Title of a News Article

Adı ve kuruluş tarihi belli oldu

Adı ve kuruluş tarihi belli oldu
banner206

Günboyu gazetesi yazarı Fatih Ergin bugünkü yazısında, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kuracağı partinin tarihini ve adını açıkladı.Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yeni parti kurma çalışmaları, siyaset gündeminde ciddi bir yer tutuyor. Öyle ki, yeni parti çalışmaları yerel seçimlerden bu tarafa siyasetin değişmez gündem başlıkları arasında. Ne zaman kurulacakları, kimlerin bu partilerde yer alacaklarından daha fazla, AKP'den ne kadar oy koparacakları merak ediliyor. Şurası şüphesiz ki, her iki ismin de kuracakları partiler toplumsal bir beklenti haline gelmiş değil. Yeni parti hareketleri, AKP içerisindeki hesaplaşmaların ürünü olmaktan öteye henüz geçemedi. AKP'nin ve İYİ Parti'nin kuruluş sürecindekine benzer bir rüzgârı yakalayabilmiş değiller. Bu durum da gayet doğal aslında...

Evet, Davutoğlu ve Babacan parti kurmak için doğru bir konjonktürde harekete geçtiler. AKP'nin psikolojik üstünlüğünü kaybettiği, çöküş aşamasında bulunduğu ve toplumsal muhalefetin iktidara karşı en etkili olduğu bir dönemde partileri ile yol ayrımına geldiler ve partileşme hareketlerini başlattılar. Ancak, iktidar karşısında hiç olmadığı kadar etkisini genişleten toplumsal muhalefet, AKP'nin günahlarından ve Türkiye'yi getirdiği noktadan Davutoğlu ve Babacan'ı, dahası Babacan'ın kuracağı partiye gölge liderlik yapan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü de sorumlu tutuyor. Bu gerçek, AKP içerisinden doğacak her iki partinin de en büyük dezavantajlarından biri olarak göze çarpıyor.  

Kurulacak yeni partilerin lider kadrosu, bu sorunu aşmak için nasıl bir strateji izleyeceklerini tam olarak belirlemiş değiller. Geçtiğimiz günlerde sohbet etme imkânı bulduğum, Davutoğlu'nun çalışma ekibinde yer alan eski bir AKP milletvekiline bu konuyu sordum. Eski AKP'li isim, adını açıklamamam kaydıyla yeni parti çalışmalarından bir takım bilgiler verdi. Söz konusu sorunu aşmak için bazı stratejiler üzerinde çalıştıklarından bahsetti. Ancak, pek tatmin edici şeyler ortaya koyamadı. Gözlemlediğim kadarı ile daha çok AKP iktidarının son dönemlerdeki hatalarını ve başarısız performansını hedef alan bir siyaset izleyecekler. Yani AKP'nin otokrasiye kayan yönetim tarzı ve bir türlü rayına oturtulmayan ekonomi üzerine yoğunlaşan bir siyasetle, AKP'de bulundukları dönemi toplumsal hafızaya unutturmaya çalışacaklar. Davutoğlu cephesi önümüzdeki süreçte, Türkiye'nin daha da kaotik bir noktaya evrileceğini ve bu durumun yeni partileri "umut" haline getirebileceğine inanıyor. 

Eski AKP'li isim, Davutoğlu'nun partisini ne zaman kuracağı ve partinin adının ne olacağına dair de konuştu. Davutoğlu'nun partiyi 20 Kasım tarihinde açıklamayı düşündüğünü söyledi. "20 Kasım tarihinin özel bir anlamı var mı" şeklindeki soruma, bildiği kadarıyla 20 Kasım tarihinin özel bir anlamı olmadığını, oluşturdukları takvimde belirledikleri tarihin 20 Kasım olduğunu ifade etti. Tabii bu tarihin, duruma göre birkaç gün, hatta Aralık ayında da olabilecek başka bir tarihle değişme ihtimalinden de bahsetti. Ancak planlanan tarihin 20 Kasım olduğunu vurguladı.

Ahmet Davutoğlu'nun kuracağı partinin ismi ve logosu üzerinde ise 4 ajans çalışıyormuş. "Umut ve Aydınlık Partisi" bu isimler arasında şimdiye kadar en çok öne çıkan isim olmuş. Eski AKP'li isim, "Umut ve aydınlığın Türkiye'nin bugünkü tablosunda en çok ihtiyaç duyulan şeylerden olduğuna inanıyoruz. O yüzden 'Umut ve Aydınlık Partisi' ismi diğer isimlere göre daha çok aklımıza yattı. Bu şekilde bir parti adının halkta da karşılık bulacağını düşünüyoruz" dedi. Ancak ajansların çalışmasını sürdürdüğünü de vurgulayarak, bu ismin değişebileceğini de kaydetti.

Sohbetimiz esnasında kendisine, AKP yönetiminin Davutoğlu'nun kuracağı partinin pek bir varlık gösteremeyeceğini düşündüğünü ve Ali Babacan önderliğindeki oluşuma yoğunlaştıklarına dair kulis bilgisini de sordum. Bu bilginin kendilerine de geldiğini söyleyen eski milletvekili, "Bizi hafife almasınlar. AK Parti tabanındaki tepkili ve küskün kesim Sayın Babacan'dan çok bizi destekliyor. Sahneye çıktığımızda da, hafife alınmamız gerektiğini anlayacaklar" dedi.

Ne derece başarılı olacakları bilinmez ama öyle görünüyor ki kurulacak yeni partiler, kendi dezavantajlarının yanında, iktidara da ciddi şekilde bir dezavantaj oluşturacağa ve siyasette yeni denklemleri, yeni oyunlar kurulmasını tetikleyeceğe benziyor...  

Kaynak: Ahmet Davutoğlu'nun partisinin adı ve siyaseti - Fatih Ergin 

Güncelleme Tarihi: 09 Kasım 2019, 09:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195