Title of a News Article

Karadeniz: Urfa’nın süt ürünlerini markalaştırmak istiyoruz

.

Karadeniz: Urfa’nın süt ürünlerini markalaştırmak istiyoruz
banner206

Şanlıurfa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı M. Reşat Karadeniz, Şanlıurfa’nın süt ve süt ürünlerini markalaştırmak istediklerini belirterek, bununla ilgili bir fabrika kurmayı amaçladıklarını söyledi.

Bu haftaki röportajımızın konuğu Şanlıurfa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı M. Reşat Karadeniz oldu. 2003 Yılında kurulan Şanlıurfa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı M. Reşat Karadeniz ile hayvancılık sorunlarını konuştuk. Şanlıurfa’da hayvancılığın gelişmesi yönünde büyük katkıları olan Karadeniz, artık hayvancılığın bitme noktasına geldiğini belirterek, Devletin hayvancılığa daha fazla destekleme vermesi gerektiğini söyledi.

Karadeniz, Şanlıurfa’nın süt ve süt ürünlerini markalaştırmak istediklerini vurgulayarak, bununla ilgili bir fabrika kurmayı amaçladıklarını da kaydetti. Şehir merkezinde hayvancılığın yapılmaması gerektiğini de dile getiren Karadeniz, Belediyelerin bu konuda kararlı olmasını istedi.

 

İşte Reşat Karadeniz ile yaptığımız röportaj…

Şanlıurfa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin amacı nedir?

Birliğimiz 2003 yılında kurulmuştur. 2003 yılından buyana tabi Urfa’da hayvancılık olmadığı için 2010’a kadar herhangi bir faaliyet olmamıştır, sadece ufak çapta olmuştur. 2010 yılı itibariyle GAP Eylem Planı çerçevesinde kurulan büyük işletmeler dâhilinde Urfa’da gerçek anlamda hayvancılığa girilmiş oldu. Hayvancılık 2010 yılından bu yana profesyonel olarak yapılmaya başlandı. Burada birlik olarak üyelerimiz ne yapıyoruz?

Üyelerimizi yurt içinde ve dışında temsil etmek, çıkarlarını korumak, yasa ve yönetmeliklerde belirtilen amaçlarını gerçekleştirmeleri doğrultusunda faaliyetlerini yönlendirmek, ön soy kütüğü, soy kütüğü ve döl kontrolü faaliyetlerini yürütmek, üyelerin hayvanlarına sağlık ve suni tohumlama hizmetleri vermek, üyelerin damızlık materyal, alet - ekipman, kaba ve kesif yem, yem bitkileri tohumları vs. ihtiyaçlarını sağlamak, dağıtmak ve pazarlamak, yapılacak hizmet için gerekli kadro ve ekipmanları oluşturmak, üyelere yetiştirilen hayvanların satışını organize etmek, bunun için fuar, sergi ve panayırlar kurmak, kurulanlara katılmak, ödüller vermek, yetiştirilen ırkları tanıtmak, üyelerin yetiştirdiği ürünlerin değer fiyatına satışını sağlayacak, her türlü pazarlama organizasyonları ve ürün işleme tesislerini kurmak, kiralamak ve işletmek, hayvancılık işlemleri ile ilgili her türlü sigorta hizmetlerini yapmak ve yaptırmak, Kredi temini konusunda üyelerine yardımcı olmak.

 

Hedefiniz nedir?

Kendi sütümüzü, kendimizin işlemesi, kendi yemimizi, kendimizin üretmesi, kaliteli tohum kullanarak, kaliteli buzağılar elde etmek, birliğimiz ile üreticilerimiz arasında bilgi köprüsünü kurmak, süt ve buzağı desteklerini hızlı bir şekilde üreticiye aktarmak, süt tahlil laboratuarlarını oluşturmak sütleri iyi fiyata pazarlamak ve üreticilerimizin her türlü alet ekipman ihtiyaçlarını karşılamaktır.

 

Şanlıurfa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak, hayvancılığın geliştirilebilmesi için hibe programlarınız var mı?

Hem Tarım Bakanlığı yani Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu üzerinden hibeler verilmektedir. Ayrıca Tarım Bakanlığı’nın Tarım İl Müdürlükleri üzerinden ekonomik kalkınma programları vardır. Biz ücretsiz danışmanlık yapmaktayız. Burada IPARD programları dahilinde daha güzel işletmeler kurulmaktadır. Fonu her ne kadar yurt dışı kaynaklı olsa bile bu fonun kullanılması için biz gereken desteği tamamen ücretsiz üyelerimize vermekteyiz. Üyelerimize gerek hayvansal bazda gerek süt ve süt ürünlerinin işlenmesi bazında yön vermekteyiz. Biz kendi sütümüzü kendimiz pazarlamak istiyoruz. Urfa sütünü markalaştırmak istiyoruz, Urfa yoğurdunu, Urfa yağını, Urfa kaymağını yani süt ve süt ürünlerinin Urfa’da bir marka olması için gereken tüm çalışmalar devam edecektir.

