Title of a News Article

Akraba evliliği ile ilgili önemli açıklama

Akraba Evliliklerinde Çocukların Engelli Olması Durumunda Yapılması Gerekenler.
Türkiye’nin bir çok bölgesinde akraba evliliğine rastlanılmaktadır. Doğu ve Güneydoğuda akraba evliliği oranı diğer bölgelere göre daha yüksektir. Türkiye’de akraba evliliği bazı yerlerde yüzde 50’lere kadar çıkabiliyor.
Akraba evliliğin temelinde miras paylaşımı, ailenin  dış ailelere kız vermemesi,  amca, dayı çocuklarının  evlenme istekleri gibi nedenlerle akraba evlilikleri sıkça yaşanmaktadır.
Akraba evliliklerinde yaşanan en temel sorunların başında doğan çocukların engelli olmasıdır.
Akraba evliliklerinde çocukların özürlü doğma oranı normal evliliğe göre 3-4 kat artmaktadır. Akraba evlilikleri nedeni ile iki hastalık taşıyıcısı birbirini buluyor ve çocuğun hasta olma ihtimali yükseliyor. Akraba evliliği ile nadir görülen genetik özellikler, çocukta ortaya çıkıyor. 

Şanlıurfa Metrolife Hastanesi Çocuk Doktoru Mustafa Özkan yaptığı açıklamada, Coğrafyamızda akraba evlilikleri çok sık rastlanılmaktadır. Nerdeyse her 10 evlilikten 1 tanesi akraba evliliğidir. Akraba evliliğinden doğan her çocuk özürlü olmayabilir. O nedenle aileler genelde rahat davranıyor. Aileler çevremizde komşularımızda akrabalarımızda akraba evliliği yapmış ve çocuklarda özürlü değil bakış açısıyla bakıp rahat davranıyorlar. Akraba evliliğinde doğan çocukların özürlü olma oranı yüzde 3-4 gibi ama normal evliliklerde doğan özürlü çocuk oranlarının ise 3 katıdır.
Normal bir evlilikte çocuğun özürlü olma oranı yüzde 1 iken akraba evliliğinde bu oran yüzde 3-4 olmaktadır. Akraba evliliğini önlemek mümkün değildir. Mutlaka böyle evliliklerde gebelik dönemlerinde kadın doğum uzmanın kontrolünde olmaları ve düzenli ultrason kontrolü yapmaları gerekiyor. Hatta kadın doğumcu gerekirse perinatologa hastayı yönlendirebilir. Gebelik dönemin de  çocuğun özürlü olma olasılığı yüksek değerlendiriliyorsa hastadan amniyon sentez dediğimiz bir yöntemle çocuğun özürlü olup olmadığı tespit veya teyit edilebilir. Varsa bir sorun gebelik sonlandırılması da aileye teklif edilebilir.
Özürlülük durumları çocuğun fiziksel özür olabilir çocuğun ekstremitleri kısa olabilir boy kısalığı olabilir. Nörolojik gerilik olabilir. Çocukta zekâ geriliği olabilir. Görme ve işitmeyle ilgili problemleri olabilir. Özürlü doğan çocuk özür durumu göz önüne alınarak erken tedavide özür durumunun düşürülmesi kısmi tedavi yapılabilir.

Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2017, 15:57
YORUM EKLE
YORUMLAR
Mehmet
Mehmet - 7 yıl Önce

Bu nasıl yayın anlayışı, habire metrolife ile ilgili sözde haber yapıyosunuz.

SIRADAKİ HABER

banner195