞKUN: UMUTLUYUZ...

Şanlıurfa'da faaliyet gösteren Bakkal esnafı Fahri Coşkun ise benzer ifadeler kullanarak "Bakkalımızda ne varsa market aynısını satıyor. Neredeyse iki hatta üç market yan yana faaliyet gösteriyor. Böylesine bir pazarda biz küçük esnafın ayakta kalması imkansız. Haksız rekabet oluşmakta. Bizler küçücük sermayemiz ile 10.000 şubesi olan zincir marketlerle mücadele edemeyiz. Devletimize güveniyoruz, Küçük esnaflara sahip çıkacağına inanıyoruz. Tamamen bitme noktasına gelmiştik. Bu son gelişme ile umutlandık ve hükümetimizin atacağı adımları bekliyoruz" şeklinde konuştu.

KIRTASİYECİ MEHMET DEMİR: BİTME NOKTASINA GELMİŞTİK

Pandemi ile birlikte uzaktan eğitime başlandığını ve okulların kapalı olmasının kırtasiyecilik sektörüne büyük sekte vurduğunu belirten Kırtasiyeci Mehmet Demir ise "Marketler tüm kırtasiye ürünlerini satar hale geldi. Ailelerin artık kırtasiye malzemesi gerektiğinde akıllarına ilk gelen şey süper market oluyor. Giderek düşüş gösteren müşteri potansiyeli ile sıkıntı yaşıyorduk. Özellikle de okulların açılması döneminde marketler tamamen kalem, defter gibi ürünler satmaya başlıyordu. Buna bir kısıtlama getirilmesi gerekiyordu ve sonuçta atılan adımı destekliyoruz. Adımın sürekliliğini ve kapsamın tüm kırtasiye ürünleri şeklinde genişletilmesini talep ediyoruz" dedi.

İŞTE O YASA TEKLİFİ

Ulusal medyaya yansıyan haberlere göre Küçük esnafı korumak için hazırlanan AVM ve zincir marketlerle ilgili kuralları belirleyecek olan yasa teklifinin önümüzdeki günlerde Meclis'e sunulacak. Teklife göre metre karesi bin 500'den küçük olan marketlerde tütün mamulü, elektronik eşya ve mobilya gibi ürünler satılmayacak. Küçük esnafı korumak için de adımlar atılacağı düşünülen yasa taslağının önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın başkanlığında Meclis'te gündeme gelmesi bekleniyor.

BAKKALIN YAKININDA ZİNCİR MARKET AÇILMAYACAK

Mahalle bakkallarının 200 metre yakınında zincir market açılamaması da gündemde. Aynı sokakta aynı zincirin birden fazla şubesi olamayacak. Market bulvar üzerinde ise iki yer arasında 2 kilometre mesafe kuralı uygulanacak.

NÜFUS SAYISINA GÖRE AÇILACAK

Yine teklif içeriğine göre nüfusu 2 binin altında olan yerlerde zincir market açılamayacak. Böylece köy bakkallarının kapanmasının önüne geçilecek. Nüfus kriterine göre zincir marketlerin açılmasının sınırlandırılması da tartışılıyor. Zincir marketlerde tütün mamulü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satışı yapılamayacak. Ancak alanı bin 500 metre karenin üstünde ise bunların satışına izin verilebilecek. Yeni açılacak AVM'ler arasında 5 kilometre mesafe konulacak.

Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2021, 14:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195