Title of a News Article

Erol: İşte Urfa'nın sorunları...

Erol: İşte Urfa'nın sorunları...
banner206
Şanlıurfa Bağımsız Milletvekili adayı Şeyhmus Erol, seçim çalışmaları kapsamında esnaf ziyaretlerini aralıksız bir şekilde sürdürüyor. Erol, Şanlıurfa'nın çok sayıda önemli sorunları olduğunu ifade ederek, bu sorunları çözecek siyasi bir aktör maalesef Urfa'da yok dedi. 

Bugün ülkemizin nadide şehri Şanlıurfa’nın bir türlü çözülemeyen sorunlarını konuşmanın zamanı geldiğini ve geçtiğini ifade eden Şanlıurfa Bağımsız Milletvekili adayı Şeyhmus Erol' Bildiğiniz üzere Şanlıurfamız; dünyanın en eski kenti, insanlık tarihinin başlangıcı, tüm insanlığın ortak ata yurdudur. Ve tarih boyunca “Peygamberler Yurdu”, “Peygamberler Diyarı” adları ile anılmıştır.

Sadece Türkiye açısından değil tüm dünya açısından özel bir yeri olan Şanlıurfamız bugün ne yazık ki birçok problemle karşı karşıyadır. Ve mevcut Milletvekilleri Şanlıurfa’ya hak ettiği önemi göstermeyerek bu problemlerin çözümüne dayalı gerekli adımları atmamaktadır. Şanlıurfamızın boğuştuğu problemler olmazsa olmaz temel insan ihtiyaçlarına yöneliktir ve ne yazık ki bu sorunları çözecek olan devlet Şanlıurfamızı ve tüm Şanlıurfalıları yalnız bırakmıştır.  Bu güzel kentimizin problemlerinden ilki ENERJİ PROBLEMİ dir. Ve elektriğin olmadığı bir yerde bugün medeniyetten bahsedemez durumdayız.Ancak üzülerek dile getiriyorum ki; medeniyetlerin başkenti Şanlıurfamız’da TEDAŞ; 12 saati bulan elektrik kesintilerine gitmektedir. Ve bu kesintiler sürekli tekrarlanmaktadır. Bu durum Urfalıların sadece olağan yaşantısını olumsuz etkilememektedir. Aynı zamanda da başta diyaliz hastaları olmak üzere yaşamı elektrik enerjisinin devamlılığına bağlı olan birçok vatandaşımız bu durumdan muzdariptir. Sürekli yaşanan bu kesintiler vatandaşı tarım sektöründen uzak tutmasına maliyeti artmasına yol açmaktadır. Vatandaşların bu sorun yüzünden gördükleri zarar sadece bireysel bir zarar olmayı aşmış aynı zamanda ekonomik problemlere de yol açmaya başlamıştır. Çünkü sanayi sektörü de bu problemden yara almaya başlamıştır.Vatandaşa yeterli hizmet veremeyen TEDAŞ bir de bunun üzerine  örneğin 100 dönümü olan ve üretim yapan çiftçimize, 30-40 bin TL’lik elektrik para cezası kesmektedir. Bu vatandaşın kaldırdığı hasılat her ne olursa olsun, ister buna buğday deyin isterseniz pamuk, bu ürünlerin satışından eline geçen miktar TEDAŞ’ın kestiği elektrik cezalarını karşılamamaktadır. Burada devlete düşen vatandaşı suçlamak, bahanelerin arkasına sığınmak değildir. Burada devlete düşen sosyal devlet ilkesinin gereğini yerine getirmektir.Bu sorun karşısında sosyal devlet ilkesinin işletilememesi bir yana devlet tarafından kanunlar hiçe sayılmakta ve hukuksuz uygulamalarla çiftçinin destekleme primlerine haciz konulmaktadır. Bu düpedüz kanunların hiçe sayılması anlamına gelmektedir.

Şöyle ki; İcra İflas Kanunu’nda açık hüküm var. “Devlet tarafından verilen desteklemeler haczedilemez.” diyor. Peki 4 Mart 2014 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ne diyor;

“Vatandaşın elektrik borcuna karşılık destekleme primi ödenmeyecek.” Bu, kanuna karşı hiledir. Bu, bir ihkakıhak suçudur. Bakanlık özelleştirme yaptığında bu Bakanlar Kurulu Kararı’nı çıkartacağını diğer firmalara bildirseydi o firmalar da bunu bilerek ihaleye girselerdi ne olurdu? Arkadaşlar bu açıkça Bakanlar Kurulu Kararı ile ihaleye fesat karıştırmaktır.

