Title of a News Article

Çelik'ten Siyaset manifestoları...

Çelik'ten Siyaset manifestoları...
banner206

Bursa Olay Gazetesi yazarı Ahmet Emin Yılmaz, ÇAlışma ve tarım eski Bakanı Şanlıurfa ve Bursa eski Milletvekili Faruk Çelik'i kaleme aldı. İşte O yazı

Çelik manifestosu: Tecrübeyle genç dinamizmi bütünleşmezse olmuyor

Açıkçası… Bir televizyon programından çok konferans gibi oldu. Cuma akşamı Olay Televizyonu’ndaki Her Açıdan programında konuk ettiğimiz eski Bakan Faruk Çelik her biri siyaset manifestosu anlamında değerlendirmeler yaptı.

Örneğin…

AK Parti’nin 31 Mart’ta büyük kentleri kaybetmesini yorumlarken “AK Parti ülkemize çok şeyler kazandırdı” diye başladı ve şunu söyledi:

1-289.jpg“Demokrasi bu. Sandığa gideceksiniz, seçime gireceksiniz, millet terazisine çıkacaksınız. Millet de size oy verecek, sizi tartacak. Bu yönüyle bakmamız gerekiyor. 25 yıl AK Parti’yi büyük şehirlerde iktidar yapan seçmen bu seçimde bazı yerlerde kırmızı kart gösterdi.”

Ne yapılması gerektiğini söylerken şuna dikkat çekti:

“Eğer yerel seçimler sürecinden Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi ders çıkaracaksak bence bir problem yok.  Çünkü siyasi partilerin tabi ki hayatlarında inişli çıkışlı süreçte olabilir. Asıl olan hatalar, eksikler varsa onların üzerinde ısrar etmemektir.”

İlk günden itibaren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimden ders alındığını ve gerekli adımların atılacağını söylediğini anımsatıp devam etti:

“Parti içinde atılacak adımlar yanında kamuoyuna dönük söylemimizden eylemimize varıncaya kadar eksik ve hatalı gördüğümüz davranışlardan sakınmak şeklinde birçok politika gündeme gelebilir.”

Şunun altını çizdi:

“AK Parti makamdan güç alanların değil makama güç verenlerin partisi. Eğer bu konuda eksiklik varsa bunu gidermemiz gerekiyor. Yani birileri makamdan güç alarak siyaset yapıyorsa, bana göre AK Parti verilebilecek en büyük zararı veriyor.”

Ardından…

AK Parti daralmış, daraltılmış kendi dünyasında boğulmuş bir siyasi hareket değil” dedi ve şuna işaret etti:

“Bugün bir gençleşme sürecine girildi, ‘Siyasete yeni atılan arkadaşlarla devam edelim’ dendi. Çok açık net gördük ki tecrübeyle genç dinamizmi bütünleşmeden, hafıza olmadan zengin dinamizminin zorlandığı da çok net şekilde görüldü.”

Bu noktada…

“Deneyim de çok önemli” dedi ve ekledi:

“Bir tarafta deneyim, bir tarafta gencin dinamizmi bütünleştirilmeli. Aksi takdirde kısa yoldan hedefe ulaşma imkanı kalmıyor.”

“Yaşama zevki değil yaşatma aşkı”

Deneyimli siyasetçi Faruk Çelik genç siyasetçilere seslenirken, “Siyasetçi yaşama zevkiyle değil, yaşatma aşkıyla donanmalı” mesajı verdi.

Ardından

“Bugün siyasette bir deformasyon var” dedi ve gözlemini paylaştı:

“Herkes yaşamanın veya boy göstermenin peşinde. Siyaset bu değil. Siyaset bir başkasının zorluğunu ortadan kaldırma, toplumun sıkıntılarını giderme aşkıyla yapılmalı.”

Uyarısı da şu:

“Yetenekli, ama değerlerle tanışmamış, değerleri tam içselleştirmemiş insanlar da var”

Faruk Çelik: Millete dayalı başkanla, millete dayalı milletvekili olmalı

3-188.jpgGündemde… Cumhurbaşkanlığı Hükümet Modeli revizyonu tartışmaları var. Deneyimli siyasetçi, eski Bakan Faruk Çelik bu tartışmalara “tamamen kişisel görüşüm” vurgulamasını yaparak farklı açıdan yaklaşıyor.

