Title of a News Article

Akılcı ilaç ve akılcı antibiyotik kullanımı

Akılcı ilaç ve akılcı antibiyotik kullanımı
banner206

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim dalı Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Reşat CEYLAN, Tübitak Bilim Söyleşileri kapsamında, Viranşehir  Mesleki Teknik Anadolu Lisesinde öğrenciler ile buluştu. Akılcı ilaç ve akılcı antibiyotik kullanımı hakkında bilgilerini ve deneyimlerini öğrenciler ile paylaşan Ceylan, geleceğimiz olan öğrenciler ile değerli paylaşımlar gerçekleştirdi.

Dr.Öğr.Üys.Ceylan;Antibiyotiklerin keşfi tıp dünyasında önemli bir dönüm noktası olmuştur. Ancak bu sınıf ilaçların aşırı ve uygunsuz kullanımı ile hız kazanan direnç sorunu hem Ülkemizde hem de tüm dünyada önemli bir halk sağlığı problemine dönüşmüştür. Akılcı olmayan antibiyotik kullanımı ile mücadele; başta tüm sağlık çalışanlarının olmak üzere, ilaç sektörünün, halkın bütün kamu kurum ve kuruluşlarının, meslek örgütlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının en başta gelen sorumluluğu olmalıdır.

Yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarına ve ekonomik sorunlara neden olmaktadır. Bu olumsuz durum, sağlık ve sosyal güvenlik kurumlarının sundukları hizmetlerin kalitesini ve sürdürülebilirliğini önemli ölçüde tehdit etmektedir. Akılcı olmayan ilaç kullanımı sorunlarının başlıca nedenlerine bakıldığında ise; sağlık mesleği mensuplarının ve altyapı olanaklarının yetersizliklerine ilaveten bilhassa halkın bilgi eksikliğinden kaynaklanan olumsuz tutum ve davranışların önemli ölçüde payı olduğu görülmektedir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner195