Title of a News Article

Murat Demirkol ile özel röportaj…

.

Murat Demirkol ile özel röportaj…
banner206

Şanlıurfa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü (ASPİM)Murat Demirkol,  Şanlıurfa’da  11 Bin engelliye bakım için 9 Milyon TL’lik ödeme yapıldığını söyledi.

 

RÖPORTAJ: UĞUR BUDAK

Bu haftaki röportajımızın konuğu Şanlıurfa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Demirkol oldu. Müdür Demirkol ile Şanlıurfa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün yeni hizmet binasında kurumun yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgiler aldık.

ASPİM’in yapmış olduğu çalışmalar hakkında detaylı bilgiler veren Demirkol, ,  Şanlıurfa’da 11 Bin engelliye bakım için 9 Milyon TL’lik ödeme yapıldığını söyledi.

 

“Çocuk evleri oluşturuldu”

Şanlıurfa’da 6 çocuğun bir arada kaldığı site içerisinde evler kiralamak suretiyle barındırdıkları çocuk evleri mevcut olduğunu da vurgulayan Demirkol, “ Çocuk evlerindeki çocuklarımız komşuluk ilişkileri geliştirmekte, yeni arkadaşlar edinmekte, arkadaşını evine davet edebilmekte, komşularıyla ziyaretler gerçekleştirmekte, akademik çalışmalar daha da artmaktadır. Çocukları, çocuk evlerine alırken asıl amacımızın çocukların, 18 yaşını tamamladıktan sonra kendi ayakları üzerinde durabilecekleri bir psikolojik ortam hazırlayabilmek” dedi.

 

“Sevgi Evleri yapılıyor”

Müdür Demirkol, 2016 yılında da ‘Sevgi Evleri’nin tamamlanacağını belirterek,Artık çocuklarımızı koğuş sistemi, birden çok çocuğun bir arada olduğu ve çocuklarımızın yaşantılarına olumlu müdahale edemediğimiz yurtlardan ve yuvalardan kurtarmayı amaçlıyoruz. Bunun için de Şanlıurfa ilinde de inşallah 60 kapasiteli villa tipi evlerden oluşan sevgi modelinin inşaatı yakın zamanda ihaleye çıkacak” diye ifade etti.

 

İşte Şanlıurfa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü (ASPİM)Murat Demirkol ile gerçekleştirdiğimiz o röportaj:

Yeni yerinizde çalışmalarınızı yürütüyorsunuz, çalışmalarınız nasıl gidiyor?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız büyük bir bakanlıktır. Aynı zamanda hayatın her alanında olan taşradaki müdürlüklerimizin de bu çalışmalara ayak uydurması gerekiyor. Gün geçtikte alanımız çoğalıyor, insanın olduğu her yerde sosyal politikaları görmek mümkün oluyor. Eskiden dezavantajlı gruplara çalışma sergilerken artık çalışmalarımız büyük toplumu kapsayan sağlıklı nesiller yetişmesi, iyi bir toplum oluşması adına, iyi bir ülke, iyi bir gelecek inşa etmek adına hayatın her alanında, insanın olduğu her yerde Aile ve Sosyal politikaların aktif olarak çalıştığını görmek mümkün. Aile ve Sosyal Politikaların bu kadar aktif bir dinamik bir yapı içerisinde hizmet verdiği binanın da bu noktada prestijli ve gerçekten halka hizmet için geniş bir mekan, modern bir mekan ve özellikle engellilerimizin de hizmetlere ulaşabilmesi adına diğer kamu kurumlarına da örnek teşkil edecek bir şekilde hizmete ulaşılabilir bir binaya kavuşması gerekiyordu. Bu anlamda daha önce valiliğimiz ukdesinde bina içerisinde çok dar bir alan olmasına rağmen Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak görev yapıyorduk, böyle bir imkan doğunca daha geniş bir ortama taşınmak bizim için de fırsat oldu. Binamız hem engellilerin ulaşımına kadınların, yaşlıların, çocukların hizmet verdiğimiz her kesimin çok rahatlıkla ulaşabildiği bir mesafede. Şanlıurfa iline, Şanlıurfalı hemşerilerimize ve dünyanın en büyük mülteci kenti olan, Suriyelilerin yoğun olduğu Şanlıurfa’da Suriyelilere de güzel hizmetleri sunmak bu binamızda inşallah naşi olacaktır.

Engellilere, şehit yakınları ve gazilere yönelik de çalışmalarınızın olduğunu biliyoruz. Bu konuda ne tür desteklerde bulunuyorsunuz?

