Title of a News Article

POLİKİSTİK OVER SENDROMU(PKOS) VE BESLENME

 

Polikistik over sendromu üreme yaşındaki kadınlarda görülen hormonal bir hastalıktır. Polikistik Over Sendromu genellikle kadınlarda adet düzensizliği,tüylenme,kilo alma , hamilelik esnasında düşük yapma riski , kısırlık ,depresyon , kilo verememe,  insülin direnci gibi rahatsızlıklar meydana getirebilmektir. 

Polikistik Over’da  ağırlık kaybı oldukça önemlidir.Polikistik Over ' li kadınların kilo verme süreçleri normal kadınlara göre biraz daha uzun olabilir.  Araştırmalara göre standart düşük yağlı ve yüksek karbonhidratlı diyetler, Polikistik Over’li  kadınlar için uygun değildir.Önerilen beslenme tedavisi ağırlık kaybını sağlayan , insülün direncini azaltan , hormonal bozukluktan kaynaklanan adet sorunlarını , tüylenmeyi ve cilt sorunlarını düzelten  bir beslenme programı olmalıdır .

Polikistik Over’da  beslenme tedavisi genel olarak sağlıklı beslenmenin kurallarına dayanır ve diyabette beslenme tedavisinden  çok farklı değildir. Polikistik Over’ da  beslenme tedavisinin araştırmalar sonucunda en belirgin özelliği ; basit şekerlerin tamamen kısıtlanması ve kompleks karbonhidrat miktarının  yükseltilmesidir .Polikistik Over’li kadınlara verilen günlük enerjinin %50-55 ‘nin karbonhidrat içermesi ve lif - posa içerigi yüksek olan besinlerin tercih edilmesi gerekmektedir.Enerjinin yağdan gelen kısmı ise %20-30 arasında tutulması gerekmektedir.Enerjinin proteinden gelen kısmına bakacak olursak mutlaka protein içeren besinlerden tüketmeleri gerekmektedir ve yüzdesi %15-20 arasında olmalıdır.

banner195