Title of a News Article

Keşküş’ten yeni ek bina müjdesi…

.

Keşküş’ten yeni ek bina müjdesi…
banner206

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim Araştırma Hastanesi’nin yeni Başhekimi (Hastane Yöneticisi) Op. Dr. İbrahim Halil Hüdaverdi Keşküş, hastanelerinin yetersiz olduğunu ve bu nedenle yeni bir ek bina yapmayı planladıklarını söyledi. Ek bina için projeyi hazırladıklarını vurgulayan Keşküş, Ankara’dan onay beklediklerini söyledi.

 

Bu haftaki röportajımızın konuğu çiçeği burnunda Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim Araştırma Hastanesi’nin yeni Başhekimi (Hastane Yöneticisi) Op. Dr. İbrahim Halil Hüdaverdi Keşküş oldu. Başhekim Keşküş ile Mehmet Akif İnan Eğitim Araştırma Hastanesi’nin sorunlarını konuştuk.

 

“Otopark sorunu çözülecek”

Hastanenin en büyük sorunlarından birisinin otopark sorunu olduğunu vurgulayan Keşküş, “Şuanda yeni bir ek bina projemiz var, bununla ilgili projemiz hazır. Ankara’dan onay bekliyoruz. Bu projemizde 3-4 Katlı otopark  da yer alıyor. Eğer onay alınması durumunda bu proje bittiğinde otopark sorunu da kalmayacak” dedi.

 

“Bu hastane şimdi alınsa ruhsat bile alamaz”

Mehmet Akif İnan Eğitim Araştırma Hastanesi’nin 1993 Yılında ödül aldığını ancak bu hastanenin şimdi yapılması durumunda ruhsat bile alamayacağına vurgu yapan Başhekim Keşküş, “Yani hastanemiz o zamana göre iyiydi ama kalite standartları çok arttı. Bunu çok basit bir şekilde ifade edersek; 1993 Yılında çıkmış bir arabayla 2016 yılında üretilmiş araba üzerinden kıyaslayabilirsiniz” diye kaydetti.

 

İşte Başhekim Op. Dr. İbrahim Halil Hüdaverdi Keşküş ile yaptığımız röportaj…

Hastaneye günde kaç hasta geliyor?

Hastanemize günlük hasta girişi pazartesi günü 6 Bin 500, Cuma günü 5 Bin yani buraya ortalama haftada 32, 33 Bin hasta giriyor. Hasta yakınları ve ziyaretçilerle birlikte hastaneye günlük 21 Bin kişi giriyor. Otopark sorunu kaçınılmaz bir son. Çünkü buraya 21 Bin insan geliyor, 21 Bin insanın 5 Bini arabayla gelse bu sorun kaçınılmaz oluyor. Alanımız çok geniş, burası 110 dönüm araziye kurulmuş hastane, kapalı alanı 45 Bin metrekaredir. Bin 500 personel görev yapıyor, bunların 600, 700’ü de kendi arabasıyla geliyor, hastalar ve hasta yakınları derken otopark sorunu ortaya çıkıyor. Bizim burada 7-8 pratisyen hekimim varken, Balıklıgöl’de 22 tane var. Balıklıgöl’ün 3 katı iş yapıyoruz. 112 hatsa sevklerinin yüzde 93’ü bizim hastaneye gelir. Çünkü bizim hastane donanım olarak, teşkilat olarak, doktor sayısı olarak fakültelerden de iyidir, diğerlerinden de iyidir, zaten özeller ağır hastaları kabul etmezler ve yine bizlere gelirler. Dolayısıyla bizim işimiz çok fazla.

 

Hocam burası aynı zamanda araştırma ve uygulama hastanesi, bu hastane ile ilgili ne projeleriniz var?

 93 Yılında bu hastane yapıldığında ödül almış. Bu hastane şimdi yapılsa ruhsat bile alamaz yani o zamana göre iyiydi ama kalite standartları çok arttı. Bunu çok basit bir şekilde ifade edersek; 1993 Yılında çıkmış bir arabayla 2016 yılında üretilmiş araba üzerinden kıyaslayabilirsiniz. Koridorlar mermer, bunların pvcye çevrilmesi lazım, ameliyathane sayısı yetersiz, biz 12 masayla idare ediyoruz, bunun 14+2 olması lazım. Yoğun bakım yatak sayısı 72, her gün yüzde 99 oranında dolu, ortalama 40 yatağın arttırılması lazım. Polikliniklerde çok ciddi sıkıntılarımız var belki Eyyübiye Devlet Hastanesi açılırsa biraz düşmesini bekliyoruz ama daha sonra tekrardan artacak. Buraya yeni bir ek binanın yapılması lazım. Bunun için alanımız çok müsait. Ek binanın altına3-4 katlı kapalı otopark düşünüyoruz, üstüne de polikliniklerin olacağı bir bina yapmayı planlıyoruz. Yerimiz hazır, projelerimiz hazır, bunun için ödenek gerekiyor ve yukarı makamların onaylaması gerekiyor. Bizim önerdiğimiz proje 20 yıllık bir projedir. Bizin önerdiğimiz proje; 150 m2 büyüklüğünde hastanenin ön kısmında yapılacak mono blok bir bina. Bu binayı yaparsak biz buraya çocuk ve kadın doğumu da ekleriz. Aşağıya da yapacağımız yeni bir binada kalp cerrahisi binası olur. Bina olmazsa, ekipmanlar iyi olmazsa doktor gelmiyor, doktorlar kaçıyorlar. Burada Antep’e göre iki kat maaş veriyoruz doktorlara ama buna rağmen kimse durmuyor.