Engellilerle ilgili özellikle hükümet politikası olan sosyal olaylara müdahale ve engellilerin hayatını kolaylaştırmak adına çok güzel işler yaptık. Bu engellik alanındaki bütün kamusal düzenlemeler, onların hayatının incelenmesi konusundaki aktif kurum Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve onun taşradaki il müdürlükleridir. Biz öncelikle engellilerin kendi aile ortamında, kendi akrabaları tarafından bakımını önemsiyoruz. Engelliyi ailesinden ve akrabasından koparmadan onların yanında bakım hizmetin üretilmesi için özellikle teşvik ediyoruz. Bunu da Bakanlığımızın 2011 yılında başlattığı ‘engelli evde bakım hizmeti’ modeli ile gerçekleştiriyoruz. Bu sistem içerisinde ağır engelli raporu olup, ekonomik anlamda eve giren gelirin kişi başına bölümünde asgari ücretin 3’te 2’sini geçmeyen miktar bir meblağ geliri olan vatandaşlarımıza engellisine evde bakmaları karşısında her ay asgari ücret miktarında ödeme yapılıyor.

 

“Aylık 9 Milyon TL’lik bir ödeme gerçekleşiyor”

Bu anlamda Şanlıurfa ilinde 11 Bin vatandaşımıza aylık  9 Milyon TL’lik bir ödeme gerçekleşiyor. Buna rağmen engellisine bakamayacak derecede düşkün olan aileler veya engellisine bakabilecek hiçbir ferdin olmadığı pozisyonlarda bu engellilerimizi kamu kurumlarında bize bağlı olan resmi ve özel kurumlarımız aracılığıyla da bakım hizmetine devlet kanalıyla gerçekleştirmek durumundayız. Erkek engellilerimize ve kadın engellilerimize yönelik 2 adet rehabilitasyon merkezimiz mevcut, bunun yanında özel bir bakım merkezi de hizmet veriyor. Engellilik alanında sadece bakım hizmeti değil aynı zamanda engellinin hayatını kolaylaştırmak, engellinin hizmetlere daha aktif bir şekilde ulaşmasını sağlamak, engelliyi sosyal hayatın içerisinde kendi kendine ayakları üzerinde durabilecekleri bir pozisyon üretmek adına da gerek şehrin fiziki yapısının gerek park, bahçelerin düzenlenmesi gerek taşıma araçlarının engellilere yönelik dizayn edilmesinin de takibini Engellilerle ilgili Ulaşılabilirlik Tespit Komisyonu aracılığıyla gerçekleştirmekteyiz. Bugüne kadar Şanlıurfa genelinde yaklaşık 2 bin kamu kurumunu denetlemiş durumundayız. Engellilerin hizmete ulaşılabilir noktasında daha sağlıklı bir hizmet verebilmeleri adına gerekli tavsiye ve yönlendirmelerimiz devam etmekte. Engellilerimizin sosyal hayata aktif olarak katılabilmeleri adına engellilerin istihdam hayatına katılmalarını da önemsiyoruz. Bu konuda Bakanlığımızı 2013 yılından beri başlatmış olduğu ‘Engelli Memur Seçme Sınavı’ ülke genelinde yapılmaktadır. Bu yapılan sınavlar neticesinde kamuda açık bulunan yüzde 25 engelli çalıştırma kontenjanı da yavaş yavaş dolma seviyesine geldi.

Her engellinin imkan tanındığında ne kadar güzel hizmetler verdiğine şahit oluyoruz. Engellilerin çalışan, üreten bir birey olmasını arzuluyoruz.


 

“Şehit yakınları ve gazilerimize ne yapsak azdır”

Engellik alanında dünya ölçeğinde bu kadar ön plana çıkan bir sosyal devlet anlayışının son 13 yılda hayatımızda olduğunu görmek bizi sevindiriyor. Şehit yakınları ve gaziler konusuna gelince de, onlara ne kadar hizmet etsek az olduğu kanaatindeyiz. Şehitlerimize Allah’tan rahmet dilerken, onların geride bıraktığı aile fertleri bizim için bakılabilecek, hizmet edilebilecek hatta hizmet etme noktasında onur duyacağımız alanlardır. Bakanlığımız, şehit yakınları ile gazilerimizin de iş hayatına atılmalarını, istihdam edilmeleri noktasında aktif olarak çalışmalarını yürütüyor. Yıl içerisinde değişik dönemlerde şehit yakınlarımıza 2 kontenjan, gazilerimize 1 kontenjan olmak üzere atamalar gerçekleşiyor. Bugüne kadar büyük ölçekte şehit yakını ve gazilerimizin iş hayatına atıldığını da memnuniyetle ifade ediyorum. Onlara ekonomik desteklerde sağlanıyor, sosyal ve kültürel etkinlikler düzenleniyor. Bu anlamda şehit yakınları ve gazilerimiz için gerçekten güzel faaliyetler yapıldığını ifade ediyorum ama yine söylüyorum ne yapsak azdır.