Öncelikle…

“Cumhurbaşkanlığı sistemini biz getirdik, eksiği-yanlışı varsa parti olarak revize etme sorumluluğumuz da var” dedi ve şunu söyledi:

“Cumhurbaşkanı yüz de 52 küsur oyla seçilmiş. Dolayısıyla millete dayalı bir cumhurun başkanını seçtik biz. 1 yıl olmuş, çok kısa bir süre ama 1 yıl kısa diye bu süreci daha da uzatma gibi bir lüksümüz yok .”

Hızlı bir şekilde eksiklerin giderilmesi gerektiğini söyledikten sonra önemli bir noktaya değindi:

“Millete dayalı Başkan seçildi, şimdi millete dayalı bir meclis düzenlemeleri ele alınmalı.”

Düşüncesi şu:

“Dar ya da daraltılmış bölgeyle halka dayalı, halkın tercihleriyle seçilmiş bir milletvekilinin parlamentoya girmesi. Millete dayalı Başkan, millete dayalı parlamento olunca bunlar birbirini dengeleyecek.”

“İlk tur barajı yüzde 40 olabilir”

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Modeli işleyişinde koordinasyon sorunlarının tartışıldığına vurgu yapan Faruk Çelik, ileride seçimin de sorun olabileceğine işaret etti.

Bu noktada…

“Başkanlık sistemi yüzde 50 artı 1 oy şartıyla yürürlüğe girdi. Yüzde 50'nin üzerinde oy alacaksınız ki Başkan seçilebileceksiniz” dedi ve önerisini dile getirdi:

“Bazı ülkelerde var. Birinci turda yüzde 40 ve üzeri alan seçilir, olmazsa ikinci turda yüzde 50 artı 1 şeklinde formüllerin geliştirilmesinde yarar var.”

 “Türkiye’de siyasetin yeniden şekillenmesini gerektiren atmosfer yok”

5-061.jpgFaruk Çelik’le yeni partilerin hazırlıklarını da konuştuk. Bakışı net:

“Türkiye'de siyasetin yeniden şekillenmesi ile ilgili bir atmosferin olmadığı inancındayım. Bunu gerektirecek bir tablo yok.”

Ardından…

İkinci Dünya Savaşı sonrası İsrail’in kurulmasıyla Ortadoğu’da terör maşaları ortaya çıktığını ve bugün gölge ülkelerinin büyük bir çalkantı içinde olduklarını anımsatıp devam etti:

“Yaşadığımız bu kritik süreçte parantez açılmış, fakat henüz kapanmamış.  Bir yandan ülke yönetecek, bir yandan yüzyılda bir tanzim edilen bölgeyle ilgili kararlarda masada olacaksınız.”

Yorumu şu:

“Türkiye ilk kez masada. Elbette Türkiye'de birçok şeye ihtiyaç var, ama en çok ihtiyaç duyulan şey beraberlik, dayanışma.”

Şunu da ekledi:

“Kişisel hesaplarımızın, yaklaşımlarımızın gündemde olmaması gereken bir sürecin içerisindeyiz.”

İstifacılara Kızılcahamam çağrısı

AK Parti’den ayrılıp yeni parti kurma hazırlığı yapanlara Faruk Çelik’ten farklı bir çağrı geldi.

Dedi ki:

“4-6 Ekim’de Kızılcahamam'da toplantı var. Bana da davetiye geldi, gideceğim. Diğer arkadaşların da tümüne geldi. Şu anda Parti'den ayrılan arkadaşlara da davetiye geldi.”

Çağrısı şu:

“Gelsinler, 300 milletvekili önünde her şeyi söylesinler. Bunlar yapılmadan, ilgili platformlarda mücadele verilmeden parti kurma yaklaşımları bu süreçte sakıncalı.”

Kaynak: Çelik manifestosu: Tecrübeyle genç dinamizmi bütünleşmezse olmuyor - Ahmet Emin Yılmaz

Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2019, 10:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195