Title of a News Article

Süreç nasıl işleyecek...

Süreç nasıl işleyecek...
banner206

'de şimdi ne olacak? İşte en sade haliyle yeni yol haritası

()’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na ilişkin seçimleri iptal etmesi ardından gözler ’nun mazbatayı devretmesi sonrası belediyeyi vekaleten kimin yöneteceğine çevrildi. Belediye Başkanlığı’na kimin vekalet edeceği 5393 sayılı Belediyeler Kanunu’nun 45 ve 46’ncı maddelerinde düzenleniyor. Başkanlık için ise 3 ismin adı geçiyor.

YSK'nın usulsüzlük sebebiyle mazbatasını iptal ettiği CHP'li Ekrem İmamoğlu'nun yerine 23 Haziran 2019 gününe kadar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine kimin vekalet edeceği merak konusu oldu.

BELEDİYELER KANUNU

Belediye başkanlığı koltuğunun herhangi bir sebeple boşalması durumunda yerine gelecek ismin nasıl belirleneceği 5393 Belediyeler Kanunu'nun 45 ve 46'ncı maddelerinde düzenleniyor. Söz konusu maddelere göre İstanbul Valisi 10 gün içinde Belediye Meclisi'ni yeni belediye başkanını belirlemek üzere toplantıya çağıracak.

MECLİS TOPLANACAK

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, yeni başkanı belirlemek için en yaşlı üyenin başkanlığında toplanacak. Yeni belediye başkanı meclis üyeleri arasından gizli oyla seçilecek. İlk oylamada üye tam sayısının üçte ikisinin oyu gerekiyor. Başkan iki oylamada seçilemezse, bir sonraki oylamada salt çoğunluk aranacak. Bu oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa en çok oy alan iki aday için dördüncü tur oylama yapılacak ve en fazla oy olan belediye başkanı olacak.

SEÇİLEMEZSE BAKAN DEVREYE GİRECEK

Belediye başkanı veya başkan vekili seçiminin yapılamaması durumunda, seçim yapılıncaya kadar, belediye başkanlığına büyükşehir ve il belediyelerinde İçişleri Bakanı, diğer belediyelerde vali tarafından görevlendirme yapılacağı kanun tarafından düzenleniyor.

Ekrem İmamoğlu'nun yerine vekalet etmesi için 3 ismin ön plana çıktığı belirtiliyor. Bilindiği gibi İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde AK Parti'nin CHP'ye göre ezici üstünlüğü bulunuyor. Seçilecek başkanın da AK Partili olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

sabah.com.tr

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195