SAĞLIK SORUNU

Şanlıurfamızın bir diğer büyük problemi ise SAĞLIK’TIR. Akçakale, Harran , Viranşehir, Halfeti, Suruç, Bozova ve Hilvan’da Hastane, Hasta yatak sayısı ve uzman doktor sayısı oldukça yetersizdir. Türkiye'de en fazla çocuğun doğduğu Urfa'da kadın doğum hastanesi ve bağımsız bir Çocuk hastanesi yok. Keyfi uygulamayla eski Devlet hastanesi, ve Çocuk hastanesi boşatıldı. Yerine derhal hastane yeniden kurulacak denildi, maalesef kandırıldık. Urfa merkez hastanemiz yok.Şanlıurfa’da göreve getirilen hekimler hasta yoğunluğundan dolayı muzdariptir. Hekimlerin ve sağlık kuruluşlarının yetersizliği hem görev yapan sağlık mensuplarının görevlerini iyi bir biçimde yerine getirememesine hem de vatandaşın sağlık hizmetlerini yeterince iyi alamamasına sebebiyet vermektedir.Ve ne yazık ki Sağlık Bakanlığı bu konuda da Şanlıurfalı vatandaşlarımızı kaderine terk etmiştir. Doktor ve yardımcı sağlık personeli yetersiz, kalp krizi geçiren her Urfalı ölümle karşı karşıyadır. yeterli derecede yoğun bakım ünitesi yoktur. 

TURİZM ve ULAŞIM PROBLEMİ

Medeniyetlerin başkenti Şanlıurfamızda Turizme yeterli olanaklar sağlanamamaktadır. Turistler için yollarını bulabilecekleri herhangi bir tabela dahi bulunmamaktadır. Turistik tesislerde tuvalet eksikliği vardır. Turistler bu turistik tesislerde içecek su dahi bulamamaktadır. 

Türk Hava Yolları’nın Şanlıurfa seferleri çok pahalıdır yeterli uçuşlar bulunmamaktadır. Bu kadar pahalı bir ulaşım hizmeti alan Şanlıurfalılar, çoğunlukla da aktarmalı olarak seyahat etmek zorunda kalarak çile çekmektedirler.

MEVSİMLİK İŞÇİ PROBLEMİ

Son olarak değinmek gerekirse; Şanlıurfa GAP’ın eskiden başkentiydi ancak şu anda GAP’ın başkenti değil, mevsimlik işçilerin başkenti. Aşağı yukarı okullar kapanmadan iki ay önce oradaki öğrencilerin çoğu veliler tarafından alınıp tarım işçisi olarak Urfa dışına götürülmekte, Malatya’ya götürülmekte, Yozgat’a götürülmekte, Ordu’ya götürülmekte, Ankara’nın Polatlı’sına, Haymana’sına getirilmekte, bu anlamda bu öğrencilerimiz hakikaten mağdur edilmektedir. Mümkün olduğunca hem velilerin hem de öğrencilerin bu mağduriyetlerinin giderilmesi gerekmektedir.

TARLALARDA ÇALIŞAN BİNLERCE İŞÇİNİN YASAL HİÇBİR HUKUKİ GÜVENCESİ YOK

Tarlalarda çalışan binlerce işçi yasal hiçbir hukuki güvence altında olmadan ‘elçi’ veya ‘dayıbaşı’ olarak adlandırılan aracılara bağlı olarak çalışmak zorunda bırakılmaktadır. İşçilerin işverenlerinden yasal olarak herhangi bir hak talep edememesi, çalışma dönemlerinde karşılaştığı zorluklar ve işveren karşısındaki güçsüz konumlarından dolayı elçilere duyduğu ihtiyacı arttırmaktadır. Elçiler, işçilerin çalışma yaşamları ile ilgili her türlü kararı, işverenle ücret pazarlığı gibi çok önemli bir konuda bile, onlar adına verir. İşçilerin yolculuğu, çalıştığı yerlerde yapacağı alışverişleri, gerektiğinde sağlık kurumlarına ulaştırılması ve daha pek çok konuda onlar adına düzenlemeler yaparlar.

İŞSİZLİK SORUNU

Şanlıurfamız bugün Türkiye’nin en çok istihdam sorunu yaşayan kentlerindendir ve işsizlik oranları had safhadadır. Gençlerimiz işsizdir. Ve bu şehrimizin genç nüfusu iş fırsatı yakalamak için başka şehirlere göç etmekte oralarda ekmek parası telaşına düşmektedir.Şanlıurfamız; tüm dünya medeniyetlerinin atasıdır ve hem ülkemiz hem de dünya için önemli bir yere sahiptir.Ancak ne yazık ki bu kentimiz bugün MEDENİYET’in somut delili olan ELEKTRİK, EĞİTİM, SAĞLIK, ÇEVRE, İŞ, ULAŞIM hizmetleri konusunda problemlerle bir başına bırakılmıştır. Bu yalnızlık  Şanlıurfa’nın yalnızlığı değildir. Bu yalnızlık MEDENİYETLERİN BAŞKENTİNİN, VE BU KENTTEN DOĞAN MEDENİYETLE VAR OLAN TÜRKİYE’NİN YALNIZLIĞIDIR.

Başta devlet olmak üzere her kesimden insanın Şanlıurfa’nın bu sessiz çığlığına kulak vermesi gerekmektedir.

Güncelleme Tarihi: 09 Haziran 2018, 17:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142