Title of a News Article

Urfa'da, film gibi seçim olacak…

Şanlıurfa'da, filmleri aratmayan bir seçim olacak. Geçtiğimiz yıllarda sinema da yayınlanan ve izlenme rekorları kıran Hükümet Kadını filminde yaşanan seçim heyecanı Urfa'da gerçek oluyor. Kadınların desteğiyle seçime giden muhtar adayı Songül Ceylan şimdiden çalışmalarına başladı.

Urfa'da, film gibi seçim olacak…
banner206

HABER: OSMAN KAYA
Şanlıurfa'da Kadının sesi yükseliyor. 
Şanlıurfa merkez Karaköprü ilçesinde  ikiye bölünen mahallede muhtarlık seçimi heyecanı başladı. Mahallede muhtar olmak isteyen adaylardan en çok yankı yaratan isim 8 azası ile bayan aday Songül Ceylan oldu.

Karaköprü ilçesine bağlı Maşuk Seyrantepe Mahallesi olarak kayıtlara geçen yeni mahalle için muhtarlık seçimi yapılacak. Muhtar adayı olan 15 isimden birisi, farklılığını ilk günden ortaya koydu. Üç çocuk annesi 49 yaşındaki Songül Ceylan, yeni oluşan mahalle için, 8 kadın azası ile seçime girecek.


Muhtarlık yarışında iddialı olduğunu belirten Muhtar Adayı Songül Ceylan, “Arkamızda erkek olsa da olmasa da bizler birer bireyiz, bizler birer insanız ve istersek yapamayacağız hiçbir şey yok. Çünkü biz ilk önce anneyiz. Annelik en güzel vasıftır insanda ve bir anne eğer yaparsa her şeyi yapar” diyerek seçim çalışmalarına başladı.

1933 yılında Türkiye'nin ilk kadın muhtarı seçilen Gül Esin ile başlayan kadınların siyasete girme aşamaları son zamanlarda büyüyerek yaygınlaştı. Hatta Türkiye’de kadınlar bir dönem başbakanlığa kadar yükseldi. Şanlıurfa’da yaşayan Songül Ceylan ise bir ilke imza atarak, Mart ayında yapılacak olan muhtarlık seçimine sadece kadınlardan oluşan bir liste ile girecek.

TAMAMI KADINLARDAN OLUŞUYOR

Şanlıurfa’da daha önce Maşuk Köyü olarak bilinen yer, Şanlıurfa’nın Büyükşehir olmasıyla birlikte kırsal mahalle olarak kayıtlara geçti. Maşuk semti olarak bilinen yeni Seyrantepe Mahallesi’nde Mart ayında seçim heyecanı yaşanacak.

Şuanda,  mahallenin muhtarlık seçimleri için yaklaşık 15 aday var ve aralarından öyle bir aday var ki diğerlerinden birkaç adım önde. Ancak Seyrantepe Mahallesi muhtar adayı Songül Ceylan’ı diğerlerinden farklı kılan durum, gösterdiği listenin tamamının kadınlardan oluşması.

Ceylan’a göre ‘bir yere kadın eli değince güzelleşiyor’. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’i örnek alan Songül Ceylan, siyasetle bağı olmasa da muhtar seçilmesi halinde hazırladığı birçok projeyi hayata geçirmek için kapı kapı dolaşıp destek isteyecek.


CEYLAN: HALKA HİZMET HAKKA HİZMETTİR

Gazetemize özel açıklamalarda bulunan ve Halka hizmetin hakka hizmet olduğunu ifade eden Seyrantepe Mahallesi Muhtar Adayı Songül Ceylan, “Bir farkımız olsun diye hanım kardeşlerimizle birlikte bir yola çıktık. Halka hizmet hakka hizmettir diyerek yola çıktık. Ama esas amacımız hanımlara hizmettir. Bir hanım muyluysa, bir hanım özgürse, o hanım hem ailesine hem de topluma faydalı olur. İlk öğretici, ilk öğretmen annedir, toplumu oluşturan da annedir. O yüzden biz eğer annelerimizi kalkındırırsak, onların eksiklerini giderirsek o zaman faydalı bir toplum oluruz. O zaman ayrışmayız, ayrılmayız, birlik oluruz. O zaman daha güzel bir topluluk oluşur, çocuklarımızı daha güzel bir şekilde yetiştirebiliriz. Bazı hanım kardeşlerimle tanıştım, çok eksikleri var. Eğitimden olsun, öğretimden olsun, maddi ve manevi olsun ve ben bu eksiklikleri gördükten sonra şunu düşündüm. Biz küçücük bir damlayız ama neden elimizden daha fazla iş gelmesin ki, neden daha çok büyümeyelim. Bir damla iken neden bir deniz olmayalım? O yüzden biz muhtarlık seçimi için kolları sıvadık. Her ne kadar muhtarlık görünse de bizim esas amacımız o değil hizmettir. Önce hanımlara yönelik, sonra çocuklarımıza yönelik bir şeyler yapmaya çalışacağız” dedi.

