Title of a News Article

Acı isot koronayı yeniyor mu?

Acı isot koronayı yeniyor mu?
banner206

Koronavirüs salgınına karşı aşı ve ilaç çalışmaları devam ederken, ortaya atılan iddialar insanları umutlandırarak yanlışa yöneltiyor. Bu iddialardan biri son olarak Şanlıurfa'da yaşandı. Koronavirüs testi pozitif çıkan ve tedavisinin tamamlanmasının ardından yeniden görevine başlayan İl Sağlık Müdürü Emre Erkuş, son günlerde vaka sayısının düşüşe geçtiğini belirtirken, vatandaşların rehavete kapılmayarak tedbirleri elden bırakmaması gerektiğini söyledi.

"İSOTUN KORONAVİRÜSE KARŞI KORUDUĞU ALGISI YANLIŞ"

Erkuş, bölge halkının sıcak havanın ve acı biber tüketiminin koronavirüse karşı etkili olduğu algısına sahip olduğunu ancak bu düşüncenin yanlış olduğunu ifade ederek, "Bu dönem içinde bölge halkında yanlış algılar var. Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır, Batman ve Şırnak gibi illerde sıcakların arttığı dönemlerde sanki sıcaklar koronavirüs bulaşmasını engelliyor gibi bir düşünce vardı ya da bölgeye has acı isotun koronavirüse karşı koruduğu gibi yanlış bir algı var" dedi.

"ACI BİBER YA DA SICAKLAR KORONAVİRÜSE İYİ GELMİYOR"

Sıcaklığın arttığı dönemlerde Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki bu inanışların yanlış olduğunu gördüklerini belirten Erkuş, "Bizim sıcaklığın arttığı dönemlerde ve Türkiye'deki sıcakların başladığı dönemlerde koronavirüste en yüksek pik seviyesini gördük. Sıcakların en yüksek olduğu anlarda vaka sayımızda en fazla artış olduğu günler oldu. Acı biber yenildiği sıcaklarda da vakalarda artış yaşandı. Bu inanışların yanlış olduğunu bir kez daha bize gösterdi. Bunun için insanların rehavete kapılmamaları gerekiyor. Acı biber veya sıcaklar koronavirüse iyi gelmiyor. Bu yanlış bir algıdır" diye konuştu.

'Acı biber koronavirüsten koruyor' iddiasıyla ilgili açıklama: Bu yanlış bir algıdır

"VAKA SAYISINDA YÜZDE 70'LİK AZALMA OLDU"

Kış dönemine yaklaşılırken insanların maske ve sosyal mesafeye dikkat etmesi gerektiğini dile getiren Erkuş, "Bu kurallara uyulması kış döneminde grip ve soğuk algınlığı gibi solunum yoluyla bulaşan hastalıkları da azaltacağını tahmin ediyoruz. Kış mevsiminde koronavirüse karşı hep birlikte tedbirlerimizi almalıyız. Hastanelerimizde de bu anlamda biz yoğun bakım kapasitelerimizi artırdık. Bu süreci el birliğiyle en az zayiatla atlatmaya gayret göstereceğiz. Şu anda Şanlıurfa'da koronavirüs vaka sayısında yüzde 70'lik bir azalma oldu. Son bir haftadır yatay bir dengeyi izliyoruz. Hastane doluluk oranlarında ciddi bir düşüş oldu" dedi.

"KULAKTAN DOLMA BİLGİLERE İTİBAR EDİLMEMELİ"

Kendisinin de koronavirüse yakalandığını ve insanların hastalığı sadece tedavi ve uyarılar ile atlatabileceğini vurgulayan Erkuş, "Benim de koronavirüs testim pozitif çıktı ve ailece kendimizi karantinaya aldık. Halsizlik ve ağrılarla uzun bir süre mücadele ettik. Tedaviye erken başlamak en doğrusudur. Kulaktan dolma bilgilere itibar edilmemelidir. İlaç tedavisini kesinlikle aksatmamamız gerekiyor. Her ilacın bir yan etkisi vardır. Ancak doktorların uyguladığı ilaç tedavisi kesinlikle yapılmalıdır. Yine vitamin desteği çok önemlidir" diye konuştu. Haberler.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195