 

“Çok ciddi ısı kaybı var”

Ayrıca hastanenin çok ciddi bir ısı kaybı var. Dış cephe kaplaması yapacağız, pencerelerin tamamen değişmesi lazım, ameliyathanenin 14+2 olması lazım. 40 Tane yoğun bakım yatağının arttırılması lazım, yeni asansör olmazı lazım.

 


Hastane bahçesinde çok sayıda insan da görüyoruz. Refakatçi yakınlarının yazın bahçelerde yatmaması için bir konuk evi yapılamaz mı?

Bu kültürel bir olaydır. Ben Harran’da çalıştım orada taziyeler 2 ay sürerdi, Urfa’da 3 gün sürüyor. Bizim misafirhanemiz var. Hastane yoğun bakımda yatıyor, dışarıda 50 yakını bekliyor. Hepsinin telefonları var, hepsine ulaşabiliyoruz ve eskisi gibi biz hastalardan hiçbir şey istemiyoruz, şimdi devlet her şeyi veriyor. Eğer o projemiz geçerse bir misafirhane de yapılabilir. Ancak bir aileden 50 kişi beklerse bunu hiçbir misafirhane kaldırmaz.

 


Doktor açısından bir eksiğiniz var mı?

Nitelik olarak bir eksiğimiz yok. İki tane hematolog var, Türkiye’nin hiçbir yerinde 2 tane hematolog var yok. Ama bazı branşlarda 1-2 doktorumuz var, keşke bu sayılar artsa daha da iyi olacak. Bu nedenle doktorların kıymetini bilelim, doktorlar kolay yetişmiyor.  Doktora bağırmanın çağırmanın bir anlamı yok, sonuç elde etmiyor ve doktorlar da bir süre sonra küsüp gidiyorlar. Atama yapılıyor ama eş durumu, başka nedenlerden dolayı gidiyorlar.

 

Suriyelilerin en yoğun olduğu hastane, bu sizi olumsuz etkiliyor mu?

Dışarıdan öyle görünüyor. 6 Bin 500 hastanın 200 tanesi Suriyelidir. Hastaların yüzde 3 ile 5’i Suriyelidir. Bunlar bizde yük oluşturmuyor. Belki onların dillerinden anlayan doktor arkadaşların çalıştığı bir hastane olursa daha iyi olur ama bunlar büyük projelerdir. Bizim buradaki amacımız; Hastaların doktora çabuk ulaşmasını sağlayıp, kaliteli hizmet almasını sağlamaktır. Bu arada odalarımızı 5 yıldızlı  otel konseptine getiriyoruz. 20 yıldır ellenmemiş, onunla ilgili örnek proje hazırlıyoruz, onaydan geçen projeyi işleme koyacağız.

 

Urfalılara son olarak nasıl bir mesaj vermek istersiniz?

Doktorlarını sevsinler, doktorların kıymetini bilsinler çünkü hakikaten doktor kolay yetişmiyor, bulamıyoruz.

 

Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2016, 16:55
YORUM EKLE
YORUMLAR
HAZIR PROJE HAYATA GEÇSİN
HAZIR PROJE HAYATA GEÇSİN - 8 yıl Önce

Acil servis binası yapıldığı günden beridir alt katlarda bir yığın odalar boş bekletilmektedir. Siz öncelikle mevcut yerleri değerlendirin. Ondan sonra diğer projelere geçin.Hastane yerleşim düzeni çok kötü örneğin hastane bahçesine kurulan KHB muhasebe birimine yer yok mu ki koca alan orada birkaç kişiye verilmiş…Keyif yapıyorlar. Halbu ki Morg bu alana taşınsa saten oto parkı da mevcut.hem Hastane yolları tıkanmaz hem de cenaze sahipleri araçlarını dışarı park eder. Mutfağın yeri iki radyasyonlu birim arasında bütün lağım bok boruları mutfaktan geçiyor. Cardon, fare, sinek her türlü haşera cirit atıyor. Mutfak çatı bölümü iptal edilip taşınsa daha sağlıklı olmaz mı? Şimdiki mutfağın yeri de Suriyeliler için poliklinik olsun.

SIRADAKİ HABER

banner195

banner142