‘MUHTAR SADECE İKAMETGÂH VEREN BİRİ DEĞİLDİR’

Muhtar adayı Songül Ceylan, muhtarlığın anlamını farklı açıklayarak, “Bana deseler muhtar adayı olacaksın 40 yıl inanmazdım. Ben nerede muhtarlık nerede derdim. Bu hanım kardeşlerimi gördükten sonra bir de ben kendimi bildim bileli bende bir hizmet aşkı var. İstiyorum ki bir insana yardımcı olayım, o zaman mutlu oluyorum. Şu ana kadar ben çok güzel tepkiler gördüm. Hatta hiç beklemediğim tepkiler gördüm. Bundan sonra da mutlaka farklı tepkiler de göreceğiz. Ama zaten bizim de amacımız bu, o olumsuz tepkileri yıkmak, o tabuları yıkmak. Kadın sadece bulaşık yıkayan değildir, kadın sadece evine bakan değildir, kadın sadece çocuk büyüten değildir. Kadının dışarıda da bir şeyler yapması gerekir. Ancak kadın o şekilde faydalı olabilir. Ama siz kadını dört duvar arasına sıkıştırırsanız o zaman kadının hiç faydası olmaz. O zaman bırakın kadının çocuk yetiştirmesini kadının kendine bile faydası olmaz. Amacımız erkesiz de bir şeyler yapabildiğimizi herkese göstermek. O şekilde de çocuklarımız yetiştirip, yeni nesillere örnek olmak istiyoruz. Bizim için muhtar sadece ikametgâh veren biri değildir. Her apartmandan bir kadın seçeceğim, o kadın bana o apartmanın bilgisini verecek. Kimin en eksiği, kimin en ihtiyacı, kimin ne arzusu var bana bildirecek. Songül Ceylan sadece bir muhtar olmayacak, Songül Ceylan hizmet yapan, hizmet ile kardeşlerine faydalı olmaya çalışan bir insan olacak. Öyle yerinde oturan pasif bir insan olmayacak ve bunu bir kadın olarak başarmaya çalışacak. Dilerim bu çalışmamız sadece kadın muhtarlara değil erkek muhtarlara da olsun. Benimle beraber çalışacak kişilerin hepsinin görevi benimle eşit olacak. Biz istiyoruz ki muhtaç olanla zengin de yan yana gelsin ama muhtaç olanı rencide etmeden, onları da bir araya getirmeye çalışacağız” şeklinde konuştu.

‘ARKAMIZDA ERKEK OLSA DA OLMASA DA BİZLER BİRER BİREYİZ’

Son olarak, Fatma Şahin büyükşehir yönetiyorsa, bende bir mahalleyi kolaylık yönetirim diye  Muhtar Adayı Songül Ceylan şunları söyledi;

“Arkalarında erkek olmasa da bir şeyleri başarabileceklerinin altını çizerek, “Dün büyükşehir belediye başkanımız ile birlikteydim. Çok güzel tepkiler aldım, hepsi desteklediler.  Zaten onların da desteğini aldıktan sonra bana daha da bir cesaret geldi. Karaköprü Belediyesi’ne gittim, Vildan hanım da bizi desteklediler. Sekiz kadınında aza olduğunu söyleyince büsbütün hoşlarına gitti, daha çok olumlu bakıyorlar. Şu ana kadar ters bir tepki görmedim, eğer görürsem de anlatmaya çalışacağız. Biz şunu söylüyoruz, arkamızda erkek olsa da olmasa da bizler birer bireyiz, bizler birer insanız ve istersek yapamayacağız hiçbir şey yok. Çünkü biz ilk önce anneyiz. Annelik en güzel vasıftır insanda ve bir anne eğer yaparsa her şeyi yapar. Önüne de ne bir erkek ne de farklı bir kesim çıkar, hiçbir şey onları aşamaz. Ben zaman zaman Fatma Şahin bakanken, ben onun konuşmalarına bayılırdım. Sayın Fatma Şahin'in konuşmalarına, hareketlerine, duruşuna o kadar dikkat ederdim ve o kadar hoşuma giderdi ki ve ben onun başarısını gördükçe içim giderdi. Sonra duydum ki Gaziantep’i yönetiyor. Bir kadın orayı yönetebiliyorsa, ben neden bir mahalleyi yönetemeyeyim?  Bir kadın isterse bir Fatma Şahin olabilir. Zamanında Tansu Çiller vardı, bizim çocukluğumuzda başbakandı. Bir kadın isterse Cumhurbaşkanı bile olabilir. Bana göre bir kadın isterse bir topluluğu rahatlıkla yönetebilir. Çünkü aileyi yöneten kadındır, aileyi bir araya getiren kadındır. Her ne kadar reis erkek görünse de toparlayıcı esas kadındır. Yöneten kadındır, yönelten kadındır, o yuvayı koruyan kadındır. Esas içte ki koruyucu annedir ve anne o zırhı yıkmadıktan sonra kimse yıkamaz.”  

Güncelleme Tarihi: 09 Ocak 2017, 17:30
YORUM EKLE
YORUMLAR
Seyrantepe sakini
Seyrantepe sakini - 7 yıl Önce

Seyrantepe mahallemiz projede uydu kent olma yolunda insAllah projelerinizle yetkilileri calismaya davet edersiniz basarili olursunuz bu konuda sizleri ailece destekliyoruz yolunuz açik olsun Allah yardimcinız olsun

Eyyüp çiftçi
Eyyüp çiftçi - 7 yıl Önce

Çok güzel Harika bi durum

ÇİFTÇİ
ÇİFTÇİ - 7 yıl Önce

Kesinlikle muhteşem bir durum herkesi tebrik ediyorum maşuk halkına yakışır bi hareket . Oylar Songül reise

Maşuk Sakini
Maşuk Sakini - 7 yıl Önce

Diğer Muhtar adaylarını da tanımak istiyoruz. Projeleri nelerdir, semtimiz için neler yapmak istiyorlar bilmek istiyoruz.Diğer adaylarımızla da röportajlarınızı bekliyoruz. İyi çalışmalar...

Objektif
Objektif - 7 yıl Önce

Bayanlar muhtarlığı daha iyi yapar diye düşünüyorum.

SIRADAKİ HABER

banner195

banner142