Title of a News Article

Erdoğan'a Urfa vekili eşlik etti...

Erdoğan'a Urfa vekili eşlik etti...
banner206

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi'yi resmi törenle karşıladı.

Konuk Başbakan Abdulmehdi'nin bulunduğu makam aracını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin önündeki caddede karşılayan süvariler, protokol kapısına kadar eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Abdulmehdi'yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin ana giriş kapısında karşıladı. Erdoğan ve Abdulmehdi'nin tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülkenin milli marşları çalındı.

Abdulmehdi, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı Türkçe, "Merhaba asker" diyerek selamladı. Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.

İki ülke heyetlerinin takdimi sonrasında Erdoğan ve Abdulmehdi, merdivenlerde Türkiye ve Irak bayrakları önünde gazetecilere poz verdi.

Erdoğan ve Abdulmehdi, baş başa ve heyetler arası gerçekleştirecekleri görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Törende, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Akay  ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da yer aldı.

Erdoğan ve Irak Başbakan'ı Abdülmehdi daha sonra ortak heyetler görüşmesine geçtiler. Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Akay, görüşmede iki ülke arasında önemli detayların ele alındığını söyledi.

Erdoğan ve Abdülmehdi'den ortak açıklama!Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Abdülmehdi Ankara'da ortak basın toplantısı düzenledi

Rrdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

Irak ile geçmişten bu yana ekonomik alanlarda kapsamlı bir iş birliğimiz var. Hedefimiz 20 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak.

Irak'ın tüm bölgeleriyle ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz.

Irak'ın yeniden imarı konusunda, DEAŞ işgalinden en çok zarar gören bölgelerin kalkındırılmasına ve Irak'ın güneyine uzanan bir ticaret koridoru tesis edilmesine öncelik verdiğimizi teyit ettik.

DEAŞ tarafından tahrip edilen Kerkük-Ceyhan Boru Hattı'nın bir an önce faaliyete geçirilmesinin önemine vurgu yaptık.

Abdülmehdi'nin konuşmasından satırbaşları:

Türk halkına ve özellikle Sayın Cumhurbaşkanı'na, bize göstermiş oldukları misafirperverlik için teşekkür ediyorum.

Türkiye ile Irak arasında 20 milyar dolarlık bir ticaret hacmi hedefimiz var ancak biz bu hedefi daha da ileri götürmek istiyoruz.

Bizler Türkiye'nin ekonomide, yönetimde, teknolojide, özellikle savunma sanayisinde çok büyük başarılara imza attığını biliyoruz.

Ve şu anda, Irak'ın, Türkiye'nin sahip olduğu bu fırsatlardan en iyi şekilde faydalanmasının zamanının geldiğini düşünüyorum.

Türkiye, eskiden olduğu gibi halen Irak'ın yanında yer almaktaydı. İnsanların korkup Irak'ı terk ettiği zamanlarda Türkiye Irak'ı bırakmadı.

Birçok konuyu beraberce ele aldık. Su meselesi, petrol, enerji, sınır kapıları, ortak barajlar, birçok projenin hayata geçirilmesi ve sanayi konularını konuştuk.

Türkiye ile Irak arasında birçok anlaşma var. 2008 yılında Türkiye-Irak arasında bir güvenlik anlaşması da vardı. Ancak pratikte bu çok etkin bir şekilde uygulanamadı. Sorunların giderilmesi anlamında beraber çalışmamız gerektiğine inanıyoruz.

Bazen gelişmeler, doğal olmayan çözümleri de beraberinde getirmekte. İki kardeş halk arasında ortak çıkarlar bağlamında hareketliliğimizi sürdüreceğiz.

Güncelleme Tarihi: 17 Mayıs 2019, 02:50
YORUM EKLE
YORUMLAR
Salih gunes
Salih gunes - 5 yıl Önce

Yapma yaaa
Offff urfa uçtu desene

SIRADAKİ HABER

banner195