 

‘Sevgi Evleri’ adında projeniz var, bununla ilgili şuanda nasıl bir çalışma yürütülüyor?

Şanlıurfa ilinde Aile ve Sosyal Politikaların hayatın her alanında olduğunu göstermek adına yapısal değişikliklerimizi de adım adım değiştirmek durumundayız. Özellikle hizmetin vatandaşın ayağına götürülmesi, ihtiyaç sahibi insanlarımızın müracaat etmeden biz onların ihtiyaçlarını giderebilecek bir pozisyon üretmek adına geldiğimiz ilk gün itibariyle Şanlıurfa ilinin genelinde nüfusu 50 Binin üzerinde olan yerleşim birimlerimizde sosyal hizmet merkezleri açtık. Böylece vatandaşımızı köyünden, kabasından, ilçesinden şehir merkezine getirme sorununu ve problemini ortadan kaldırdık. Dolayısıyla vatandaşımızın ayağına hizmet götürmeyi öncelikledik. Bunun akabinde de kurum bakımında hizmet vermiş olduğumuz yaşlılarımıza, engellilerimize ve çocuklarımıza da daha modern, daha değişen dünya ölçeğinde hizmet verebileceğimiz konuları öncelikli bir plan olarak elimize aldık ve onları da değerlendiriyoruz.

 

“Villa tipi evler yapılacak”

Bu bağlamda artık çocuklarımızı koğuş sistemi, birden çok çocuğun bir arada olduğu ve çocuklarımızın yaşantılarına olumlu müdahale edemediğimiz yurtlardan ve yuvalardan kurtarmayı amaçlıyoruz. Bunun için de Şanlıurfa ilinde de inşallah 60 kapasiteli villa tipi evlerden oluşan sevgi modelinin inşaatı yakın zamanda ihaleye çıkacak. Bu ihale neticesinde umut ediyoruz ki; 2016 Yılı sonu itibariyle mevcut Sabancı Kız Yetiştirme Yurdumuzda kalan çocuklarımızı, daha nezih, aile ve ev ortamı rahatlığını yaşatacağımız sevgi evlerine taşımış olacağız. Bunu gerçekleştirirken aynı zamanda çocuklarımızın sosyal hayatın içerisinde olmaları, komşuluk ilişkilerini geliştirmeleri, yeni arkadaşlar edinebilmeleri adına da çocuk evleri hizmet modelini de devam ettiriyoruz. Şuan Şanlıurfa ilinde çocuk evini daha öncelikli olarak değerlendiriyoruz. Şanlıurfa’da 6 çocuğumuzun bir arada kaldığı site içerisinde evler kiralamak suretiyle barındırdığımız çocuk evlerimizin mevcut olduğunu ifade etmek istiyorum. Çocuk evlerindeki çocuklarımız komşuluk ilişkileri geliştirmekte, yeni arkadaşlar edinmekte, arkadaşını evine davet edebilmekte, komşularıyla ziyaretler gerçekleştirmekte, akademik çalışmalar daha da artmaktadır. Çocukları, çocuk evlerine alırken asıl amacımızın çocukların, 18 yaşını tamamladıktan sonra kendi ayakları üzerinde durabilecekleri bir psikolojik ortam hazırlayabilmek. Sevgi evleri de umut ediyorum ki 2016 yılında bize teslim edilecektir.

 

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Bu çalışmalarımızın yanında yine Şanlıurfa ilinde ihtiyaç olmamakla beraber şuanda yarın öbür gün değişen dünyayla beraber ihtiyacın da çok ön plana çıkacağını düşündüğümüz Şanlıurfa ilinde eksikliğini hissettiğimiz huzur evi çalışmamız a devam etmektedir. Bunun da ihalesi gerçekleşti, yakın zamanda temeli atılacak.  Belediyemiz tarafından daha önce işletilen Direkli Mahallesindeki düşkünler evinin bulunduğu alan huzurevi yapılmak üzere il müdürlüğümüze tahsisi gerçekleştirildi. Yine burada 56 kapasiteli sokak tipi huzur evi adını verdiğimiz yaşlılarımızın içerisinde barınacağı, sosyal donatıları olan güzel bir huzurevi çalışmamız da olacak. Eyyübiye Belediyesi, Eyvan derneği, Kamu Hastaneler Birliği ve Aile Sosyal Politikalar  İş Birliğinde ilimizin ayrı bir sorunu olan madde bağımlılarına yönelik bir rehabilitasyon merkezi açma çalışmalarımız da devam etmektedir.  Bunu da yeni Akçakale yolu üzerinde yapacağız.

 

Zamanınızı ayırdığınızdan dolayı teşekkür ederiz.

Bu fırsatı bana tanıdığınızdan dolayı ben sizlere teşekkür ediyorum. 

Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2015, 10:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195