 

Bununla ilgili ne yapılacak? Fabrika kurmayı mı amaçlıyorsunuz?

Şuan amacımız o yöndedir. Yetiştiricimizin tamamen ürettiği eğer hayvan üretimi yapıyorsa hayvan alım satımını yapmak eğer sütse süt ürünlerinin işlenmesi, Pazarlanması ve yurtdışına ihraç edilebilmesi için üyelerimize yön vermekteyiz.

 

Hayvan yetiştiricilerinin ne tür sorunları var?

En büyük sorunlarımızdan bir tanesi biliyorsunuz; 4-5 Yıldır yanı başımızda Suriye savaşı var, bundan en çok etkilenen il Urfa’dır. Çünkü sınırda sınır diye bir şey yok, hem insanlar olarak hem hayvanlar olarak geçişler durdurulamıyor, önüne geçilemiyor. 3-4 Yıldır Suriye’den gelen hayvanların hastalıkları ve benzeri konular şehrimize büyük zararlar vermiştir. Buda üreticimizi ve yetiştiricimizi çok etkiledi. Hayvanlar hastalıklara yakalandı, şuan Şanlıurfa’da görülmeyen hastalıklar görülmeye başlandı. Çok şükür yine insanlarımız, yetiştiricilerimiz hepsi bu hastalıklarla mücadele etti. Bölgede her ne kadar şark hastalı görünse bile Urfa’da çok nadir göründü, Tarım İl Müdürlüğü olarak gerekli önlemler alındı. Bu hastalıklardan kurtulduk ama yetiştiricilerimizin en büyük mağduriyeti; sütün para etmemesi. Sanayici sütü alamıyor, süt hak ettiği yeri bulamıyor, yem gübreleri çok pahalı, işçilik çok pahalı. Bunlardan dolayı yetiştiricilerimiz çok mağdur. Desteklerin yükseltilmesi gerekir. Pamuğa verilen destek kadar bir hayvan destek alamıyor. Bakanlığımızın desteklemelerin yükseltilmesiyle ilgili muhakkak çalışmaları vardır. Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik’in Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olması ile birlikte beklentilerimiz arttı. İnşallah Sayın Bakanımızın, hem hayvancılık konusunda hem de tarım konusunda bölgemizin kalkınması için programlar çizeceğini arzu ediyoruz.

 

Et fiyatları tartışmalarıyla ilgili neler söyleyeceksiniz?

Aslında gündemde olan et fiyatı sorunumuz yok. Geçen yılda 30 TL’ye alıyorduk, bu yılda 30 TL’ye alıyoruz. Yurtdışından ithal etmek isteyen firmalar, baskı yapıp sanki bir et problemi varmış gibi 2-3 aydır bunu gündeme taşıyorlar, böyle bir problemimiz yok. Biz geçen sene de 30 TL’ye et alıyorduk şimdi de bu fiyata alıyoruz.

 

Şanlıurfa’da Besi Organize Sanayi’nin yapımı sürüyor, buranın sizlere nasıl faydası olacak?

Şanlıurfa’da Besi Organize Sanayi’nin biran önce bitirilmesi gerekir. Besi Organize Sanayinin bireysel yapılması lazım çünkü bizim Urfa’da giriş çıkışlarımız bir kapıdan yapıldığı zaman bu insanlara zarar verecektir, yani giriş çıkış kapılarının bireysel olarak yapılması lazım. Hastalıklı bir hayvan bir yerden geçtiği zaman bütün oradaki ahırları etkilemiş olacak. Biz umarız ki; Bu işle uğraşan Valiliğimiz, Tarım İl Müdürlüğümüz Besi Organize’ye girişleri ayrı ayrı yaparlar, herkesin ayrı ayrı kapısı olursa kendi işletmesine zarar verir, komşusuna zarar vermez.

 

Halen şehir merkezinde bazı bölgelerde hayvan beslendiğini görüyoruz. Siz bunu nasıl karşılıyorsunuz?

Hayvanların şehir içinde olması doğrul değildir. Belediyeler, bu konuda tavır koymalıdırlar. Hayvancılık kırsalda olur.

 

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Biz burada gerçekten 12 ay boyunca emeğiyle, alın teriyle çalışan yetiştiricilerimize hak ettiği emeğin verilmesini temenni ederiz. Burada verilen desteklemelerin az olduğuna inanıyoruz, bunun arttırılmasını istiyoruz. Ayrıca büyün işletmelerin yanı sıra küçük işletmelerin de güçlendirilmesi lazım. Şuanda Urfa’da ne tarım ürünleri ne de hayvancılık para ediyor! Mevcut işletmelerin yüzde 90’ı Suriye’den dolayı şuanda iflas etmiş durumdadır.  Çünkü yurt dışından gelen hayvanlar burada ucuz fiyata satılıyor.

Karadeniz, hayvancılığa verilen desteğin arttırılması gerektiğini belirterek, “Biz burada gerçekten 12 ay boyunca emeğiyle, alın teriyle çalışan yetiştiricilerimize hak ettiği emeğin verilmesini temenni ederiz” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 19 Mart 2016, 12:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195

banner142