Title of a News Article

Demirtaş Urfa savcısına ifade verdi....

.

Demirtaş Urfa savcısına ifade verdi....
banner206
 HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 3 yıl önce 'Rojava ile dayanışma yürüyüşü' öncesi tartıştığı polislerin şikayeti üzerine tutuklu bulunduğu Edirne'deki cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla Şanlıurfa'nın Viranşehir İlçesi'nde Cumhuriyet Savcısı'na ifade verdi.
Suriye sınırındaki Ceylanpınar İlçesi’nde, 4 Ağustos 2013 tarihinde kapatılan BDP ve DTK öncülüğünde Suriye’deki Kürtlere destek amaçlı yapılması planlanan ve Valilik tarafından izin verilmeyen 'Rojava ile dayanışma yürüyüşü' öncesi güvenlik güçleri ile tartışan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında polislerin şikayeti üzerine 'Hakaret' ve 'Görevi yaptırmamak' suçlamalarıyla Viranşehir Savcısı tarafından fezleke hazırlandı. Soruşturma fezlekesinde 2013 tarihinde Ceylanpınar İlçesi'ne girmek isteyen grup ile polis arasında yaşanan tartışmanın ardından, bazı kişilerin polise taş atmak suretiyle yaraladığı, çıkan olayları bastırmak için ise Viranşehir Emniyet Müdür Yardımcısı Selami Ermiş'in, Demirtaş’ın yanına gelerek yasaklama emri olduğunu ve ilçeye geçişlere izin verilmeyeceğini söylediği yer aldı. Selahattin Demirtaş’ın ise atılan gazlarla olaya polisin sebebiyet verdiğini belirtmesi üzerine olay yerinde bulunan komiser Mehmet Alper Erdem’in atılan taşlardan dolayı polislerin yaralandığını, Demirtaş'ın da 'Sizin attıklarınıza, çiçekle mi karşılık verecektik?' diye yanıt verdiği yer aldı. Nurullah Demir’in Demirtaş’a hitaben 'Gazdan dolayı insanlar ölmez, ancak atılan taşlardan bazı arkadaşlarımız şehit olabilir' demesi üzerine Selahattin Demirtaş’ın 'Siz bize katil mi demek istiyorsunuz? Hass...' diyerek karşılık verdiği ve akabinde olay yerinde çekim yapan partiliye dönerek 'Bu üçünü iyi çekin, bunlarla daha sonra hesaplaşacağız' dediği ifadeleri yer aldı. 

Demirtaş, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ile çok sayıda avukat eşliğinde tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS aracılığıyla Cumhuriyet Savcısı'na ifade verdi. Demirtaş ve avukatlarının söz konusu iddialara ilişkin yaptığı savunmadan sonra, HDP’li vekil Meral Danış Beştaş adliye önünde açıklama yaptı. Polis müdahalesinin gerçekleştiği tarihte Eş Genel Başkanlarının konvoyuna bir saldırı olduğunu savunan Beştaş, gazlı ve tazyikli su ile müdahale edenlerin yargılanmadan Eş Genel Başkanlarının ifade işlemine tabi tutulduğunu söyledi.

Yapılanların siyasi süreç ile alakalı olduğunu ve hukuki yöntemler kullanılmadığını öne süren Beştaş, şunları söyledi:

"Bunların hukukla, hukuk devleti ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin işleyişi ile, yasama dokunulmazlığı ile hiçbir ilgisi yoktur. Bu yargılamalar, özellikle hızlandırılarak, sulandırılarak Türkiye ve dünya kamuoyu yanıltılmak istenmektedir. Bu tümüyle HDP'nin kamuoyuna kriminalize edilme çabasıdır. Biz ne yaptığımızı biliyoruz. Eş Genel Başkanlarımızın, diğer milletvekili arkadaşlarımızın ve bizlerin söylediğimiz sözlerin nereye varacağını biliyoruz. Bu yol, yol değildir. Milletvekillerinin bu şekilde adliye koridorlarında SEGBİS ile, bu tip sorularla muhatap kılınması demokrasiyi bir milim ilerletmez. Hak ve özgürlüklere bir milim katkıda bulunmaz. Ancak Türkiye'yi daha karanlık ve hak ve özgürlüklerin bütünüyle baypas edildiği bir sürece doğru götürür. Sayın Demirtaş'ın bugün Viranşehir'de bu yöntemle, bu şekilde sorulara muhatap kılınması utanç vericidir. Büyük bir ayıptır."

Ali LEYLAK- Ömer PINAR- Mustafa MERT/VİRANŞEHİR (Şanlıurfa), (DHA) -

Güncelleme Tarihi: 08 Aralık 2016, 22:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142